ΕπικαιρότηταΠολιτική

Ανδρουλάκης: Ναι στην ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων κατά το σκανδιναβικό μοντέλο

«Δεν θα σταθούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, τα οποία θα πληρούν κάποιες πολύ αυστηρές προδιαγραφές για να μπορούν να ονομάζονται πανεπιστήμια”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Η συγεκριμένη αυτή αναφορά πραγματοποιήθηκε κατά την ομιλία του στην εσπερίδα που διοργάνωσε απόψε η Δεξαμενή Σκέψης Insocial και ο Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

“Θέλουμε να γίνουν σωστά. Με υψηλό επίπεδο σπουδών και έρευνας. Με γεωγραφικά κριτήρια διασφαλίζοντας την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και ο πιο καθαρός τρόπος είναι αυτό να γίνει με αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Με καθαρά λόγια και καθαρές πράξεις”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης.

Η συζήτηση της εκδήλωσης αφορούσε στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και αναλύθηκαν διεξοδικά οι συνταγματικές πλευρές και οι προβλέψεις του νομοσχεδίου που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και τα διεθνώς επικρατούντα μοντέλα.

“Δεν πιστεύουμε στις απαγορεύσεις. Σπάμε σήμερα το ταμπού των απαγορεύσεων. Εμείς πιστεύουμε στις ισχυρές ρυθμίσεις. Θέλουμε κανόνες για την παιδεία και όχι απαγορεύσεις για να φτάσουμε στο βέλτιστο αποτέλεσμα. Σήμερα, σε αυτή τη συζήτηση, δεν πετάμε τη μπάλα στην κερκίδα. Βάζουμε τα πραγματικά δεδομένα ενός γόνιμου διαλόγου, που θα φέρει αποτελέσματα στο μεγάλο αυτό ζήτημα και θα διασφαλίσει τον ισχυρό δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας με την παράλληλη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανέπτυξε την πρόταση του ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ, που όπως είπε συμβαδίζει με το σκανδιναβικό μοντέλο. “Εμείς θέλουμε μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά. Δεν μιλάμε για ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Με τον όρο “μη κερδοσκοπικά”, δεν κάνουμε αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία που τον χρησιμοποιεί μετά τα “μη κρατικά”, για να κάνει by pass το Σύνταγμα και να προσπεράσει τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι υποχρεωτικός ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των μη κρατικών ιδρυμάτων στις Σκανδιναβικές χώρες και μάλιστα υπάρχει κοινό σύστημα εισαγωγής, ενίσχυση της αποκέντρωσης και αποφυγή κορεσμού σε αντικείμενα σπουδών”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε αντίστιξη, ήταν έντονα επικριτικός για το κυπριακό μοντέλο, το οποίο ισχυρίστηκε ότι είναι κερδοσκοπικό και με ποιόν τρόπο αυτό έρχεται να εφαρμόσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Παραλλήλως, κάλεσε τη νεολαία του ΠΑΣΠ να στηρίξει τη πρόταση του ΠΑΣΟΚ. “Λύση δεν είναι το να καταδικάσουμε τη χώρα σε μία μόνιμη ακινησία, που την κάνει ευρωπαϊκή εξαίρεση. Δεν είναι λύση και το λέμε καθαρά. Πρέπει η χώρα να πάει μπροστά. Η χώρα θα πάει μπροστά με ένα ισχυρό δημόσιο Πανεπιστήμιο και με μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά βάσει του σκανδιναβικού μοντέλου, όπως προτείνουμε σήμερα”, παρατήρησε ο κ. Ανδρουλάκης .

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι “την τελευταία φορά που ως κυβέρνηση προτείναμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ψηφίστηκε από τα 4/5 της Βουλής προχωρήσαμε σε διάλογο 14 μηνών. Δεν λέω να μας μιμηθεί η Νέα Δημοκρατία, αλλά τουλάχιστον να δίναμε τη δυνατότητα σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, στα κόμματα να έβαζαν το δικό τους λιθαράκι”.

“Δεν θέλουν τη συναίνεση”

Κατηγόρησε τη κυβέρνηση πως δεν επιθυμεί το δρόμο της συναίνεσης και σημείωσε ότι “καλούμαστε απλά να ψηφίσουμε, να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε. Αυτό ποιον συμφέρει; Τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οχι ένα κόμμα της λογικής, του διαλόγου, των συναινέσεων, όπως είναι η παράταξή μας. Εμείς, λοιπόν, δεν μπορούμε να είμαστε παθητικοί αποδέκτες μίας ρύθμισης της οποίας οι συνέπειες δεν περιορίζονται στη διάρκεια ζωής μίας κυβέρνησης αλλά αφορούν το μέλλον της χώρας. Μία μεταρρύθμιση (ας την πούμε έτσι) που γράφτηκε για τον ελληνικό λαό, αλλά χωρίς τον ελληνικό λαό”.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζήτησε και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον αποβιώσαντα πρώην βουλευτή και πρώην υπουργό, Λεωνίδα Γρηγοράκο.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα