ΕπικαιρότηταΠολιτική

Δ. Κουτσούμπας: Εμείς δεν κοροϊδεύουμε κανέναν, δεν είμαστε με τα συμφέροντα των λίγων

Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Οπως τονίζει, «ο όρος “Αριστερά” που έχει ταλαιπωρηθεί από πολλούς διαχρονικά και στην Ελλάδα και διεθνώς, στη συνείδηση μεγάλου κομματιού του λαού μας εξακολουθεί να σημαίνει αγωνιστικότητα, αλληλεγγύη, αγάπη για τους ανθρώπους του μόχθου, σημαίνει να βλέπεις τις δυνατότητες για πρόοδο που έχει δημιουργήσει η ανθρώπινη εργασία και σκέψη και να τις αντιστοιχίζεις με την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού, σημαίνει να είσαι με το πλευρό όλων των λαών του κόσμου και να εναντιώνεσαι σε αυτούς που τους μακελεύουν και τους καταπιέζουν για τα συμφέροντα κάποιων λίγων».

Ερωτηθείς «είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα αριστερό και προοδευτικό;» απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει: Με τη σταθερότητα ενός διεφθαρμένου συστήματος, με τους “επενδυτές”, με την Ε.Ε., με το ΝΑΤΟ. Ολα μαζί δεν γίνονται…».

Σχετικά με το γιατί το ΚΚΕ αποκλείει κάθε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε κατ’ αρχάς ότι «τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι τα προγράμματά μας (σ.σ του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ) είναι “μη συνθέσιμα”».

Αποσαφήνισε πως το γεγονός ότι το ΚΚΕ δεν συμπράττει «σε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο κόμμα του συστήματος, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ανοιχτή την αγκαλιά μας σε λαϊκούς ανθρώπους, τίμιους αγωνιστές που πίστεψαν σε αυτά τα κόμματα στο παρελθόν, απογοητεύτηκαν και σήμερα βλέπουν την ελπίδα μόνο στο ΚΚΕ», ενώ επισήμανε ότι αυτό φαίνεται και στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

Είπε ότι «το ΚΚΕ θα είναι το μοναδικό αντίπαλο δέος απέναντι σε οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση σχηματιστεί, και θα είμαστε το μόνο στήριγμα για τον λαό που πρέπει, από την επόμενη κιόλας των εκλογών, να βγει στο προσκήνιο πολύ πιο δυναμικά. Οσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ και όσο πιο αδύναμη η επόμενη κυβέρνηση, τόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός. Και το χρειάζεται ένα πιο δυνατό το ΚΚΕ ο λαός μας, ειδικά με αυτά που έχουμε μπροστά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση «ειδικού σκοπού για την ψήφιση μόνο της απλής αναλογικής», απάντησε ότι «είμαστε εδώ για να υπερψηφίσουμε την απλή αναλογική, όποια κυβέρνηση και αν τη φέρει, δεν χρειάζεται να μπούμε σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Ας μη γελιόμαστε όμως, δεν υπάρχει ενδεχόμενο να φτιαχτεί κυβέρνηση μόνο για αυτό».

Στη συνέντευξή του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε σε ερωτήσεις για τον «σκουριασμένο και άχρηστο κρατικό μηχανισμό», για τους υπεύθυνους της τραγωδίας των Τεμπών, για την «αξιολόγηση των εργαζομένων στην κρατική μηχανή», αλλά και για το περιεχόμενο της «κοινωνικοποίησης» που προτείνει το ΚΚΕ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων επιγραμματικά ότι «εμείς δεν είμαστε με αυτό το κράτος».

Ως προς το ενδεχόμενο «απομόνωσης της Ελλάδας» σε περίπτωση λαϊκής εξουσίας και έξωσης όλων των αμερικανικών βάσεων, ακόμα και «πρόκλησης θερμού επεισοδίου με την Τουρκία», απάντησε πως «σήμερα που είμαστε με τα μπούνια στο ΝΑΤΟ, δεν συμβαίνουν θερμά επεισόδια; Αυτά που έγιναν τον Φλεβάρη του 2020 στον Εβρο ή μετά, το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, με το ερευνητικό πλοίο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, τι ήταν; Για να μην πάμε στην εισβολή στην Κύπρο, που ήταν πόλεμος κανονικός…».

Παραλλήλως, έθεσε τα ερωτήματα: «Οταν «παίρνουμε τα τεθωρακισμένα από τα νησιά και τα στέλνουμε στον Ζελένσκι επειδή το ζητάει το ΝΑΤΟ, δεν αδυνατίζουμε απέναντι στον επιθετικό γείτονα; Οι αμερικανικές βάσεις που έχουν γεμίσει τη χώρα και χρησιμοποιούνται για να φεύγει πολεμικό υλικό του ΝΑΤΟ προς τα πάνω, δεν θα γίνουν στόχος επίθεσης από το αντίπαλο στρατόπεδο αν γενικευτεί ο πόλεμος και γίνει και τυπικά και με τα όλα του πόλεμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας;».

Είπε ακόμα, ότι «οι κυρώσεις στη Ρωσία, στο Ιράν και σε άλλες χώρες στις οποίες συμμετέχουμε ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., μας απομονώνουν από άλλους λαούς, με τους οποίους είχαμε και θα μπορούσαμε να έχουμε σχέσεις».

«Εμείς δεν κοροϊδεύουμε κανέναν. Και ο δρόμος που προτείνουμε θα έχει δυσκολίες. Με τη διαφορά ότι θα είναι δυσκολίες σε έναν δρόμο που οδηγεί σε κάτι καλύτερο», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Ερωτηθείς για τη θέση του ΚΚΕ για το θέμα της Χρυσής Αυγής, απάντησε ότι «εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι το ζήτημα αυτό, η αντιμετώπιση του φασισμού, του ναζισμού και των εγκλημάτων τους δεν γίνεται με νομοθετικές ρυθμίσεις. Η ουσιαστική απάντηση πρέπει να δοθεί από τον ίδιο τον λαό. Αλλο να μιλάς, να διαφωτίζεις, να ενημερώνεις τον ελληνικό λαό, να επιλύεις προβλήματά του και να αντιμετωπίζεις και τον φασισμό».

Απαντώντας στην ερώτηση για τις σχετικές με το ζήτημα αυτό τροπολογίες, είπε ότι «ψηφίσαμε κατά, γιατί δεν λύνεται. Χώρια που χρειάστηκε τρεις συνεχείς τροπολογίες να φέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και δεν το έκανε βέβαια, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, από ανικανότητα, ή επειδή της ξέφυγαν ζητήματα – νομίζω ότι από την αρχή ήταν λάθος το θέμα. Οκτώ χρόνια πέρασαν και δεν έχει ακόμα τελεσιδικήσει η απόφαση για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Γιατί αν είχε τελεσιδικήσει η απόφαση στο Εφετείο, δεν χρειαζόταν καμία νομοθετική ρύθμιση. Απλά δεν θα ήταν υποψήφιος ο Κασιδιάρης, δεν θα μπορούσαν να κατέβουν οι φασίστες, οι εγκληματίες στην εκλογική μάχη. Και γι’ αυτό, οκτώ χρόνια ευθύνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν πριν, και η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση «εάν κάποιος που είναι χριστιανός μπορεί να είναι μέλος του ΚΚΕ», ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε: «Βέβαια, έχουμε μέλη μας που είναι χριστιανοί», ενώ στη ερώτηση «εάν μπορεί κάποιος ομοφυλόφιλος να είναι μέλος του ΚΚΕ» είπε «ναι, έχουμε επίσης. Εμείς είμαστε ενάντια σε όλη αυτή την ομοφοβία που υπάρχει. Λένε το ΚΚΕ ομοφοβικό κόμμα, αλλά καλύτερα να διαβάσεις τη συνέντευξή μου στο “Antivirus'” για το τι λέμε πραγματικά (και όχι τι ισχυρίζονται ότι λέμε εμείς) για τα άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, για ομοφυλόφιλους, για τρανς».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα