FeaturedΕπικαιρότηταΚόσμος

Αργεντινή: Σοκαρισμένοι οι πολίτες από τα μέτρα λιτότητας – “Πολλοί άνθρωποι θα υποφέρουν”

Ενα πρόγραμμα που περιλαμβάνει περικοπές δημοσίων δαπανών και δραστική μείωση του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείματος παρουσίασε η κυβέρνηση του λαϊκιστή νεοφιλελεύθερου οικονομολόγου Χαβιέρ Μιλέι, σε μια κίνηση που οι αγορές (αλίμονο…) υποδέχθηκαν με ικανοποίηση.

Μετά τις ανακοινώσεις πολλοί Αργεντινοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς συνειδητοποιούν πόσο θα επηρεαστούν από τα σκληρά μέτρα λιτότητας και την υποτίμηση του πέσο κατά 50% και πλέον.

Η σημαντική υποτίμηση του εθνικού νομίσματος αναμένεται να εκτοξεύσει τον πληθωρισμό που ήδη αγγίζει το 150%.

«Τα μέτρα είναι καλά θεωρητικά για να διορθώσουν την οικονομία, αλλά πολλοί άνθρωποι θα υποφέρουν εξαιτίας αυτών», λέει η 19χρονη Αγκουστίνα Φερέιρα, υπάλληλος καταστήματος στο Μπουένος Αϊρες.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί απότομα τους επόμενους μήνες, πλήττοντας τις αποταμιεύσεις και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Οι προγραμματισμένες περικοπές στις επιδοτήσεις θα αυξήσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και τις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ οι περικοπές δημοσίων δαπανών, θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη.

Εν μία νυκτί το αργεντίνικο πέσο έχασε πάνω από το 50% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου, αν και στην πραγματικότητα οι αυστηροί περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) υποχρέωναν πολλούς να πληρώνουν υψηλά επιτόκια σε παράλληλες αγορές.

Ο Χοσέ Ντίας, γεωπόνος μηχανικός, λέει ότι τα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης ήταν “αναγκαία”, αλλά ο αντίκτυπος στην καθημερινότητα των πολιτών θα είναι βαρύς. “Χθες έλεγα στα παιδιά μου στο δείπνο ότι είναι σαν να μου λένε πως ο μισθός σου μειώνεται κατά το ήμισυ”, αφηγείται.

Η οικογένειά του έχει ήδη σφίξει το ζωνάρι, αγοράζοντας λιγότερα τρόφιμα. Ο ίδιος ανησυχεί περισσότερο για τους συνταξιούχους. “Δεν ξέρω πώς θα τα βγάλουν πέρα! Οταν το κόστος για τα πάντα αυξηθεί κατά 30% ή 40%, θα είναι πολύ δύσκολο”, τονίζει.

“Σκληρό το κόστος τους επόμενους μήνες”

Ο Χαβιέρ Μιλέι (ο οποίος ευνοήθηκε από τη δυσφορία των πολιτών λόγω της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή) είχε προειδοποιήσει για την πιθανότητα ο πληθωρισμός σε μηνιαία βάση να ανέλθει σε 20%-40%, αλλά υποστήριξε ότι χωρίς σκληρά μέτρα η χώρα θα μπορούσε να βρεθεί στη δίνη του υπερπληθωρισμού.

Εχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι “δεν υπάρχουν χρήματα”. Ωστόσο, δεσμεύτηκε πως θα προστατεύσει ορισμένες κοινωνικές δαπάνες, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την κοινή γνώμη και να αποφύγει ενδεχόμενο κύμα διαδηλώσεων. Τουλάχιστον 4 στους 10 Αργεντινούς ζουν σήμερα σε συνθήκες φτώχειας.

«Θα υπάρξει αναπόφευκτα σκληρό κόστος τους επόμενους μήνες», λόγω του στασιμοπληθωρισμού, λέει ο οικονομολόγος Γουστάβο Μπερ αναφερόμενος στο εκρηκτικό μείγμα πληθωρισμού και ύφεσης.

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μιλέι θα είναι να συγκρατήσει την κοινωνική αναταραχή. Πολλοί Αργεντινοί, εξαντλημένοι από την πολυετή οικονομική κρίση, φαίνονται επί του παρόντος πρόθυμοι να του δώσουν χρόνο για να αλλάξει τα πράγματα, αλλά η υπομονή τους δεν θα κρατήσει πολύ.

Ο Φακούντο Μαρίνο, ένας 53χρονος εργάτης στο Μπουένος Αϊρες, λέει πως υποστηρίζει το πρόγραμμα της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι είναι αναγκαίο για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης. Ωστόσο, παραδέχεται ότι “είναι πραγματικά ένα μεγάλο σοκ για τις τσέπες των καταναλωτών»”.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured