Περιφέρεια ΗπείρουΠεριφέρειες

Αναστήλωση της ιστορικής γέφυρας της Πλάκας

Θετική ήταν η απάντηση του επιχειρηματία Νίκου Λούλη στην επιστολή της Περιφέρειας Ηπείρου, με την οποία του ζητούσε να αναλάβει το κόστος εκπόνησης μελετών που απαιτούνται για τηναναστήλωση της ιστορικής γέφυρας της Πλάκας.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρίας «Μύλοι Λούλη», Ν. Λούληςαναφέρει στην Περιφέρεια και τον περιφερειάρχη Ηπείρου:

«Σε συνέχεια της από 18/11/2016 επιστολής σας, ήθελα να επαναλάβω τη δέσμευσή μας να αναλάβουμε τα έξοδα μελετών για την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας, όπως αναφέρατε στην επιστολή σας, ύψους 150.000 ευρώ.

Επιτρέψτε μου, για άλλη μία φορά να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία και την προσπάθεια που κάνετε για την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας και εύχομαι σύντομα να μπορέσουμε να καμαρώσουμε το γεφύρι πάλι να υψώνετε πάνω από τον Άραχθο».

Να σημειωθεί ότι οι πρόγονοι του επιχειρηματία κατάγονταν από την Αετοράχη Κατσανοχωρίων στα Τζουμέρκα και κατά το παρελθόν, τον 19ο αιώνα, είχαν χρηματοδοτήσει δύο φορές την κατασκευή του ιστορικού μονότοξου γεφυριού της Πλάκας.

Μάλιστα, όταν πριν 2 χρόνια το γεφύρι κατέρρευσε λόγω της κακοκαιρίας, ο Νίκος Λούλης είχε εκφράσει αμέσως την πρόθεση του στο περιφερειάρχη Α. Καχριμάνη, να συμβάλει οικονομικά για την αναστήλωση του.

Οι μελέτες που πρόκειται να εκπονηθούν, είναι οι εξής:

α) Αρχιτεκτονική και Στατική Προμελέτη Μελέτη, με χρονοδιάγραμμα εκπόνησής τους Δεκέμβριος 2016-Μάρτιος 2017 και Πλήρης Αρχιτεκτονική και Στατική Μελέτη, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2017 και συνολικό προϋπολογισμό 110.000 ευρώ.

β) Μελέτη Διαμόρφωσης της κοίτης και Μελέτη ικριώματος και εργοταξίου, με χρονικό ορίζοντας εκπόνησης το διάστημα, Δεκέμβριος 2016-Αύγουστος 2017, με συνολικό προϋπολογισμό 40.000 ευρώ.

Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ευχαρίστησε τον κ. Λούλη για τη χρηματοδότηση των μελετών.

Παράλληλα, τόνισε πως σε ο,τι αφορά στην Περιφέρεια, το ΕΜΠ, το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ και την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, έχουν προχωρήσει οι δράσεις που έχουν αναληφθεί και πλέον αναμένονται πρωτοβουλίες από το υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να διευθετηθούν τα ζητήματα που αφορούν την ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης, ώστε το ερχόμενο το καλοκαίρι, να υλοποιηθεί το δεύτερο στάδιο του σχεδιασμού.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Περιφέρεια Ηπείρου