ΕπικαιρότηταΠολιτική

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου που «ακυρώνει» το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Photo by Twitter @NikosDendias

Υπεγράφη η διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, με την οποία τίθεται σε εφαρμογή το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την οριοθετημένη περιοχή μεταξύ των δύο κρατών και ακυρώνεται το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ταυτόχρονα, Αθήνα και Κάιρο συμφώνησαν σε κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην επίμαχη περιοχή. Το «Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνάς και Διάσωσης» έρχεται σε συνέχεια της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Η συμφωνία είναι εναρμονισμένη με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, σε μια περιοχή που η Τουρκία έχει βάλει στο στόχαστρο. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποκτά ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, καθώς είναι η δεύτερη που υπογράφουν οι δύο χώρες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η πρώτη ήταν η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ τον Αύγουστο του 2020, η οποία κατοχύρωσε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα που προσπαθούσε να αμφισβητήσει η Τουρκία.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία:

  1. Καθορισμό ορίων Έρευνας και Διάσωσης (SAR)
  2. Ταύτιση FIR δηλαδή το χώρο που οι δύο χώρες ελέγχουν τις πτήσεις και SAR
  3. Κοινές επιχειρήσεις SAR κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης

«Η Συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα, αντανακλά τη στρατηγική σχέση που έχουμε σφυρηλατήσει τα τελευταία χρόνια, σχέση η οποία εδράζεται σε ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Οι σχέσεις συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου (…) Θα πρέπει να είναι μοντέλο για τις σχέσεις όλων των χωρών. Βασίζονται στον σεβασμό, και τις σχέσεις καλής γειτονίας» δήλωσε από πλευράς του ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου.

«Η συμφωνία αυτή δίνει σημαντική ώθηση στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας. Με βασικό άξονα την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με γνώμονα επίσης τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα