ΔήμοιΔήμος ΑλίμουΔήμος Βάρης-Βούλας-ΒουλιαγμένηςΔήμος ΓλυφάδαςΔήμος Παλαιού Φαλήρου

Βόλτα με ποδήλατο στην παραλιακή “παρέα” με τον Κώστα Μακεδόνα

Την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας θα γιορτάσουν με μια μεγάλη ποδηλατοδρομία, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου οι Δήμοι Αλίμου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γλυφάδας και Παλαιού Φαλήρου, με στόχο την ανάδειξη της λειτουργίας του Συστήματος Κοινόχρηστων ποδηλάτων πόλης i-bike που λειτουργεί στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας, με την χορηγία της Εθνικής Τράπεζας.

Η ποδηλατοδρομία θα ξεκινήσει το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στις 17:00 από τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου (είσοδο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου – ΔΑΚ), θα διασχίσει το παραλιακό μέτωπο κάνοντας στάση στην παραλία Αλίμου, στις 18:00 και στην παραλία Γλυφάδας, στις 19:00 και θα καταλήξει στη Β’ Πλαζ Βούλας, στις 20:00 όπου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία με τον Κώστα Μακεδόνα (εντός της Β’ Πλαζ).

Παράλληλα με την ποδηλατοδρομία και μέχρι την ολοκλήρωσή της, κάθε Δήμος θα φιλοξενήσει εκδηλώσεις προώθησης της χρήσης του ποδηλάτου και ανάδειξης των ωφελειών της βιώσιμης κινητικότητας στις καθημερινές μετακινήσεις.

Το Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων πόλης i-bike, εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά το 2014 στη Θεσσαλονίκη και τον Ιούνιο του 2016 ξεκίνησε την παρουσία του στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας.

Συνολικά στους 4 Δήμους λειτουργούν 12 σταθμοί, με 95 ποδήλατα και τα αποτελέσματα χρήσης δικαιώνουν την εφαρμογή του συστήματος από τους Δήμους που υιοθετούν στην πράξη μεθόδους βιώσιμης κινητικότητας, ακολουθώντας το παράδειγμα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχετική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Press Room της Εθνικής Τράπεζας παρουσία εκπροσώπων των τεσσάρων παραλιακών Δήμων που συμμετέχουν στο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων ο αντιδήμαρχος Παλαιού Φαλήρου και υπεύθυνος του προγράμματος Γιώργος Ασημακόπουλος αναφέρθηκε στην θετική ανταπόκριση που συνάντησε το σύστημα στο Παλαιό Φάληρο ενώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα ποδήλατα i-bike του παραλιακού μετώπου, εξυπηρετούν περισσότερους από 2.500 χρήστες.

Επίσης στους 12 σταθμούς ποδηλάτων πραγματοποιήθηκαν από πολίτες και επισκέπτες της Αθήνας περισσότερες από 19.000 μισθώσεις ποδηλάτων και εκτιμάται ότι διανύθηκαν περισσότερα από 150.000 χιλιόμετρα με ποδήλατο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση τουλάχιστον 25 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2), καθώς υπολογίζεται ότι κάθε χιλιόμετρο ποδηλασίας εξοικονομεί 271 gr CO2 σε σχέση με την χρήση αυτοκινήτου για την ίδια απόσταση.

Μέσω του i-bike, η Εθνική Τράπεζα στηρίζει την καινοτομία, τις πρωτοπόρες ιδέες και τη χρήση εναλλακτικών μορφών μετακίνησης του πληθυσμού, εντός αστικού χώρου, ενώ παράλληλα, προωθεί τόσο τη σημασία που έχει η καθημερινή άσκηση στην υγεία των κατοίκων των πόλεων, όσο και την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης.

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Δήμοι