FeaturedΕλλάδαΕπικαιρότητα

Υποκλοπές: Τουλάχιστον 300 τα SMS με Predator, στόχευαν 100 άτομα

Photo by Arget on Unsplash

Στην PEGA, την αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά την υπόθεση για τις υποκλοπές, μίλησε ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα, Κωνσταντίνος Μενουδάκος και ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος.

Τι είπαν για τις υποκλοπές

Ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 300 sms με παγιδευμένα λινκ με Predator που στόχευσαν τουλάχιστον 100 θύματα.

Ο ίδιος εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο ενεργοποιήθηκε και κινήθηκε η Αρχή μετά την δημοσιοποίηση του περιστατικού με το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, τον περασμένο Ιούλιο, αλλά και του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρήστου Σπίρτζη, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ακολούθως γνωστοποίησε ότι έχει συγκροτηθεί ομάδα έρευνας που έκανε σειρά ελέγχων και εξετάζει στοιχεία από την Intellexa, αλλά και άλλες πηγές, όπως το Meta και την Google, το citizenlab του Καναδά, εταιρείες μαζικής αποστολής sms κλπ.

Ειδικό βάρος δίνεται στον εντοπισμό των διαδικτυακών χώρων, όπου παρέπεμπαν τα sms που εστάλησαν σε θύματα παρακολούθησης, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν κατοχυρωθεί από εταιρείες εκτός ΕΕ και δεν είναι εύκολο να ταυτοποιηθούν οι ιδιοκτήτες τους, εξήγησε ο πρόεδρος της Αρχής.

Ράμμος: Θα λειτουργεί η τακτική του εκβιασμού

Με τη σειρά του και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ μίλησε για τους κινδύνους για το απόρρητο των επικοινωνιών και τη δημοκρατία, καθώς και το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κοινωνίας υποταγμένης σε εκβιαστικές τακτικές, επεσήμανε στη δική του τοποθέτηση.

Ο Χρήστος Ράμμος περιέγραψε το πώς το τελευταίο διάστημα και παρά τα «προβλήματα», η Αρχή προχώρησε στη διερεύνηση των καταγγελιών πολιτών, για παρακολουθήσεις, αλλά και για στόχευση με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Τόνισε παράλληλα ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αναρμοδιότητας και η ΑΔΑΕ ομόφωνα έχει αποφασίσει πως παραμένουν οι αρμοδιότητές της για να κάνει ελέγχους, είτε μετά από καταγγελία πολίτη είτε και αυτεπάγγελτα, παρά την ψήφιση του νέου νόμου 5002/2022 από την κυβέρνηση.

Ποια είναι η PEGA

Στις 10 Μαρτίου 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε τη σύσταση της επιτροπής PEGA για τη διερεύνηση εικαζόμενων παραβάσεων ή κακοδιοίκησης κατά την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ σε σχέση με τη χρήση του Pegasus και ισοδύναμου λογισμικού παρακολούθησης κατασκοπευτικού λογισμικού.

Ειδικότερα, η επιτροπή PEGA καλείται να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τον βαθμό στον οποίο τα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες χρησιμοποιούν παρεμβατική παρακολούθηση σε βαθμό που παραβιάζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που κατοχυρώνονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της δωδεκάμηνης θητείας της, η Επιτροπή μας, με 38 μέλη και 38 αναπληρωματικά μέλη, θα χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους για να διερευνήσει τις εικαζόμενες παραβιάσεις: θα πραγματοποιήσει ακροάσεις με εμπειρογνώμονες, θύματα και άλλα πρόσωπα, θα ζητήσει μελέτες και ενημερώσεις και θα αναλάβει αποστολές διερεύνησης γεγονότων, όταν αυτό είναι απαραίτητο. Οι έρευνες θα ολοκληρωθούν με την υποβολή τελικής έκθεσης.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured