ΕπικαιρότηταΚόσμος

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι δεν αποχωρούν, εμείς τους διώχνουμε και με μεγάλο κόστος

Στο νυχτερινό του διάγγελμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε την απελευθέρωση 41 κοινοτήτων και την ανάκτηση εδαφών της χώρας του που προηγουμένως κατείχαν οι ρωσικές δυνάμεις.

«Έχουμε καλά νέα από το νότο. Η ουκρανική σημαία υψώνεται και πάλι εκεί όπου ανήκει. Στο πλαίσιο των επιχειρήσεών μας απελευθερώνουμε δεκάδες κοινότητες. Το τελευταίο 24ωρο απελευθερώθηκαν 41 κοινότητες», τόνισε αρχικά ο Ουκρανός ηγέτης και συνέχισε:

«Κι ενώ χαιρόμαστε για αυτή την εξέλιξη δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ούτε τώρα, ούτε ποτέ τί σημαίνουν αυτές οι κινήσεις. Κάθε βήμα που κάνουν οι δυνάμεις μας σημαίνει χαμένες ζωές πολεμιστών. Ζωές που δόθηκαν για την ελευθερία των Ουκρανών. Όσα πετυχαίνουμε τώρα είναι αποτέλεσμα άγριων μαχών. Χρειάστηκε θάρρος, πόνος… Επιπλέον, δεν είναι ο εχθρός αυτός που φεύγει, αλλά είναι οι Ουκρανοί εκείνοι που διώχνουν τους εισβολείς και με μεγάλο κόστος».

«Ωστόσο, είναι καθήκον μας να φτάσουμε μέχρι τέλους, στο πεδίο της μάχης και στη διπλωματία ώστε να βλέπουμε να κυματίζει η ουκρανική σημαία στη γη μας και όχι η σημαία του εχθρού, όπως συμβαίνει τώρα στα ανατολικά στην περιοχή του Χαρκόβου, όπως συνέβη προηγουμένως στα βόρεια στην περιοχή του Κιέβου, του Σούμι και του Τσερνίχιβ, όπως φαίνεται και από όσα συμβαίνουν στο Μικολάιφ και στη Χερσώνα», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε πως η χώρα του έλαβε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ που θα τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την εναέρια απειλή των Ρώσων, ενώ και η Ολλανδία μετέφερε 100 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποκτηθεί στρατιωτικός εξοπλισμός. Παράλληλα, υποστήριξε πως συζήτησε με τους Πρωθυπουργούς της Μεγάλης Βρετανίας και του Καναδά, Ρίσι Σούνακ και Τζάστιν Τριντό, αντίστοιχα, για περαιτέρω αμυντική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Υπογράμμισε, όμως, πως η Ουκρανία χρειάζεται βοήθεια στην προσπάθεια επιστροφής στην κανονική ζωή στις πρώην κατεχόμενες περιοχές. «Έχουν ναρκοθετήσει τα πάντα. Απομένουν τεράστιες εκτάσεις με νάρκες. Κανονικά θα χρειάζονταν δεκαετίες για να καθαριστούν και γι’ αυτό ευχαριστούμε όσους μας βοηθούν για να επισπεύσουμε τις διαδικασίες», τόνισε.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα