ΕπικαιρότηταΚόσμος

Βόρεια Κορέα: Εντεκαήμερη απαγόρευση γέλιου, κατανάλωσης αλκοόλ και συμμετοχής ακόμη και σε ψώνια

Photo by rfi.fr

Τη μνήμη του πατέρα του με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από τον θάνατό του τίμησε την Παρασκευή (17/12) ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Στην πρωτεύουσα Πιόνγκγιανγκ ήχησαν για τρία λεπτά οι σειρήνες συναγερμού, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, τα οχήματα κόρναραν ενώ σφύριζαν τα πλοία και τα τρένα.

Τίποτα περίεργο σε όλα αυτά, ούτε ξενίζει ιδιαίτερα το προσκύνημα σε αγάλματα του θανόντος ηγέτη.

Τα μέτρα που προκαλούν έκπληξη είναι η εντεκαήμερη απαγόρευση γέλιου, κατανάλωσης αλκοόλ και συμμετοχής σε οποιαδήποτε ψυχαγωγική δραστηριότητα, ακόμη και σε ψώνια.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Radio Free Asia (RFA) σύμφωνα με τον Independent, μεταδίδει τη σχετική είδηση, επικαλούμενη μαρτυρία κατοίκου της συνοριακής πόλης Σινούιτζου ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα όσοι εντοπίζονται από τις αρχές εύθυμοι ή μεθυσμένοι παραβιάζοντας τους κανόνες των 11 ημερών θα συλλαμβάνονται.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι στο παρελθόν άνθρωποι που συνελήφθησαν σε αντίστοιχες περιόδους πένθους στη μνήμη του βορειοκορεάτη ηγέτη αντιμετωπίστηκαν ως αντιφρονούντες. «Τους πήραν και δεν τους ξαναείδαμε», φέρεται να είπε ο κάτοικος στο RFA.

Εκτός από το γέλιο απαγορεύεται και το δυνατό κλάμα, ακόμη και σε κάποιον που μπορεί να έχει χάσει ένα κοντινό του πρόσωπο.

Η περίοδος θρήνου παραδοσιακά κρατά για δέκα ημέρες αλλά εφέτος προστέθηκε μία ακόμη ημέρα.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν πιστοί στις αρχές του Κιμ Γιονγκ Ιλ και αφοσιωμένοι στον γιο του και νυν πρόεδρο της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μεταδόθηκε επίσης βίντεο από την εκδήλωση που έγινε παρουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν με τη συμμετοχή εκατοντάδων αξιωματούχων της Πιόνγκγιανγκ στον προαύλιο χώρο του ο Παλατιού του Ήλιου Κουμσουσάν, όπου είναι θαμμένος τόσο ο Κιμ Γιονγκ Ιλ όσο και ο Κιμ Ιλ Σονγκ.

Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ ήταν ηγέτης της Βορείου Κορέας από το 1994 έως το 2011 οπότε και πέθανε στα 69 του χρόνια μετά από καρδιακή προσβολή.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα