Ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας Κωνσταντίνος Αγοραστός μιλά στο 4ο Τακτικό Συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ)

Με κεντρικό θέμα «Από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση – Κοινωνική Ευημερία με Παραγωγή», διεξήχθη στην Αθήνα, το 4ο Συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) με τη συμμετοχή 293 συνέδρων.

Στο συνέδριο παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, οι υπουργοί Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και εκπρόσωποι κομμάτων, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλήςτόνισε ότι το νομοσχέδιο που έχει καταρτίσει για τον Α’ και Β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης, επιλύει σημαντικά θέματα.

Σημείωσε μάλιστα ότι σε αντίθεση με το παρελθόν δεν έγινε πίσω από «κλειστές πόρτες», αλλά με τη συμμετοχή των θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης και όλων των Περιφερειαρχών και Δημάρχων.

Τις επόμενες ημέρες, είπε, θα σταλεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ δήλωσε ότι κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία που θα προηγηθεί της ψήφισής του, «θα είμαστε ανοιχτοί στον προβληματισμό των βουλευτών».

Ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν ήταν καθόλου τυχαία η συμμετοχή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος». Σύμφωνα με τον ίδιο, βούληση της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης μέσω της Αναθεώρησης.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για αλλαγές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», είπε ότι «ίσως να μην ήταν απαραίτητο να γίνουν, εάν η εφαρμογή του είχε γίνει με βάση τη μελέτη που τότε συντάχθηκε και πληρώθηκε».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, υπογράμμισε την εκχώρηση απ’ ευθείας στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση της διαχείρισης του 37,2% (1,2 δις ευρώ) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι αυτό ήταν το αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας υπουργείου και ΕΝΠΕ.

Ο υπουργός εξαπέλυσε βολές κατά του πολιτικού συστήματος της χώρας, λέγοντας ότι μέχρι τώρα δεν το έχει απασχολήσει ποτέ το αγροτικό, παρά μόνο όταν κινητοποιούνται με τα τρακτέρ οι αγρότες.

Παρ’ ότι, σύμφωνα με τον ίδιο «το μεγάλο στοίχημα της ανάτασης της χώρας δεν μπορεί να κερδηθεί, εάν δεν κερδηθεί στην ύπαιθρο», σημειώνοντας ότι στα χρόνια της κρίσης ο πρωτογενής τομέας έχει αυξήσει σημαντικά τη συμμετοχή του στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό μοχλό και μέσο εξόδου από την κρίση».

Ειδικότερα, τόνισε την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε τόπου, της δημιουργίας του κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της στήριξης των επιχειρήσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι χρειάζεται η ενεργότερη συνεργασία των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δήμων και των Περιφερειών.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν στη σημερινή δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, έναν ισότιμο της Κεντρικής Διοίκησης πυλώνα και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «οι καιροί ου μενετοί. Ηρθε η ώρα της Αυτοδιοίκησης».

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κωνσταντίνος Αγοραστός, στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στη συμβολή που έχουν οι Περιφέρειες στα χρόνια της κρίσης.

Οπως σημείωσε, η συμβολή τους ήταν καθοριστική τόσο στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής όσο και στην υπέρβασή της, σημειώνοντας απορροφήσεις έως και 150% στο ΕΣΠΑ από 20% που ήταν όταν το παρέλαβαν.

Ο κ. Αγοραστός ζήτησε να υπάρξει κανονιστική αυτονομία των Περιφερειών, γεγονός που μεταξύ άλλων θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών τους, στον απεγκλωβισμό των Περιφερειών από τον κρατικό εναγκαλισμό και στη δημιουργία επιτελικού κράτους, αφού σημαντικές αρμοδιότητες πόροι και μέσα, θα περάσουν από τα υπουργεία σε αυτές. Οπως υπογράμμισε, αυτό μπορεί να συμβεί και με το τωρινό Σύνταγμα, με μία διασταλτική ερμηνεία του Αρθρου 43 παρ. 2.

Ο κ. Αγοραστός εξέφρασε τη βούληση και ετοιμότητα της ΕΝΠΕ για ένα ευρύτατο διάλογο χωρίς όμως όπως είπε «κρυφή ατζέντα, στεγανά, κυβερνητικά βέτο και επιτροπές με διορισμένες πλειοψηφίες», χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση που γίνεται για αλλαγές στον «Καλλικράτη» προσχηματικό…

Αντίθετα επικρότησε τη συνεργασία και τον διάλογο που προηγήθηκε της κατάρτισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο τόνισε ότι επιλύει πολλά και σημαντικά θέματα.

Επίσης ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για την Αυτοδιοίκηση και κάλεσε την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι «μέχρι την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν θα φέρει καμία σχετική νομοθετική πρωτοβουλία».

Σε ιδιαίτερη μνεία προχώρησε ο κ. Αγοραστός στο θέμα της ανεργίας, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο «πραγματικός εχθρός» και όλες οι πολιτικές πρέπει να στοχεύουν στη μείωσή της.

Αναφορά έκανε επίσης στο προσφυγικό και κυρίως στον ουσιαστικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι Περιφέρειες, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία από πλευράς κυβέρνησης η επικαιροποίηση του σχεδιασμού.

Αξιοσημείωτος ήταν και ο χαιρετισμός που απηύθυνε στο Συνέδριο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

«Δεν θέλουμε να χωρίσουμε από τον λαό και την κοινωνία. Θέλουμε να διακονήσουμε τον λαό, όπως παλιά, πρόσφατα, σήμερα και όποτε χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σχετικά με τον περίφημο διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, υπογράμμισε ότι «Τελευταία έχει προκύψει ένα ζήτημα να χωριστούμε επιτέλους από την Εκκλησία. Θα ήθελα να δώσω μία εξήγηση: Εάν είναι το θέμα με όρους και όρια ιδεολογικά, μας είναι αδιάφορο, αν όμως είναι με όρους και όρια κοινωνικά, μας ενδιαφέρει».

Οι εργασίες συνεχίστηκαν με εισηγήσεις για την Αναπτυξιακή διάσταση της Περιφέρειας στη θεσμική της θωράκιση (Εισηγητής Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου) – Αλλαγές και Μεταρρυθμίσεις της Περιφέρειας (Εισηγήτρια Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής).

Θεσμικά ζητήματα και αρμοδιότητες των Περιφερειών (Εισηγητής Απόστολος ΚατσιφάραςΠεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας) και με τοποθετήσεις συνέδρων.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:ΕΝΠΕ