FeaturedΕπικαιρότηταΠολιτική

Ζαν Ιβ Λε Ντριάν: Η Ελλάδα χώρα-κλειδί για την άμυνα και την εδαφική κυριαρχία της Ευρώπης

Οι απόψεις της Ελλάδας και της Γαλλίας είναι κοινές σε πολλά περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Μεσόγειο, «όπου εμείς πρέπει να επαγρυπνούμε διαρκώς», διαπίστωσε στις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν».

“Είμαστε πολύ κοντά σε επίπεδο ανάλυσης ζητημάτων, έχουμε μια πραγματική σύγκλιση θέσεων» διαμήνυσε σε άλλο σημείο της δήλωσής του και εξέφρασε την κοινή θέληση των δύο χωρών να προχωρήσουν προς τα εμπρός στη διμερή τους συνεργασία σε ό,τι έχει να κάνει με τις ευρωπαϊκές και περιφερειακές προκλήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν μέσω της δικής τους αποφασιστικότητας και μέσω της κοινής τους σύγκλισης να προοδεύσουν και να υπερασπιστούν την κυριαρχία της Ευρώπης”.

Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία της διμερούς συνεργασίας, έκανε λόγο για στρατηγική σχέση και επισήμανε πως είναι μια συμβολική στιγμή για την ισχύ της και ταυτόχρονα καθοριστικής σημασίας, «διότι βλέπουμε τι θέλουμε να κάνουμε μαζί με την Ευρώπη».

Κατέστησε μάλιστα σαφές πως «εάν πιστεύουμε ότι η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον, θα πρέπει να αποτυπωθεί ως μια δύναμη ισχύος».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών στην στρατηγική σχέση των δύο χωρών, τονίζοντας ότι είναι κομβική και ένα καινούργιο εφαλτήριο.

Εστιάζοντας αναλυτικότερα στις διμερείς σχέσεις «φιλίας και εμπιστοσύνης» της Γαλλίας με την Ελλάδα, διαμήνυσε ότι είναι εξαιρετικά ισχυρές και εκδηλώνονται σε κάθε επίπεδο, είτε σε διμερές, είτε εντός της Ε.Ε., είτε εντός του ΝΑΤΟ. «Εχουμε ισχυρούς δεσμούς. Εχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση, αλλά και μια συλλογική κοινή μνήμη», υπογράμμισε,

Ωστόσο, επικαλούμενος τη φράση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο, είπε: «Είμαστε υπό τη σκιά της επιβλητικής Ακρόπολης. Εδώ οι δημοκρατικές μας αξίες γεννήθηκαν και είναι το πιο ισχυρό σύμβολο στο πλαίσιο που σφυρηλατεί τις διμερείς σχέσεις οι οποίες δεν ήταν ποτέ καλύτερες στο παρελθόν».

Μιλώντας για τη σημασία της σημερινής επίσκεψής του στην Αθήνα, δήλωσε ιδιαιτέρως ευτυχής και συμφώνησε με τον Νίκο Δένδια ότι έχει μια συμβολική διάσταση. «Πρώτα απ’  όλα είναι στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και φυσικά μεταλαμπαδεύει με τρόπο συνεκτικό τη στρατηγική μας σχέση, που συνυπογράψαμε στο Παρίσι», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, διατύπωσε την ελπίδα ότι το σύνολο των μερών θα μπορούσαν γοργά να επανεκκίνησουν τις διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο που έχει οριστεί από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η κατάσταση στα Βαλκάνια απαιτεί μεγάλη προσοχή και τη λήψη γρήγορων πρωτοβουλιών.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στη Διάσκεψη των Παρισίων για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και στην παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίον συνάντησε νωρίτερα, αλλά και του Νίκου Δένδια.

Περαιτέρω, χαιρέτισε την πολιτική της Ελλάδας για την Αφρική. «Εκτιμώ ότι η Ελλάδα δεσμεύεται σε μια πολιτική εταιρικής σχέσης με την Αφρική, διότι αυτή η ήπειρος πρέπει να αποκτήσει τη δική της εδαφική κυριαρχία. Δεν πρέπει να αφεθεί στα χέρια εκείνων που θέλουν μόνο να βοηθήσουν εκείνους που θέλουν να επωφεληθούν από την αποδυνάμωση κάποιων κρατών», είπε χαρακτηριστικά.

Νίκος Δένδιας: Η Γαλλία είναι παράδειγμα

«Θα ευχόμασταν και άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως χώρες της Ε.Ε. και που αποσταθεροποιούν με τη συμπεριφορά και την πρακτική τους την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και βέβαια χώρες που δεν αποδέχονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο είτε την UNCLOS και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και είτε είναι υποψήφιες χώρες να ενταχθούν στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, την Ε.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών, αφού επισήμανε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που προωθεί την περιφερειακή σταθερότητα, εστίασε στις «διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις» της Ελλάδας και της Γαλλίας, κάνοντας ειδική αναφορά στη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, η οποία “αποτελεί επιστέγασμα των διμερών σχέσεων”.

Ο κ. Δένδιας στάθηκε στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, σε συνδυασμό με την απόκτηση γαλλικών πολύ σύγχρονων οπλικών συστημάτων, όπως οι νέες φρεγάτες Belhara και τα αεροσκάφη Raffale, «τα οποία δημιουργούν μια δύναμη αποτροπής εναντίον οποιασδήποτε εξωτερικής απειλής».

Σημείωσε ακόμα πως η συμφωνία προβλέπει τον στενό συντονισμό των δύο χωρών σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και προσέθεσε ότι η σημερινή τους συνάντηση αποτελεί υλοποίηση του όρου αυτού.

Παραλλήλως, είπε ότι συζήτησαν και εξέτασαν τις κοινές προκλήσεις και χαρακτήρισε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει μεταξύ τους σύμπτωση απόψεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured