Πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Καλλιθέας η 15η Συνάντηση Εργασίας Υγιών Πόλεων, με την παρουσία περισσότερων από 75 εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην έναρξη των εργασιών, χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, Α’ αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΔΔΥΠΠΥ σημείωσε:

«Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά υποδεχόμαστε στην πόλη μας, την Καλλιθέα, την 15η συνάντηση του ελληνικού διαδημοτικού δικτύου υγιών πόλεων. Πρόκειται αναμφίβολα για μια υψηλού επιπέδου επιστημονική συνάντηση, με άκρως ενδιαφέροντα θέματα και με εισηγητές μεγάλης τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης.

Οι πολιτικές και οι πρωτοβουλίες του Δικτύου είναι απαραίτητα εργαλεία για τους Δήμους, ώστε να προσφέρουν υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας στους πολίτες τους».

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου κατά το χαιρετισμό του επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Οι Δήμοι μπορούν να επηρεάσουν αρκετούς από τους παράγοντες που ρυθμίζουν την Υγεία των πολιτών και η προσπάθειά μας είναι να εκσυγχρονίσουμε τις πολιτικές μας, να διευρύνουμε την αντίληψη για την προαγωγή της υγείας, να θέσουμε την υγεία ως κεντρικό άξονα στην πολιτική των Δήμων μας και να συγχρονίσουμε την πολιτική μας με τους άλλους Δήμους της Ευρώπης».

Επιπρόσθετα, ο κ. Πατούλης στο πλαίσιο της πανελλήνιας εκστρατείας για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των εκπαιδευτικών που υλοποιείται σε συνεργασία με τα Γραφεία Αγωγής Υγείας των Εκπαιδευτικών Περιφερειών, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση στο παραμύθι που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το σκοπό της εκστρατείας και απευθύνεται σε παιδιά.

Κατά την πρώτη ενότητα, η Νταίζη Παπαθανασοπούλου, κοινωνιολόγος, συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΠΟΥ Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, έκανε μια σύντομη παρουσίαση από το πρόσφατο Συνέδριο των Υγιών Πόλεων του Ευρωπαϊκού Δικτύου και της Συνάντησης Εργασίας των Εθνικών Συντονιστών στο Pecs της Ουγγαρίας. Επίσης, αναφέρθηκε και στο Πρόγραμμα Υγιείς Πόλεις του ΠΟΥ στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια.

Κατά τη δεύτερη ενότητα, την οποία συντόνισε ο Δημήτριος Κάρναβος, δήμαρχος Καλλιθέας, Α’ αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΔΔΥΠΠΥ, έγινε παρουσίαση, επεξεργασία, συζήτηση, σχολιασμός, προτάσεις για τις πολιτικές που επεξεργάσθηκαν οι ομάδες εργασίας του Επιστημονικού Συμβουλίου για την Διατροφή και την Πρόληψη Ατυχημάτων, σύμφωνα με την γενικότερη πολιτική του ΠΟΥ Ομάδες Εργασίας.

Την πολιτική για την πρόληψη των ατυχημάτων παρουσίασε η Ευανθία Ευαγγέλου, κοινωνική λειτουργός PhD, Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Γλυφάδας, μέλος Επιστημονικής Επιτροπής ΕΔΔΥΠΠΥ και η Μαίρη Καραμπέτσου, εργοθεραπεύτρια, διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ηρακλείου Αττικής, μέλος Επιστημονικής Επιτροπής ΕΔΔΥΠΠΥ, γεν. γραμματέας Συλλόγου Ελλήνων Εργοθεραπευτών, μέλος Επιστημονικής Επιτροπής ΜΚΟ 50+Ελλάς.

Την πολιτική για τη διατροφή παρουσίασε η Κυπαρισσένια Σαμαρά, διευθύντρια Κοινωνικής Προστασίας, επισκέπτρια Υγείας, Public Health Δήμου Αιγάλεω.

Στην τρίτη ενότητα των εργασιών την οποία συντόνισε η Νέλλη Λάβδα, δημ. σύμβουλος Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, μέλος ΔΣ ΕΔΔΥΠΠΥ, έγινε παρουσίαση της μεθοδολογίας του Προφίλ Υγείας Υγιών Πόλεων σύμφωνα με τον οδηγό του ΠΟΥ και συγκεκριμένα το προφίλ του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού.

Επ’ αυτού τοποθετήθηκαν, ο Ιωάννης Τούντας, πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ΕΔΔΥΠΠΥ, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών, ο Στάθης Παπαχρήστου, ψυχολόγος, Προαγωγή Ψυχικής Υγείας-Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών, επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και ο Στάθης Ρεστέμης, κοινωνικός λειτουργός, πολιτικός επιστήμων, προϊστάμενος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού.

Στην τέταρτη ενότητα την οποία συντόνισε ο κ. Φωστηρόπουλος, αντιδήμαρχος Διοίκησης-Οικονομικών και υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δήμου Παλαιού Φαλήρου, μέλος ΔΣ ΕΔΔΥΠΠΥ, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση Προγράμματος Ευαισθητοποίησης Εκπαιδευτικών καθώς και του Εκπαιδευτικού υλικού για χρήση των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα πλαίσια της Πανελλήνιας Εκστρατείας του Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών.

Εισηγήθηκαν η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια παθολογίας-λοιμώξεων Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, ο Αθανάσιος Σκουτέλης, καθηγητής παθολογίας-λοιμώξεων Πανεπιστημίου Πατρών, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, η Κυριακή Κανελλακοπούλου, καθηγήτρια Παθολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, γ.γ. Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας.

Την παρουσίαση του παιδικού παραμυθιού που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την επικοινωνία της ευαισθητοποίησης στα παιδιά, παρουσίασε η Ιωάννα Μπουλντούμη, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας.

Σε επόμενη ενότητα με συντονιστή τον Νικόλαο Παντελιά, εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Κοινωνικής Πολιτικής, Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού, μέλος ΔΣ ΕΔΔΥΠΠΥ, παρουσιάστηκαν νεότερα προγράμματα του Δικτύου και των ΚΕΠ Υγείας.

Για την ανάπτυξη νέων δράσεων των ΚΕΠ Υγείας, μίλησε ο Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, γενικός διευθυντής ΕΔΔΥΠΠΥ.

Στη συνέχεια, η Μαρία Αϊδίνη, ψυχολόγος, υπεύθυνη Προγραμμάτων ΕΔΔΥΠΠΥ, παρουσίασε νέο πιλοτικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί σε 5 Δήμους για την πρόληψη της Κατάθλιψης με αξιολόγηση βάσει της κλίμακας W.K. Zung, ενώ η Μαριάνθη Χατζηκωνσταντίνου, υπεύθυνη Κεντρικής Δομής ΚΕΠ Υγείας, παρουσίασε νέο πρόγραμμα των ΚΕΠ Υγείας για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τέλος, ο Γεώργιος Δαφούλας, παθολόγος, επιστημονικός συνεργάτης υπηρεσιών e-health e-trikala AE Δήμου Τρικκαίων, επιστημονικός συνεργάτης Τμήματος Ιατρικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), μίλησε για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ACTIVAGE. Διαδημοτική Αναπτυξιακή ΟΤΑ Cities Net ΑΕ των 10 Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας.

Ενώ, για το οικοσύστημα κοινωνικής φροντίδας LLM Care: Καινοτομικές εφαρμογές ολοκληρωμένου συστήματος Νοητικής και Σωματικής Ενδυνάμωσης σε 3 Δήμους του Δικτύου μίλησε ο Παναγιώτης Μπαμίδης, επιστημονικός υπεύθυνος του LLM Care, αναπλ. καθηγητής Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ και η Βίκυ Ζηλίδου, συνεργάτης.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση για θέματα του Δικτύου, την πορεία εφαρμογής του προγράμματος Υγιείς Πόλεις, τους απολογισμοί των Δήμων, τις Συντονιστικές επιτροπές και λοιπά θέματα.

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Δήμοι