ΕπικαιρότηταΠολιτική

Αντεπίθεση μέσω Υγείας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Να αναδείξει την υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις τραγικές συνέπειες που αυτή έχει στις ζωές των πολιτών, επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα τραγικά περιστατικά με τους ασθενείς που απεβίωσαν σε μόλις λίγα εικοσιτετράωρα σε Κω, Νέα Μάκρη και Χαλκιδική, αναμένοντας μάταια τα ασθενοφόρα, ανέδειξε με τον τον πιο δραματικό τρόπο τις φοβερές ελλείψεις του ΕΣΥ.

Είναι προφανές ότι το ΕΣΥ ουδέποτε ανταποκρίθηκε απολύτως στις ανάγκες της κοινωνίες. Ωστόσο, με την πανδημία στην Ευρώπη γεννήθηκε μια νέα ευαισθησία για τα δημόσια συστήματα Υγείας με αποτέλεσμα να δοθούν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες τεράστια ποσά για την αναβάθμιση τους.

Εν αντιθέσει λοιπόν με τη μνημονιακή περίοδο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέθετε τα αναγκαία κονδύλια για να καλύψει τα κενά και να εκσυγχρονίσει το ΕΣΥ, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως «δυστυχώς δεν το έπραξε». Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα κυκλοφορούν στο Λεκανοπέδιο 52 νοσοκομειακά ενώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφορούσαν 84.

Η Νέα Δημοκρατία, λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, αντί του παραγωγικού έργου, προτιμάει τα προεκλογικά πυροτεχνήματα περί δήθεν σχεδίου αναβάθμισης τους ΕΣΥ, το οποίο είναι στην πραγματικότητα σχέδιο ιδιωτικοποίησης και περαιτέρω υποβάθμισής του.

Δεν θα μπορούσαν, άλλωστε, να αφήσουν ασχολίαστη την αποκαλυπτική δήλωση του στελέχους και υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ Σπύρου Πνευματικού, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ πρότεινε να γίνεται διαλογή ασθενών και συγκεκριμένα καρκινοπαθών, στη λογική της αναλογίας «κόστους-οφέλους».

Μάλιστα, θεωρούν ότι η ΝΔ ζητά μείωση των δαπανών σε βάρος της ανθρώπινης ζωής, της περίθαλψης και της αξιοπρέπειας των ασθενών.

Στους αντίποδες των λογικών που θυσιάζουν την Υγεία στον βωμό του κέρδους, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει έναν οδικό χάρτη για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για:

  • αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ με ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος,
  • μηχανισμό αυτόματης και μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, -μονιμοποίηση των συμβασιούχων,
  • 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας,
  • γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, -ένταξη στα ΒΑΕ και  εισαγωγικό μισθός 2.000 ευρώ καθαρά στους γιατρούς,
  • νέα δέσμη κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές.

Προβλέπεται επίσης ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, με προτεραιότητα την ενίσχυση των δημόσιων δομών (ΚΥ-ΤΟΜΥ-ΠΙ) και τη συγκρότηση 380 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα, ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με τελικό στόχο τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας (7,5% του ΑΕΠ).

Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ για δημόσια δωρεάν και καθολική περίθαλψη όλων, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης ή τόπου διαμονής, μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που πιστεύει στο ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Συνεπώς, το δίλημμα των εκλογών είναι ξεκάθαρο: Αν θα έχουμε ανασυγκρότηση και ισχυρό ΕΣΥ ή πλήρη διάλυσή του.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα