Περιφέρεια Δυτικής ΕλλάδαςΠεριφέρειες

“Πρώτος μας στόχος η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγηύη”

«Αυτή η δεύτερη θητεία μας στην Περιφέρεια θα κριθεί επιτυχημένη μόνο αν καταφέρουμε να γεφυρώσουμε ανισότητες και να λειάνουμε αδικίες. Θα κριθεί επιτυχημένη στο πεδίο της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Και στο πεδίο αυτό θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας».

Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, στην κατάμεστη από κόσμο κεντρική αίθουσα του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, με την παρουσία εκπροσώπων Αρχών και Φορέων της περιοχής, αλλά και πλήθους πολιτών.

Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος τέλεσε την ορκωμοσία για τον επανεκλεγέντα περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, τους νέους αντιπεριφερειάρχες Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο και Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο, καθώς και για τους 51 Περιφερειακούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων που πλέον θα απαρτίζουν τη νέα σύνθεση του Συμβουλίου.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Απ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στον θεσμό της αιρετής Περιφέρειας, ο οποίος εισέρχεται στη δεύτερη θητεία του σε μια περίοδο όπου η κοινωνία εξακολουθεί να δοκιμάζεται βαθιά, οι ανισότητες να διευρύνονται και οι αδικίες παραμένουν μεγάλες.

«Απ’ όποια οπτική γωνία κι αν δούμε τα πράγματα, η αλήθεια δεν αλλάζει. Και η αλήθεια είναι ότι αυτή η βαθιά κρίση, η παρατεταμένη ύφεση, έχει βυθίσει την κοινωνία σε επικίνδυνες ατραπούς, σε δραματικά αδιέξοδα, με κύρια συμπτώματα την ανεργία που καλπάζει, την αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, τον μαρασμό της αγοράς, ακόμα και την εξασθένηση της κοινωνικής αλληλεγγύης που αποτελούσε πάντα βασικό και διαχρονικό γνώρισμα της ελληνικής κοινωνίας και ουσιώδες στοιχείο αλληλοϋποστήριξης» σημείωσε ο περιφερειάρχης και συνέχισε: «Σήμερα δεν είναι μέρα απολογισμού, ούτε μέρα προγραμματικών δηλώσεων. Ελέχθησαν όλα αυτά κατά την προεκλογική περίοδο. Και οι πολίτες έκριναν, συνέκριναν, αξιολόγησαν, στάθμισαν θέσεις και πολιτικές και πήραν την απόφαση τους. Μας εμπιστεύτηκαν μια δεύτερη θητεία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Εκτιμώντας, από την μια πλευρά το γεγονός ότι η Δυτική Ελλάδα κατάφερε να μείνει όρθια και ζωντανή σε μια περίοδο όπου τα πάντα κατέρρεαν. Να μην εγκαταλείψει στόχους και διεκδικήσεις, να μην αφήσει ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες και τελικά να δικαιωθεί μέσα από μικρές και μεγάλες νίκες που υπόσχονται ένα μέλλον περισσότερο ευοίωνο, πιο αισιόδοξο και ασφαλές».

Ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε σε δύο από τα μεγαλύτερα έργα που βαίνουν πλέον σε φάση ολοκλήρωσης: Την Ολυμπία και την Ιόνια Οδό, δυο έργα που θα αλλάξουν άρδην την εικόνα και τις προοπτικές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, επισημαίνοντας πως στόχος είναι μέσα στους επόμενους 16 μήνες, να έχουν παραδοθεί στο σύνολο του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου τους.

Παράλληλα, μίλησε για τους σκληρούς αγώνες που έδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο, με ισχυρό και διεκδικητικό πνεύμα, ώστε να μην υπάρξουν εκπτώσεις και υποχωρήσεις στον αρχικό σχεδιασμό των δυο αξόνων, όπως αντίστοιχα έκανε και σε μια σειρά από άλλα έργα, ενίσχυσης των υποδομών σε Υγεία, Παιδεία και Μεταφορές, προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ανάδειξης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, αστικών αναπλάσεων, μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, τόνωσης του πρωτογενούς τομέα και του Τουρισμού.

«Στο πολύ κοντινό μέλλον η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με ολοκληρωμένο το δίκτυο των βασικών της υποδομών και με πόρους από τη νέα Προγραμματική Περίοδο, θα επιταχύνει ακόμα περισσότερο τα βήματα της προς τον στόχο της ανασυγκρότησης του παραγωγικού της μοντέλου. Με δουλειές για τους νέους ανθρώπους, με αντικείμενο για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία και τον νέο επιστήμονα, με πλεονεκτήματα που θα διατρέχουν το σύνολο της κοινωνίας» συμπλήρωσε ο Απ. Κατσιφάρας.

Κλείνοντας την ομιλία του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας αναφέρθηκε στο γεγονός πως η «αιρετή Περιφέρεια ως ισχυρός αυτοδιοικητικός φορέας, δεν έχει το δικαίωμα να μένει απαθής και με σταυρωμένα χέρια απέναντι στην αγωνία, απέναντι στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πολίτης» και δεσμεύτηκε να συνεχίσει τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του και όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο να δίνει όλο το βάρος των προσπαθειών τους για ένα καλύτερο και δικαιότερο αύριο για τους πολίτες.

Και κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας λέγοντας, πως αυτό θα γίνει «πάντα με συνέπεια και συναίσθηση του καθήκοντος μας απέναντι στον πολίτη που σήμερα είναι πολλαπλά πληγωμένος, πάντα με αμετακίνητη προσήλωση στην διαφάνεια, στη νομιμότητα, στη λογοδοσία, στην δημοκρατική λειτουργία των θεσμών και των οργάνων, στις αξίες και στις αρχές που εγγυώνται την κοινωνική πρόοδο και δικαιοσύνη».
Αμέσως μετά τόσο ο περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, όσο και οι τρεις αντιπεριφερειάρχες, οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας και οι νέοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι υπέγραψαν τα πρακτικά της ορκωμοσίας και πλέον αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου 2014.

 

Προτεινόμενα