Μετά την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών εκλογών, προέκυψαν οι περιφερειάρχες της επόμενης ημέρας, όπως αυτοί επελέγησαν από τους ψηφοφόρους.

Σε επτά περιφέρειες της χώρας είχαμε αλλαγή προσώπων στην ηγεσία της περιφερειακής αρχής, ενώ έξι περιφερειάρχες κατάφεραν να διατηρήσουν τα σκήπτρα.

Οι Χρήστος Μέτιος σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Ήπειρο, Κωνσταντίνος Αγοραστός στη Θεσσαλία, Απόστολος Τζιτζικώστας στη Κεντρική Μακεδονία, Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη και Γιώργος Χατζημάρκος σε Νότιο Αιγαίο ήταν οι περιφερειάρχες που κατάφεραν να πείσουν τους πολίτες για το έργο τους και να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στις Περιφέρειες.

Αντιθέτως, ο Γιώργος Πατούλης αντικατέστησε την Ρένα Δούρου στην Αττική, ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης την Χριστιάνα Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο, ο Νεκτάριος Φαρμάκης τον Απόστολο Κατσιφάρα στη Δυτική Ελλάδα, ο Γιώργος Κασαπίδης τον Θεόδωρο Καρυπίδη στη Δυτική Μακεδονία, η Ρόδη Κράτσα τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο στα Ιόνια Νησιά, ο Παναγιώτης Νίκας τον Πέτρο Τατούλη στην Πελοπόννησο και ο Φάνης Σπανός τον Κώστα Μπακογιάννη στη Στερεά Ελλάδα, με τον τελευταίο να αναλαμβάνει το δημαρχιακό αξίωμα στην Αθήνα.

Το μεγαλύτερο ντέρμπι στον Β’ γύρο των περιφερειακών εκλογών ήταν αυτό ανάμεσα στον Χρήστο Μέτιο και τον Χριστόδουλο Τοψίδη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με το ποσοστό του πρώτου να μην ξεπερνάει το 51% αλλά να καταφέρνει εν τέλει να ανανεώσει την θητεία του.

Με κομματικά κριτήρια, η συντριπτική πλειοψηφία της χώρας ανέδειξε περιφερειάρχη που προέρχεται από τους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, με εξαίρεση την Κρήτη όπου ο Σταύρος Αρναουτάκης έχοντας τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής εξελέγη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό άνω του 60%, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο περιφερειάρχης αναδείχθηκε ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης με ανατροπή έναντι της Χριστιάνας Καλογήρου, ο οποίος προέρχεται κι εκείνος από τον χώρο της δεξιάς, δίχως όμως να έχει λάβει κομματικό «χρίσμα».

Υπενθυμίζεται πως οι «νέοι» περιφερειάρχες θα πρέπει να περιμένουν καθώς τα νέα περιφερειακά συμβούλια θα αναλάβουν επισήμως καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2019, ενώ η θητεία τους θα ολοκληρωθεί την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τα νέα δημοτικά συμβούλια και τους νέους δημάρχους.

Προτεινόμενα

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2024

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 ...