ΕλλάδαΕπικαιρότητα

ΖΕΣΤΗ: Νέος καύσωνας που θα διαρκέσει έως την 1η Σεπτεμβρίου – Ξανά την “τιμητική” τους τα 40άρια

Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν έως το τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει το επόμενο δεκαήμερο έως και τους 40 βαθμούς Κελσίου, κυρίως σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα, η θερμοκρασία από τη Δευτέρα 21 Αυγούστου θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου, επίπεδο που θα διατηρηθεί όλο το δεκαήμερο του τελευταίου μήνα του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr., αιτία για τις υψηλές θερμοκρασίες είναι η εμμονή θερμών αερίων μαζών επάνω από την Ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με την απουσία σημαντικών φαινομένων.

Οπως προκύπτει από τα διαθέσιμα δεδομένα, οι αέριες αυτές μάζες θα είναι 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου θερμότερες των κανονικών για την εποχή επιπέδων.

Καιρός: Το εύρος διακύμανσης της θερμοκρασίας

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται ενδεικτικά το εύρος διακύμανσης της θερμοκρασίας έως τις 25 Αυγούστου σε ύψος 1500 περίπου μέτρων επάνω από την Αθήνα.

Με την κόκκινη γραμμή παρουσιάζεται το «θερμότερο» σενάριο ενώ με τη μπλε γραμμή το «ψυχρότερο» σενάριο. Με πράσινη γραμμή παρουσιάζεται η διακύμανση της μέσης θερμοκρασίας με βάση όλα τα διαθέσιμα σενάρια του μοντέλου.

Τέλος, με την μαύρη οριζόντια γραμμή σημειώνεται η προσεγγιστική μέση τιμή της περιόδου σύμφωνα με δεδομένα του διαστήματος 1991-2020. Όπως γίνεται εμφανές, όλα σχεδόν τα σενάρια δίνουν θερμοκρασίες υψηλότερες των κανονικών για την εποχή. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται για την μελέτη των θερμοκρασιακών μεταβολών στο κατώτερο μέρος της ατμόσφαιρας.

Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στο έδαφος εξαρτάται από πλήθος παραγόντων όπως π.χ. η παρουσία/απουσία νεφώσεων και φαινόμενων και ο άνεμος.

Συνολικά λοιπόν, η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει σταδιακά κατά τις επόμενες ημέρες και παραμείνει σε υψηλά επίπεδα έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, παρουσιάζοντας φυσικά μικρές διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα αλλά και μεταξύ των διαφορετικών περιοχών της χώρας.

Με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα, η θερμοκρασία από τη Δευτέρα 21 Αυγούστου θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, όμως, η ελάχιστη θα πέφτει κάτω από τους 27-29 βαθμούς Κελσίου, με εξαίρεση κυρίως τα αστικά κέντρα όπου το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας θα κρατά τις ελάχιστες θερμοκρασίες μεταξύ 27 και 29 βαθμούς Κελσίου.

Θα ενταθούν και τα μελτέμια

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του MEGA, Γιάννη Καλλιάνου, πιο αυξημένες θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στα δυτικά και βόρεια της χώρας. Παράλληλα με την άνοδο της θερμοκρασίας όμως, θα ενταθεί και το μελτέμι το οποίο αναμένεται να πνέει έως και 6 – 7 μποφόρ (τοπικά 8).

Η ένταση αυτή των ανέμων, σε συνδυασμό με τη ζέστη, αποτελούν ευνοϊκές συνθήκες για το ξέσπασμα πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, περισσότερη ζέστη θα βιώσουν οι κάτοικοι στις περιοχές:

Καλαμάτα
Πύργος
Πάτρα
Αγρίνιο
Άρτα
Θεσσαλονίκη
Κιλκίς
Σέρρες
Δράμα
Ξάνθη
Κομοτηνή
Ορεστιάδα

 

Σάκης Αρναούτογλου: Ο καιρός έως τις 27 ΑυγούστουΠοια ημέρα θα «καούμε»

Ο Σάκης Αρναούτογλου με ανάρτησή του στο Facebook ενημερώνει για τις θερμοκρασίες που θα σημειωθούν μέχρι και τις 27 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, η θερμοκρασία θα ανέβει κι άλλο την επόμενη εβδομάδα. Η πιο ζεστή ημέρα αναμένεται να είναι η Τρίτη 22 Αυγούστου με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου:

«Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 27ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΜΑΤΙΑ (σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία!)

Διαβάστε παρακαλώ προσεκτικά τις λεπτομέρειες στο μετεώγραμμα! Αν το βλέπετε απο το κινητό, σώστε το μετεώγραμμα ως εικόνα και μετά κάντε τη μεγέθυνση…

Για να μη χάνετε τον… καιρό σας
Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου».

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα