FeaturedΕπικαιρότηταΠολιτική

Απεβίωσε ο πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος

Πέθανε σε ηλικία 71 ετών ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, επί σειρά ετών βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ είχε περάσει και από υπουργικές θέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος πέθανε έπειτα από ανακοπή που υπέστη στον ύπνο του.

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ήταν από τα πιο δυναμικά και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και είχε πολλές συμπάθειες και φίλους τόσο εντός όσο και εκτός ΠΑΣΟΚ, σε άλλα κόμματα.

Εξάλλου, η κόρη του Νάγια Γρηγοράκου, δικηγόρος στο επάγγελμα, εξελέγη βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Σημειώνεται ότι ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είχε περάσει μεγάλη ταλαιπωρία με την υγεία του όταν πριν από περίπου τρία χρόνια νόσησε με κορωνοϊό.

Μάλιστα, όπως και ο ίδιος είχε αναφέρει, δεν είχε επανέλθει πλήρως, ακόμη και πολλούς μήνες μετά τη νόσησή του, αφού επί δυο μήνες ήταν διασωληνωμένος και είχε χάσει 42 κιλά!

Ποιος ήταν ο Λεωνίδας Γρηγοράκος

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος γεννήθηκε στη Σπαρτιά Λακωνίας το 1953 και ήταν πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1978 και το 1983 έλαβε την ειδικότητα της Πνευμονολογίας.

Μετά την ειδικότητα και συγκεκριμένα τη χρονική περίοδο Σεπτέμβριος 1983 – Μάιος 1984 εργάζεται ως αναπληρωτής Προϊστάμενος Ιατρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ.

Από τον Ιούνιο του 1984 μετεκπαιδεύτηκε στο Kaplan Medical Education Center και στο Cook County Hospital ICU – University of Illinois-Chicago έως τον Νοέμβριο του 1985, ενώ παράλληλα την ίδια εποχή παρακολούθησε και ολοκλήρωσε μαθήματα Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Roosvelt, Chicago.

Το διάστημα Νοέμβριος 1985 – Απρίλιος 1986, διετέλεσε Επιστημονικός Σύμβουλος ΕΚΑΒ σε θέματα Αμεσης Βοήθειας.

Η δημιουργία και η οργάνωση του ΕΚΑΒ σε ανεξάρτητο οργανισμό εθνικής εμβέλειας είναι το αντικείμενο του Διδακτορικού του που έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση για δημιουργία του ΕΚΑΒ σε όλη την επικράτεια ενώ το 1988 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ με βαθμό “Αριστα”.

Επαγγελματική Σταδιοδρομία

Από το 1986 μέχρι το 1995 εργάστηκε στο ΕΣΥ στο Κέντρο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (ΜΕΘ-ΚΑΑ) και στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του ΝΝΘΑ.

Το 1994 έλαβε τον τίτλο Ειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία και το 1996 έγινε Συντονιστής Διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κ.Α.Τ. (θέση που κατείχε έως και τον Ιούνιο του 2019), ενώ τον Νοέμβριο του 1998, ως Συντονιστής – Διευθυντής της ΜΕΘ Κ.Α.Τ., μετέβη για Μετεκπαίδευση στη ΜΕΘ University of Maryland, Shock Trauma.

Το 1987-1989 διετέλεσε πρόεδρος του νοσοκομείου “Ελπίς”, το 1989-1993 πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου “Σωτηρία”, το 1993-1994 πρόεδρος του Νοσοκομείου “Αγία Ολγα” και το 1995-1996 πρόεδρος του Νοσοκομείου “Ελενα Βενιζέλου”.

Το 2001 εκλέχθηκε στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή και το 2018 στη βαθμίδα Καθηγητή του τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο “Εντατική Θεραπεία – Μηχανική Υποστήριξη της Αναπνοής”.

Ασκησε για πολλά χρόνια κλινικό έργο ως Διευθυντής σε ΜΕΘ Δημόσιων και Ιδιωτικών κέντρων της χώρας και είχε οργανώσει και λειτουργήσει οκτώ ΜΕΘ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Το διδακτικό έργο του Λεωνίδα Γρηγοράκου είναι σημαντικό και πολυποίκιλο και μπορεί να διακριθεί σε δύο περιόδους: την πρώτη που εργάζεται ως γιατρός στο ΕΣΥ και τη δεύτερη ως μέλους ΔΕΠ.

Την πρώτη περίοδο, που αρχίζει από το 1984 και διαρκεί έως το 2000, οργανώνει ή/και συμμετέχει με μαθήματα σε εκπαιδευτικά – μετεκπαιδευτικά προγράμματα στο ΕΚΑΒ, στη ΜΕΘ του ΝΝΘΑ, στην Ιατρική του ΕΚΠΑ, στη Φαρμακευτική του ΕΚΠΑ, στη Νοσηλευτική του ΕΚΠΑ, στα ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας, στο πρόγραμμα εκπαίδευσης γενικών γιατρών, στα μαθήματα νοσηλευτικών ειδικοτήτων του ΝΝΘΑ και τα μετεκπαιδευτικά μαθήματα της ΜΕΘ του ΚΑΤ.

Το ίδιο χρονικό διάστημα συμμετέχει ως ομιλητής σε 30 διάφορα εκπαιδευτικά σεμινάρια, αλλά και σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης (ΚΕΚ).

Τα διαστήματα 1988-1989 και 1994-1995, αποτελεί μέλος της επιτροπής εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ.

Η δεύτερη περίοδος αρχίζει από το 2001 και διαρκεί μέχρι σήμερα και περιλαμβάνει διδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων στην Ιατρική, στην Φαρμακευτική και στην Νοσηλευτική του ΕΚΠΑ.

Ηταν μέλος της συντακτικής επιτροπής 7 Ελληνικών περιοδικών, 11 διεθνών περιοδικών και reviewer 5 διεθνών περιοδικών.

Το επιστημονικό – συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει τη διδακτορική διατριβή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, 112 δημοσιεύσεις σε ελληνικά περιοδικά και 72 πλήρεις δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά,64 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια εκ των οποίων 13 έχουν δημοσιευτεί και σε 161 αντίστοιχες σε Ελληνικά συνέδρια.

Ταυτόχρονα αποτέλεσε μέλος επιστημονικής – οργανωτικής επιτροπής 33 Ελληνικών συνεδρίων και πρόεδρος – συντονιστής – σχολιαστής, σε 60 στρογγυλές τράπεζες επιστημονικών συνεδρίων.

Επίσης, έχει συγγράψει και επιμεληθεί 16 ελληνικά ιατρικά βιβλία και έχει συμμετάσχει σε συγγραφή 33 κεφαλαίων σε ελληνικά ιατρικά βιβλία.

Ηταν παντρεμένος με τη Σοφία Ανδριτσοπούλου, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες, τη Νάγια και τη Μαρκέλλα.

Πολιτική σταδιοδρομία

Από το 1974 υπήρξε μέλος του ΠΑΣΟΚ. με το οποίο έχει εκλεγεί Βουλευτής Λακωνίας το 2000, το 2004, το 2007, το 2009, το Μάιο 2012, τον Ιούνιο 2012, τον Ιανουάριο 2015, το Σεπτέμβριο 2015.

Από τον Μάιο του 2012 έως τον Ιούνιο 2013 διετέλεσε Ε’ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων.

Από τον Ιούνιο 2013 έως τον Ιανουάριο 2015, διετέλεσε Υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών και Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured