ΕπικαιρότηταΚόσμος

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι ελέγχουν το 20% των εδαφών της χώρας

Για τα εδάφη της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ρώσων μίλησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώ ο πόλεμος στη χώρα του συνεχίζεται.

«Τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν αυτή τη στιγμή σχεδόν το 20% της επικράτειας» τόνισε την Πέμπτη (2/6) απευθυνόμενος στους πολιτικούς και τον λαό του Λουξεμβούργου.

«Από την έναρξη της ευρείας κλίμακας ρωσικής εισβολής οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει 1.017 κατοικημένα σημεία» είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας όπως μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

Τα στρατεύματα της Ρωσίας εισέβαλλαν σε 3.620 κατοικημένα σημεία

«Τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλλαν σε 3.620 κατοικημένα σημεία, 1.017 εκ των οποίων έγινε δυνατόν να απελευθερωθούν και απομένει να απελευθερωθούν ακόμη 2.603» ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Με βάση τη σημερινή κατάσταση έως σήμερα υπό τον έλεγχο των κατακτητών βρίσκεται περίπου το 20% της επικράτειας μας, σχεδόν 125.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση σημαντικά μεγαλύτερη από την έκταση όλων των χωρών της Μπενελούξ (Βέλγιο, Ολλανδίας, Λουξεμβούργο- σ.σ)» συμπλήρωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Περίπου 12 εκατ. Ουκρανοί έχουν γίνει εσωτερικοί πρόσφυγες

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Ρωσία είναι αυτή που εξαπέλυσε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας πριν από οκτώ χρόνια, και εξαιτίας των κατακτητικών της ενεργειών από το 2014 έως την τις 24 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους έλεγχε σχεδόν 43.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα των εδαφών της Κριμαίας και το ένα τρίτο των περιοχών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Παράλληλα ανέφερε πως την παρούσα στιγμή περίπου 300.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην ουκρανική επικράτεια είναι παγιδευμένα από νάρκες και βλήματα που δεν έχουν εκραγεί.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι 12 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν μετατραπεί σε εσωτερικούς πρόσφυγες, ενώ περισσότεροι από 5 εκατομμύρια Ουκρανοί κυρίως γυναίκες και παιδιά έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα