ΕπικαιρότηταΚόσμος

Ζόραν Ζάεφ: Η Ελλάδα πρέπει να ηγείται στα Βαλκάνια

Ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Ibna για όσα συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και στάθηκε στις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα «πρέπει να αναλάβει την ηγεσία των Βαλκανίων».

«Είμαι πάντα χαρούμενος όταν συναντώ εκπροσώπους μιας φιλικής χώρας και η Ελλάδα είναι μία φιλική χώρα για εμάς.

Έπειτα από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών η μόνη μας πρόθεση είναι να οικοδομήσουμε τη φιλία και να δουλέψουμε για την ευημερία και των δύο χωρών.

Συζητήσαμε για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία είναι πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές.

Έχουμε υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσουμε, κάποιες εκ των οποίων έχουν εκπληρωθεί νωρίτερα απ’ ότι υποχρεούμασταν, προκειμένου να προετοιμάσουμε τους πολίτες μας και να δείξουμε στους πολίτες της Ελλάδας την ειλικρινή μας φιλία».

Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε:

«Ναι. Κι αυτό δεν είναι μόνο μέρος κάποιας υποχρέωσης, αλλά είναι και η πρόθεση μιας φίλης χώρας να υποστηρίξει τον βόρειο γείτονα, την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι ικανοποιημένη (σσ. η ελληνική πλευρά), αφοσιωμένη να μας υποστηρίξει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Με την ευκαιρία αυτή συμμερίζομαι την αίσθηση ότι η Ελλάδα πρέπει πραγματικά να αναλάβει την ηγεσία των Βαλκανίων, γιατί η Ελλάδα είναι η παλαιότερη χώρα-μέλος της ΕΕ, η παλαιότερη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αυτή την ευκαιρία και κανονικά θα αναπτύξει τις δικές του πολιτικές».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα