ΕλλάδαΕπικαιρότηταΠολιτισμός

Βρετανικό Μουσείο για Γλυπτά του Παρθενώνα: “Win-Win” συμφωνία Ελλάδας – Βρετανίας

Στο ενδεχόμενο της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Λονδίνο ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου.

Μιλώντας στο BBC, o Τζορτζ Οσμπορν ανέφερε ότι Βρετανία και Ελλάδα συνεργάζονται για μία συμφωνία “winwin” σχετικά με τα ιστορικά αντικείμενα.

Αν και παραδέχθηκε ότι είναι πολύ δύσκολο να λυθεί το ζήτημα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, σημείωσε ότι κάποιος θα μπορεί να δει τα Γλυπτά τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο.

Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορεί να καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο.

«Είναι πολύ δύσκολο να λυθεί το πρόβλημα, αλλά νομίζω ότι υπάρχει ένας τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά, όπου αυτά τα γλυπτά, τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, θα μπορούσαν να τα δουν τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα και αυτό θα είναι ένα κέρδος για την Ελλάδα και για εμάς», είπε χαρακτηριστικά ο Οσμπορν.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου εάν αυτό σημαίνει δανεισμό των Μαρμάρων, ο ίδιος αποκρίθηκε ότι «συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό, για μια νέα ρύθμιση και αυτό που δεν ήθελα να κάνω είναι να αναγκάσω τους Ελληνες να δεχθούν πράγματα που θεωρούν αδύνατα, ενώ ομοίως, δεν μπορούν να μας επιβάλλουν πράγματα που θα θεωρούσαμε αδύνατα».

Πάντως, απέκλεισε το σενάριο τα Γλυπτά να επιστρέψουν οριστικά στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαζόταν αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας. «Εάν θέλαμε να στείλουμε όλα τα Ελγίνεια Μάρμαρα πίσω, τότε αυτό θα απαιτούσε μια νομοθετική πράξη και αυτό θα ήταν πέρα από τις αρμοδιότητές μου. Αυτό που μπορεί να κάνει το Βρετανικό Μουσείο, είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα σχέση με την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα