Σοκαριστικές είναι οι λεπτομέρειες της δολοφονικής επίθεσης που εξαπέλυσε ο 24χρονος φοιτητής Ντέιβιντ Κόζακ στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, καθώς όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, σκότωσε πρώτα τον πατέρα του στο σπίτι, πριν ξεκινήσει να βάζει σε εφαρμογή το δολοφονικό σχέδιό του.
https://twitter.com/sikloernyo/status/1737891738713210989?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1737891738713210989%7Ctwgr%5Ee16b1d35bd864c0988ec161f92f27355e4ef7a57%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.topontiki.gr%2F2023%2F12%2F21%2Fmakelio-stin-praga-o-drastis-skotose-ton-patera-tou-sto-spiti-prin-tin-epithesi-sto-panepistimio-i-empnefsi-apo-tin-alina-afanaskina%2F
Παρά το γεγονός ότι παραμένουν άγνωστα τα κίνητρά του, σε μηνύματά του στο Telegram – το οποίο χρησιμοποιεί ως ημερολόγιό του, κάνει αναφορά στην Αλίνα Αφανασκίνα, μια έφηβη ρωσίδα που εξαπέλυσε επίθεση σε συμμαθητές της, σκοτώνοντας 2 και τραυματίζοντας 5, πριν αυτοκτονήσει η ίδια στις αρχές Δεκεμβρίου σε σχολείο στο Μπριάνσκ της Ρωσίας.
«Πάντα ήθελα να σκοτώνω, πίστευα ότι θα γίνω μανιακός στο μέλλον. Στη συνέχεια, όταν ο Ilnaz έκανε τα γυρίσματα, συνειδητοποίησα ότι ήταν πολύ πιο επικερδές να κάνω μαζικές δολοφονίες παρά κατά συρροή. Κάθισα.. Περίμενα.. Ονειρευόμουν.. Ήθελα.. αλλά η Αλίνα έγινε ο τελευταίος πόντος. Ήταν σαν να είχε έρθει να με βοηθήσει από τον παράδεισο την ώρα που έπρεπε», έγραφε.
Σε άλλες αναρτήσεις έγραφε ότι μισεί τον κόσμο και θέλει να προκαλέσει όσο περισσότερο πόνο γίνεται, ενώ έγραφε ότι ακούει ένα βουητό στα αυτιά του και θέλει «να τα ξεριζώσει».
Το χρονικό της επίθεσης
Πανικός επικράτησε στο κέντρο της Πράγας, στην Τσεχία μετά από περιστατικό πυροβολισμών σε πανεπιστήμιο, όπου, 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της αστυνομίας, σε νεότερο απολογισμό του περιστατικού. Ανάμεσα στους νεκρούς και ο δράστης, ο οποίος εξουδετερώθηκε, σύμφωνα με την αστυνομία.
Σύμφωνα με την τσεχική αστυνομία ο δράστης εξουδετερώθηκε, ενώ οι νεκροί είναι 15, μαζί με τον δράστη.
Οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 24, εκ των οποίων οι εννέα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
Ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν, δήλωσε σήμερα ότι η πολύνεκρη επίθεση σε σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα δεν φέρεται να έχει σχέση με τη «διεθνή τρομοκρατία». «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό το έγκλημα συνδέεται με τη διεθνή τρομοκρατία», τόνισε ο Ρακούσαν σε δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ένας άνδρας με όπλο που έφερε διόπτρα, άνοιξε πυρ από την ταράτσα του κτιρίου όπου στεγάζονται η Φιλοσοφική και η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου στο κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας.
Τα τσεχικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ότι το όνομα του δράστη είναι Ντέιβιντ Κόζακ και πως είναι 24χρονος φοιτητής στη Φιλοσοφική Σχολή στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, ενώ οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν και από τις αρχές. Ο Ντέιβιντ Κόζακ φέρεται να είχε αναρτήσει στο Telegram μηνύματα μίσους, όπου διατύπωνε στα ρωσικά και την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Πράγας, ο δράστης αφού σκόρπισε τον θάνατο, πυροβόλησε τον εαυτό του και έπεσε από την οροφή του κτιρίου από όπου πυροβολούσε. Τα κίνητρά του παραμένουν αδιευκρίνιστα.
https://twitter.com/V_of_Europe/status/1737857431886282812?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1737857431886282812%7Ctwgr%5Ee16b1d35bd864c0988ec161f92f27355e4ef7a57%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.topontiki.gr%2F2023%2F12%2F21%2Fmakelio-stin-praga-o-drastis-skotose-ton-patera-tou-sto-spiti-prin-tin-epithesi-sto-panepistimio-i-empnefsi-apo-tin-alina-afanaskina%2F
“Θα ήθελα να καλέσω τους πολίτες που κυκλοφορούν στο κέντρο της Πράγας να σεβαστούν τις οδηγίες της αστυνομίας και να μην πάνε στο σημείο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, ο δράστης πρέπει να είναι νεκρός”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακουσάν. “Δεν έχει επιβεβαιωθεί δεύτερος δράστης”, πρόσθεσε.
Vyzýváme občany, aby se v blízkém okolí nezdržovali a nevycházeli z domu. Zásah policie stále pokračuje. pic.twitter.com/OHnSsq4G5f
— Policie ČR (@PolicieCZ) December 21, 2023
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα, ακύρωσε το πρόγραμμά του λόγω των πυροβολισμών στη φιλοσοφική σχολή και μεταβαίνει στην Πράγα, προτρέποντας τους πολίτες να σεβαστούν τις συστάσεις των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.
Vzhledem k tragickým událostem na pražské filozofické fakultě jsem zrušil pracovní program na Olomoucku a jedu zpět do Prahy. Jsem v kontaktu s ministrem vnitra a PČR. Prosím všechny občany, aby respektovali doporučení složek IZS.
— Petr Fiala (@P_Fiala) December 21, 2023
Σε βίντεο και εικόνες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, φαίνονται δεκάδες νέοι άνθρωποι, να εγκαταλείπουν τρέχοντας το πανεπιστήμιο.
Praga right now #prague #praga pic.twitter.com/zhxoFeazTp
— Leo Menindez (@LeoMenindez) December 21, 2023
Αλλοι αμπαρώθηκαν σε αίθουσες του πανεπιστημίου, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη μανία του δράστη.
EXPLOSIVES DEFUSED IN #PRAGUE UNIVERSITY after #shooter kills himself, with improvised device reportedly planted by man before his suicide.
Students make tower of desks and tables in building barricading themselves in room while they wait for all-clear signal. pic.twitter.com/XPRn4FireI
— The Interventionist (@Intrvntnst) December 21, 2023
Το προσωπικό του Πανεπιστημίου της Πράγας ανέφερε νωρίτερα ότι υπάρχουν πυροβολισμοί εντός του κτιρίου, σύμφωνα με mail που στάλθηκε προς τους φοιτητές από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου του Καρόλου. «Μη μετακινηθείτε… κλειδώστε τα γραφεία σας», αναφέρει το email.
Φωτογραφίες σε socail media δείχνουν φοιτητές να έχουν βρει καταφύγιο σε περβάζι του κτιρίου του πανεπιστημίου για να γλιτώσουν από τον δράστη.
https://twitter.com/Rightanglenews/status/1737855170221060459?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1737855170221060459%7Ctwgr%5Ee16b1d35bd864c0988ec161f92f27355e4ef7a57%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.topontiki.gr%2F2023%2F12%2F21%2Fmakelio-stin-praga-o-drastis-skotose-ton-patera-tou-sto-spiti-prin-tin-epithesi-sto-panepistimio-i-empnefsi-apo-tin-alina-afanaskina%2F
Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν έναν άνδρα να στέκεται πάνω σε οροφή κρατώντας όπλο.
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, που επικαλούνται δήλωση του δημάρχου της Πράγας, ο δράστης έπεσε στο κενό από οροφή και σκοτώθηκε, ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.
Σύμφωνα με μάρτυρα που βρισκόταν μέσα στο κτίριο, ο ύποπτος για τους πυροβολισμούς περπατούσε στο περβάζι.
Policie informovala o střelbě na jedné z pražských škol na Náměstí Jana Palacha. Na místě jsou mrtví i zranění!https://t.co/aRbwCMTfIy
— TN.cz (@televizninoviny) December 21, 2023
https://twitter.com/V_of_Europe/status/1737847210052903139?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1737847210052903139%7Ctwgr%5Ee16b1d35bd864c0988ec161f92f27355e4ef7a57%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.topontiki.gr%2F2023%2F12%2F21%2Fmakelio-stin-praga-o-drastis-skotose-ton-patera-tou-sto-spiti-prin-tin-epithesi-sto-panepistimio-i-empnefsi-apo-tin-alina-afanaskina%2F
Η τσεχική αστυνομία με ανάρτηση στο Twitter ανέφερε νωρίτερα ότι απροσδιόριστος αριθμός ανθρώπων σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς που σημειώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Πράγας, στο κέντρο της πρωτεύουσας.
There has been a shooting at the Faculty of Philosophy, Charles University, in Prague. There are fatalities and injuries at the scene.
Photo: Czech Public TV + https://t.co/r1FiDFYxSk pic.twitter.com/yiqnAIH7cN
— Filip Horký (@FilipHorky) December 21, 2023
#prague pic.twitter.com/Z3VBx22uao
— drowned fish (@abacmwa) December 21, 2023
Shooting in Prague. Gunshots audible in this video. pic.twitter.com/SQKuamHrKm
— inverse square law of information propagation (@_inverse_square) December 21, 2023
«Με βάση τις αρχικές πληροφορίες μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες στο σημείο», τόνισε η αστυνομία.
Vyzýváme občany, aby se v blízkém okolí nezdržovali a nevycházeli z domu. Zásah policie stále pokračuje. pic.twitter.com/OHnSsq4G5f
— Policie ČR (@PolicieCZ) December 21, 2023
Με ανακοίνωσή της, η αστυνομία ενημερώνει: «Προτρέπουμε τους πολίτες να μην παραμείνουν στην περιοχή και να μην βγουν από το σπίτι. Η επέμβαση της αστυνομίας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη».
Na místě v tuto chvíli probíhá zásah policie, celé Náměstí Jana Palacha a blízké okolí je zcela uzavřeno.
— Policie ČR (@PolicieCZ) December 21, 2023
Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, ο δράστης χρησιμοποίησε μακρύκαννο όπλο με διόπτρα.
Εννοείται ότι ολόκληρη η πλατεία Jan Palach και η γύρω περιοχή είναι πλήρως αποκλεισμένη.
Une #fusillade s'est produite dans une #école du centre de #Prague, il y a des morts et des blessés, a déclaré la police tchèque pic.twitter.com/kQcuQOKNxI
— France et EU (@franceeteu) December 21, 2023
📷 Policie zasahuje v Praze na Náměstí Jana Palacha u nahlášené střelby ve škole. Podle prvních informací jsou na místě mrtví a zranění lidé. Celé náměstí a blízké okolí jsou zcela uzavřeny. pic.twitter.com/EAbEQ8PZVE
— ČT24 (@CT24zive) December 21, 2023
Seemingly big incident here in Prague. Lots of sirens and flashing lights. Thoughts to all of those involved. pic.twitter.com/h2TyF95SOX
— Tom Large (@TomLargeReports) December 21, 2023
Η πρωτεύουσα της Τσεχίας είναι γεμάτη τουρίστες αυτή την εποχή και η βρετανική πρεσβεία κάλεσε τους Βρετανούς τουρίστες που βρίσκονται στην Πράγα να είναι πολύ προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών τσεχικών Αρχών.
❗ If you are in the vicinity of the Faculty of Arts in the centre of Prague, follow the advice of local authorities.
UK nationals in need of consular assistance can get in touch with the Embassy via: https://t.co/n0Ez6UOb26
Phone: + 420 257 402 111#Prague #shooting #incident https://t.co/jVWbZOkFYd— British Embassy Prague (@UKinCR) December 21, 2023
Το Πανεπιστήμιο του Καρόλου (Charles University) στην Πράγα ή γνωστό ιστορικά ως Πανεπιστήμιο της Πράγας είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Τσεχικής Δημοκρατίας. Αποτελεί, επίσης, ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη που λειτουργούν αδιάκοπα από την ημέρα που ιδρύθηκαν. Σήμερα, το πανεπιστήμιο αποτελείται από 17 σχολές που βρίσκονται στην Πράγα (οι 14), το Χράντεκ Κραλόβε και το Πλζεν.