ΕπικαιρότηταΚόσμος

Ζελένσκι: Το 2023 θα είναι χρονιά καίριας σημασίας – Προετοιμάζουμε την άμυνά μας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε κρίσιμο έτος το 2023 καθώς η χώρα του προετοιμάζει τα επόμενα βήματά της στην προσπάθεια να απωθήσει τον ρωσικό στρατό από την επικράτειά της και να βάλει τέλος στον πόλεμο.

«Η προτεραιότητά μας είναι το Μπαχμούτ, η Κρεμινά και το Ντονμπάς γενικότερα», είπε ο Ζελένσκι αρχικά και συνέχισε: «Εξετάζουμε τις πιθανές κινήσεις του εχθρού στο ανατολικό μέτωπο και ποιες θα είναι οι δικές μας δράσεις. Αποφασίσαμε ποια βήματα θα κάνουμε στο άμεσο μέλλον. Συνεχίζουμε να προετοιμάζουμε την άμυνά μας και τις δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας για το επόμενο έτος. Θα είναι καίριας σημασίας».

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του αντιλαμβάνεται «το ρίσκο στη διάρκεια του χειμώνα, αλλά αντιλαμβανόμαστε τί πρέπει να κάνουμε την άνοιξη και ως εκ τούτου αντιλαμβανόμαστε τα αποτελέσματα που περιμένουμε από ολόκληρο τον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας», τόνισε.

Παράλληλα, υποστήριξε πως οι ειδικοί των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας βρήκαν τον τρόπο να μεταφέρουν στα διάφορα μέτωπα επισκευασμένο εξοπλισμό, αλλά και να κάνουν λειτουργικό για τους σκοπούς του ουκρανικού στρατού, τον στρατιωτικό εξοπλισμό που άφησαν πίσω τους οι Ρώσοι. Επιπλέον, ανέφερε πως έπειτα από τη συζήτηση που είχε με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, περιμένει από την Ιταλία να βοηθήσει στο έργο της ενίσχυσης της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας. Η Ιταλία θα παρέχει βοήθεια δέκα εκατομμυρίων ευρώ σε πρώτη φάση.

Τέλος, τόνισε πως συζήτησε με τον επικεφαλής του επενδυτικού fund BlackRock και ανέφερε πως αυτή είναι μια ακόμη «απόδειξη πως ο πολιτισμένος κόσμος πιστεύει στη νίκη μας». Δήλωσε πως στελέχη του fund ήδη βοηθούν τους Ουκρανούς να δημιουργήσουν fund για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά το τέλος του πολέμου.

«Το Κίεβο θα βιώνει ξαφνικές διακοπές ρεύματος όλο τον χειμώνα»

Στο μεταξύ, αξιωματούχος του δήμου του Κιέβου, υποστήριξε ότι οι κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας είναι υποχρεωμένοι να ετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να υφίστανται ξαφνικές διακοπές της ηλεκτροδότησης καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

«Θα χρειαστεί να υπομείνουμε αυτές τις συνθήκες όλο τον χειμώνα», τόνισε ο αντιδήμαρχος Κιέβου Πέτρο Παντελέγεφ σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Το δίκτυο διανομής στο Κίεβο, όπως και σε πολλές άλλες μεγάλες ουκρανικές πόλεις, έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές εξαιτίας συστηματικών ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων.

Εργαζόμενοι δουλεύουν ασταμάτητα για να αποκαταστήσουν το σύστημα, όμως η κατάσταση παραμένει δύσκολη, παραδέχθηκε ο κ. Παντελέγεφ. Ειδικά τις εργάσιμες ημέρες, όταν οι καταναλώσεις είναι υψηλότερες, οι δυνατότητες δεν αρκούν για να καλυφθεί η ζήτηση, προειδοποίησε ο αξιωματούχος.

Τον Οκτώβριο, ο στρατός της Ρωσίας έβαλε στο στόχαστρο τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές. Ο κίνδυνος να υπάρξουν νέα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στο δίκτυο παραμένει οξύς, προειδοποίησε το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ εξέφραζε την ελπίδα πως οι Ουκρανοί θα περάσουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς χωρίς διακοπές ρεύματος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνουν νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί. Ωστόσο αναγνώρισε κι αυτός ότι ο κίνδυνος να εξαπολυθούν νέα πυραυλικά πλήγματα εναντίον του δικτύου είναι μεγάλος.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα