ΕπικαιρότηταΠολιτική

Δ. Μάντζος για μη κρατικά πανεπιστήμια: Να δούμε την παιδεία ενιαία- Χρειάζεται εξωστρέφεια

«Η παιδεία δεν είναι μόνο τα πανεπιστήμια. Υπάρχει από κάτω μία δομή, που είναι όλη η εξέλιξη του σχολικού βίου. Πρέπει επομένως να δούμε την παιδεία ενιαία, συνολικά και ο διάλογος να εξελιχθεί με όρους ειλικρινείς», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Παράλληλα, ο κ. Μάντζος τόνισε ότι «χρειάζεται εξωστρέφεια. Μετά από τόσα χρόνια κρίσης, αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε ως βασικό δίδαγμα είναι ότι πρέπει να επενδύσουμε στην έρευνα και στην καινοτομία. Έτσι θα δημιουργηθεί η εξωστρέφεια στα πανεπιστήμια, μια καλύτερη αγορά εργασίας και θέσεις εργασίας για τα νέα παιδιά με νέες ειδικότητες».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε δύο βασικές προϋποθέσεις που θέτει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και αφορούν στην αναθεώρηση του άρθρου 16:

«Πρώτον, ο ανταγωνισμός που θα υπάρξει να είναι ρυθμισμένος, με αυστηρή εποπτεία και να μην αφήνει πίσω τα δημόσια πανεπιστήμια υπέρ των ιδιωτικών. Και, δεύτερον, πραγματική χρηματοδότηση του δημόσιου πανεπιστημίου. Δεν μπορεί η Βουλή να ψηφίζει κρατικό προϋπολογισμό με χρηματοδότηση παιδείας που φτάνει οριακά το 5%, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πρέπει αυτά να τα δούμε κατά προτεραιότητα με το δημόσιο πανεπιστήμιο στην προμετωπίδα», υπογράμμισε.

Ο κ. Μάντζος τόνισε ότι στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής περιμένουν πρώτα να δουν το σχέδιο νόμου, ωστόσο χαρακτήρισε ως “προβληματικό να λέει ο πρωθυπουργός ότι τον Γενάρη θα τελειώσουν όλα. Έχουμε ήδη Χριστούγεννα. Πότε θα συζητήσουμε; Δεν πρέπει να συζητήσουμε πώς θα λειτουργήσουν αυτά τα παραρτήματα, τι πτυχία θα δίνουν και πώς θα ενταχθούν στη δική μας πανεπιστημιακή πραγματικότητα; Χρειάζεται χρόνος και πραγματικός διάλογος για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση”.

“Αυτό το newspeak «ελεύθερο πανεπιστήμιο» είναι προβληματικό ως αντίστιξη προς το δημόσιο πανεπιστήμιο. Το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν είναι ελεύθερο; Δεν είναι χώρος διακίνησης ελεύθερων ιδεών; Να προσέξουμε πολύ τη χρήση των λέξεων γιατί και ο συμβολισμός έχει τη σημασία του”, κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα