
Μειώθηκε σημαντικά η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες της Σουηδίας στον πρωθυπουργό της χώρας , στην κυβέρνησή του, αλλά και στους υψηλόβαθμους Σουηδούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η υποχώρηση αυτή σημειώθηκε, αφού εκείνοι αθέτησαν τις ίδιες τις συστάσεις τους για την νόσο Covid-19 κατά τη διάρκεια των εορτών.
Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν θεάθηκε σε μια εμπορική στοά, μια υπουργός πήγε διακοπές σε χιονοδρομικό κέντρο και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος γιόρτασε τα Χριστούγεννα στα Κανάρια Νησιά. Η εορταστική περίοδος ήταν πλούσια σε ενοχλητικές αποκαλύψεις για τους πολιτικούς, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην ταμπλόιντ εφημερίδα Aftonbladet, πάνω από 4 στους 10 (ποσοστό 42%) Σουηδούς που ρωτήθηκαν απάντησαν ότι έχουν «ελάχιστη» εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 10 ολόκληρες μονάδες σε σύγκριση με τον μήνα Δεκέμβριο.
Ταυτόχρονα, κάτω από ένας στους τρεις (31%) είπε ότι έχει «μεγάλη» ή «αρκετά μεγάλη» εμπιστοσύνη στον Λεβέν. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση το ποσοστό αυτό ήταν 38%.
Η Σουηδία ακολούθησε διαφορετική στρατηγική στη διαχείριση της πανδημίας, χωρίς καραντίνες και σχεδόν καθόλου περιοριστικά μέτρα.
Ωστόσο οι αρχές καλούσαν τους πολίτες «να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Το μήνυμα αυτό φαίνεται ότι το αγνόησαν πολλοί πολιτικοί κατά τη διάρκεια των εορτών, αρχής γενομένης από τον πρωθυπουργό, που θεάθηκε πολλές φορές να κάνει τα ψώνια του στη Στοκχόλμη.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον πήγε επίσης στα μαγαζιά, ενώ η υπουργός Οικονομικών Μαγκνταλένα Αντερσον φωτογραφήθηκε την ώρα που νοίκιαζε χιονοπέδιλα, σε ένα δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο της χώρας.
Αν και δεν παραβίασαν κανέναν νόμο, όλοι τους αγνόησαν τις συστάσεις της κυβέρνησης προς τους πολίτες, να αποφεύγουν τα πλήθη και να μην ταξιδεύουν…
Πηγή: euroletter











