Άλλοι ΔήμοιΔήμοιΠεριφέρεια Θεσσαλίας

Υποβρύχια μουσεία σε Αλόννησο και Αλμυρό

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στην Αλόννησο και την Τρίτη 17 Οκτωβρίου στον Αλμυρό, με θέμα την παρουσίαση του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας MED 2014-2020 «BLUEMED».

Οι βέλτιστες πρακτικές για την προστασία και ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς με έμφαση στη λειτουργία ενάλιων επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων (υποβρυχίων μουσείων) σε αρχαία ναυάγια, πρόκειται να μελετηθούν για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο του παραπάνω ευρωπαϊκού έργου, το οποίο υλοποιούν η Περιφέρεια Θεσσαλίας ως συντονίστρια με άλλους 13 φορείς τεσσάρων χωρών της Μεσογείου.

Το έργο BLUEMED στοχεύει να υποστηρίξει και να προωθήσει την βιώσιμη και υπεύθυνη τουριστική ανάπτυξη στις παράκτιες περιοχές και τα νησιά της Μεσογείου.

Η Στενή Βάλλα Αλοννήσου και η Αμαλιάπολη του Δήμου Αλμυρού είναι οι πιλοτικές περιοχές του προγράμματος στην Ελλάδα στις οποίες θα δημιουργηθούν Κέντρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης (KACs) των Υποβρύχιων Μουσείων.

Οι άλλες πιλοτικές περιοχές του προγράμματος είναι οι περιοχές Capo Rizutto και Baia (Ιταλία) και Cavtat (Κροατία).

Το έργο με σεβασμό στις αρχές της προστασίας των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, έχει ως στόχο την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της κατάδυσης και την βελτίωση της εμπειρίας της κατάδυσης μέσω καινοτόμων υπηρεσιών και τεχνολογιών να προσελκύσει ένα σημαντικό μέρος από τον αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που επιλέγουν καταδυτικό τουρισμό και να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό την υποβρύχια πολιτιστική κληρονομιά μέσω μίας βυθιζόμενης τρισδιάστατης απεικόνισης στις εκθέσεις Μουσείων και στα Κέντρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης (KACs).

H Κοινοπραξία των εταίρων αποτελείται από 10 οργανισμούς από πέντε χώρες της Μεσογείου:

• Ατλαντίς Συμβουλευτική (GR)

• Πανεπιστήμιο της Calabria (IT)

• Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ – Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και πληροφορικής (HR)

• Υπουργείο πολιτιστικής κληρονομιάς, δραστηριοτήτων και Τουρισμού της Ιταλίας

• Πανεπιστήμιο της Κύπρου (CY)

• Πανεπιστήμιο Πατρών

• Ταμείο Παρακαταθηκών του Πανεπιστημίου της Περιφέρειας Μούρθια FUERM (ES)

• Οργανισμός Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ντουμπρόβνικ Νερέτβα DUNEA (HR)

• Υπουργείο Πολιτισμού και αθλητισμού της Ελλάδος – Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (GR), με επικεφαλής εταίρο του έργου το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας (GR)

Υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg MED 2014-2020.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Άλλοι Δήμοι