ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Αστυνομικοί στη Σαλαμίνα εκβίαζαν οικοδόμους και καταστηματάρχες – “Προστασία” 200 ευρώ την εβδομάδα

Στη σύλληψη δύο αστυνομικών που υπηρετούν στη Σαλαμίνα για εκβιασμό κατ’ εξακολούθηση και δωροληψία προχώρησε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας.

Είχε προηγηθεί ανώνυμη καταγγελία ότι αστυνομικός παίρνει χρήματα από ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ζητάει χρήματα από άτομα που εργάζονται σε οικοδομικές εργασίες κτιρίων, ώστε να μην πραγματοποιούνται έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια των οικοδομικών εργασιών.

Οπως προέκυψε από την έρευνα, ένας 38χρονος αστυνομικός εκβίαζε και απαιτούσε χρήματα και ανταλλάγματα από ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και εργαζόμενο σε οικοδομή, ενώ ενημέρωνε ιδιοκτήτες καταστημάτων καφέ-μπαρ και εστιατορίων για επικείμενους ελέγχους από την υπηρεσία του ή άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες του Δημοσίου.

Συνολικά ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του σε δύο περιπτώσεις εκβιασμού και δωροληψίας σε βάρος ιδιοκτήτη νυχτερινού καταστήματος και εργαζόμενου σε οικοδομικές εργασίες, τους οποίους απειλούσε. Ταυτοποιήθηκαν επίσης και τουλάχιστον 11 περιπτώσεις ενημέρωσης καταστηματαρχών, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας στις 20 Ιανουαρίου του 2024 που οδήγησε και στη σύλληψή του.

Επαιρνε “βδομαδιάτικα”

Ο αστυνομικός,  το 2021 είχε απαιτήσει και λάμβανε εβδομαδιαίως 200 ευρώ από ιδιοκτήτη επιχείρησης, αποκομίζοντας τελικά 2.500 ευρώ, προκειμένου να του εξασφαλίζει την «προστασία» της επιχείρησης του, μη βεβαιώνοντάς του καμία παράβαση τόσο από τους αστυνομικούς Α.Τ. Σαλαμίνας, όσο και από άλλες δημόσιες ελεγκτικές Αρχές, ενημερώνοντάς τον έγκαιρα για την «επίσκεψή» τους στο νησί.

Επίσης την παραμονή Πρωτοχρονιάς, απαίτησε εκ νέου να λαμβάνει 150 ευρώ την εβδομάδα για να «προστατεύει» την επιχείρησή του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του είπε: «Δυσκόλεψαν τα πράγματα». Τον απείλησε ότι σε περίπτωση μη καταβολής του ποσού θα δεχόταν αστυνομικούς ελέγχους και βεβαίωση παραβάσεων.

Ο δεύτερος αστυνομικός, 43 ετών, προέβαινε σε πράξεις εκβίασης και δωροληψίας σε βάρος εργαζομένων σε οικοδομικές εργασίες, καθώς την ώρα που είχε υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας, πραγματοποιούσε ελέγχους σε εργοτάξια και σπίτια που γίνονταν οικοδομικές εργασίες, απαιτώντας από οικοδόμους ή ιδιοκτήτες κτισμάτων να του καταβάλλουν διάφορα χρηματικά ποσά, ενώ τους απειλούσε ακόμα και με σύλληψη.

Συνολικά, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του σε 2 περιπτώσεις εκβίασης και δωροληψίας, στις 5 και στις 15 Δεκεμβρίου του 2023, όπου απαίτησε από ιδιοκτήτη 500 ευρώ, για να παραλείψει τον αστυνομικό έλεγχο σε οικοδομικές εργασίες.

Στην κατοχή του ενός από τους δύο συλληφθέντες συνολικά βρέθηκαν μεταξύ άλλων 32.240 ευρώ και ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού μεικτού βάρους 11,4 γραμμαρίων.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

“Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν πρωινές ώρες χθες, Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024, δύο αστυνομικοί, που υπηρετούν σε Υπηρεσία της Αττικής, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση– εκβίαση κατ’ εξακολούθηση, δωροληψία υπαλλήλου, κατάχρηση εξουσίας, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία αστυνομικός λάμβανε χρήματα από ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και από άτομα που εργάζονται σε οικοδομικές εργασίες ανέγερσης κτιρίων προκειμένου να παραλείψει σχετικούς αστυνομικούς ελέγχους.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της εποπτεύουσας εισαγγελικής Αρχής, απ’ όπου παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ από τη συνδυαστική μελέτη, αξιολόγηση και ανάλυση του προανακριτικού υλικού και έπειτα από χρήση ειδικών ανακριτικών μεθόδων προέκυψε ότι:

• αστυνομικός προέβαινε σε πράξεις εκβίασης και δωροληψίας, καθώς απαιτούσε χρηματικά ποσά και ανταλλάγματα από ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και εργαζόμενο σε οικοδομή, ενώ ακόμα ενημέρωνε ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για επικείμενους ελέγχους από την Υπηρεσία του ή άλλες αρμόδιες ελεγκτικές δημόσιες υπηρεσίες. Συνολικά ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του σε -2- περιπτώσεις εκβίασης και δωροληψίας, καθώς και -11- περιπτώσεις παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου.

• έτερος αστυνομικός, προέβαινε σε πράξεις εκβίασης και δωροληψίας σε βάρος εργαζομένων σε οικοδομικές εργασίες, καθώς ευρισκόμενος σε διατεταγμένη υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας, πραγματοποιούσε ελέγχους σε εργοτάξια και οικίες όπου πραγματοποιούνταν οικοδομικές εργασίες, απαιτώντας από οικοδόμους ή ιδιοκτήτες κτισμάτων να του καταβάλουν διάφορα χρηματικά ποσά, ενώ σε διαφορετική περίπτωση τους απειλούσε με σύλληψη. Συνολικά, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του σε -2- περιπτώσεις εκβίασης και δωροληψίας.

Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 20ης Ιανουαρίου 2024 συνελήφθησαν οι δύο αστυνομικοί, ενώ από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, παρουσία δικαστικού λειτουργού, καθώς και στην κατοχή του ενός από τους δύο συλληφθέντες συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• το χρηματικό ποσό των -32.240- ευρώ,

• 4 κινητά τηλέφωνα,

• 2 δίκαννα και -1- μονόκαννο, κυνηγετικά όπλα,

• πλήθος φυσιγγίων, διαφόρων διαμετρημάτων, πυροβόλων και κυνηγετικών όπλων,

• κυνηγετικό μαχαίρι και

• ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού μεικτού βάρους 11,4 γραμμαρίων, καθώς και μεταλλικός τρίφτης με υπολείμματα κάνναβης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή”.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα