ΕπικαιρότηταΠολιτική

Ζάκυνθος: Η Αβάνα θέλει πίσω τους 62 αποδράσαντες – Φοβούνται τη φυλάκισή τους

Εντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση, ιδιαιτέρως όμως στο αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για το θέμα της σύλληψης 62 Κουβανών, οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν στην Ιταλία από τη Ζάκυνθο, χωρίς όμως να διαθέτουν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η συμπεριφορά των αστυνομικών έχει αναστατώσει το υπουργείο, ενώ την ίδια ώρα το θέμα έχει πάρει διαστάσεις και στην Κούβα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρέσβης της Ελλάδας στην Αβάνα κλήθηκε για εξηγήσεις από την κυβέρνηση της Κούβας, ενώ υπήρξαν και επαφές με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, για την ανεύρεση μιας λύσης που θα ήταν κοινά αποδεκτή.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Κούβα ζήτησε τον επαναπατρισμό των 62 που έχουν αυτομολήσει, ζητώντας ωστόσο να επιβαρυνθεί η Ελλάδα με τα έξοδα μεταφοράς τους.

Ωστόσο, κανένας από τους συλληφθέντες στη Ζάκυνθο δεν επιθυμεί την επιστροφή του στην πατρίδα, καθώς πρόκειται για αντικαθεστωτικούς που αυτομόλησαν, με στόχο να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται (και είναι το πιθανότερο) σε περίπτωση επιστροφής στην Κούβα θα αντιμετωπίσουν σκληρές συνέπειες, με πιθανότερες φυλάκιση, ενδεχομένως και βασανιστήρια.

Η επιθυμία τους, όπως ανέφεραν στις Αρχές, είναι να ταξιδέψουν στην ομόγλωσση Ισπανία.

Στην περίπτωση πάντως, που η Ελλάδα αποφασίσει να δώσει άσυλο στους 62 Κουβανούς εάν δεν υπάρξει κάποια άμεση και πιο δραστική λύση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να «νομιμοποιηθεί» το παράνομο «μονοπάτι» που έχουν ανοίξει διακινητές μεταναστών από τα Σκόπια προς την Ελλάδα

Και όπως αναφέρουν  λανθασμένο μήνυμα. τη στιγμή που μια νέα προσφυγική κρίση, ιδιαιτέρως μετά τα τελευταία γεγονότα στο Αφγανιστάν, είναι προ των πυλών.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα