ΕπικαιρότηταΠολιτική

Υποκλοπές: Σύσσωμη η αντιπολίτευση είπε «ναι» στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική

ΑΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Η Βουλή αποφάσισε τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Την Εξεταστική ζήτησε το ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ και τελικά έλαβε 142 θετικές ψήφους από τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης και των τεσσάρων ανεξάρτητων βουλευτών.

Σε σύνολο 299 ψηφισάντων βουλευτών, καταγράφηκαν 142 θετικές ψήφοι, και 157 «παρών».

Οι 157 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν «παρών», θέλοντας να υπερασπιστούν, όπως είπαν, τη «δυνατότητα σύστασης Εξεταστικών Επιτροπών με πρωτοβουλία της μειοψηφίας, που δόθηκε με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019», αλλά και να καταδείξουν ότι δεν φοβούνται την οποιαδήποτε διερεύνηση.

Σημειώνεται ότι με βάση τις σχετικές προβλέψεις του Συντάγματος (άρθρο 68) και του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 144), η απόφαση για σύσταση εξεταστικής επιτροπήςλαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου αριθμού των βουλευτών“.

Συμπληρώθηκε δηλαδή το όριο των 120 βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ανακοίνωσε ότι στην αποφασισθείσα Επιτροπή θα μετάσχουν 29 βουλευτές.

Κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, θα συμμετάσχουν 15 βουλευτές της ΝΔ, 8 του ΣΥΡΙΖΑ, 2 του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, 1 του ΚΚΕ, 1 της Ελληνικής Λύσης, 1 του ΜέΡΑ25 και 1 από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Επίσης, όρισε σε ένα μήνα (από τη συγκρότησή της) την προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής και την υποβολή του πορίσματός της στην Ολομέλεια.

Σημειώνεται ότι η Εξεταστική Επιτροπή έχει την δυνατότητα να ζητήσει από την ολομέλεια της Βουλής την παράταση των εργασιών της.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα