ΔήμοιΔήμος ΕλευσίναςΔήμος ΜεγαρέωνΠεριφέρεια ΑττικήςΠεριφέρειες

Αλλαγές των εκπτωτικών περιόδων στη Δυτική Αττική

Διαβούλευση πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου.

Τα θέματα της σύσκεψης ήταν η δυνατότητα μεταβολής των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, ο ορισμός προσφορών ανά διετία και οι επιπρόσθετες Κυριακές λόγω τοπικών ιδιαιτεροτήτων.

Ολα αυτά με βάση το πλαίσιο της διαδικασίας των άρθρων 15 και 16 του Ν. 4177/2013 (όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν).

Στη διαβούλευση συμμετείχαν:

• Το ΕΒΕΠ

• Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής

• Ο Εμπορικός Σύλλογος Μεγάρων

• Η Ενωση ΕΒΕ Ανω Λιοσίων- Ζεφυρίου

• Ο ΣΕΛΠΕ

• Ο Δήμος Φυλής

• Ενδιαφερόμενοι έμποροι

• Υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Δυτικής Αττικής

Επίσης, στη συνάντηση προήλθαν για να δηλώσουν την αντίθεσή τους με την διαδικασία και κατόπιν να αποχωρήσουν, εκπρόσωποι του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Παράρτημα Μενιδίου – Φυλής), επιδίδοντας στους συμμετέχοντες σχετικές ανακοινώσεις με τις θέσεις τους.

Η διαβούλευση οργανώθηκε στη βάση εξέτασης τριών επιμέρους ζητημάτων:

• Ανάγκη για τη μεταβολή των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων στη Δυτική Αττική

• Ορισμός μιας περιόδου προσφορών ανά δυο έτη με μέγιστη χρονική διάρκεια ενός μήνα όπου θα επιτρέπεται η προσφορά του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα

• Προαιρετική λειτουργία επιπρόσθετων Κυριακών σε συγκεκριμένες χωρικές ενότητες της Δυτικής Αττικής λόγω τοπικών ιδιαιτεροτήτων και με τους όρους και προϋποθέσεις της νομοθεσίας

Οι εκπρόσωποι των φορέων παρουσίασαν τις απόψεις τους συνολικά για το θεσμό των εκπτώσεων και την προαιρετική λειτουργία ορισμένες Κυριακές, ενώ οι ειδικότερες τοποθετήσεις επί των συγκεκριμένων ερωτημάτων κατέτειναν στην προτίμηση εμπορικών συλλόγων για μεταβολή των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων για την Δυτική Αττική.

Επίσης, υπήρξε υποβολή πρότασης για την προαιρετική λειτουργία όλες τις Κυριακές στις περιοχές Κινέτας και Αλεποχωρίου Δήμου Μεγάρων λόγω τοπικών ιδιαιτεροτήτων, κατόπιν σχετικής τεκμηρίωσης και μελέτης.

Οι σύλλογοι/σωματεία εργαζομένων και η Ένωση ΕΒΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου τάχθηκαν κατά των ενδιάμεσων εκπτώσεων και των προαιρετικών Κυριακάτικων αγορών, είτε στο πλαίσιο των εκπτώσεων είτε στο πλαίσιο των τοπικών ιδιαιτεροτήτων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γ. Βασιλείουαναφέρθηκε στην πορεία ύφεσης και καταστροφικής λιτότητας που ακολούθησε μέχρι και το 2015, αλλά και στην εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και οικονομικής αναζωογόνησης υπέρ των μισθωτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την περίοδο 2016-2017.

Επίσης, αναφέρθηκε στις μελέτες του ΙΝΕΜΥ για την εφαρμογή των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων και το προαιρετικό άνοιγμα τις Κυριακές, σύμφωνα με τις οποίες οι θετικές επιπτώσεις και με όρους τζίρου αλλά και με όρους αύξησης της απασχόλησης είναι αμελητέες έως οριακές.

Ως εκ τούτου, απαιτείται τεκμηριωμένη πρόταση για κάθε τέτοια περίπτωση έτσι ώστε η Κυριακάτικη λειτουργία λόγω τοπικών ιδιαιτεροτήτων να έχει σαφές αντίκρισμα με όρους απασχόλησης και να διασφαλίζει την τήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Μέχρι τις 16 Μαρτίου 2017 θα καταθέσουν τις τελικές προτάσεις τους οι φορείς προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη επεξεργασία από πλευράς αντιπεριφέρειας και η έκδοση της νέας απόφασης.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Δήμοι