ΕπικαιρότηταΚόσμος

Βλοσυρά βλέμματα στη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν

Αν μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, τότε η φωτογραφία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν (και τους υπουργούς Εξωτερικών τους Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου) στην Ρώμη, δεν κρύβει την ψυχρότητα μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς τα βλέμματα είναι βλοσυρά.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να είπε σε δημοσιογράφους ότι «σχεδιάζουμε να έχουμε μια καλή συζήτηση με τον Τούρκο πρόεδρο», ωστόσο οι ψυχρές σχέσεις δεν φαίνεται να κρύβονται, ενώ τα χαμόγελα στη χειραψία λίγο πριν από τη συνάντηση, φαίνονταν βεβιασμένα.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν συναντώνται στην Ρώμη, στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου των ηγετών της G20.

Οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις και τα περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και του Αφγανιστάν, καθώς και άλλα θέματα, που σχετίζονται με το αίτημα της Τουρκίας για μαχητικά αεροσκάφη F-16 στη θέση των F-35.

Ο Ερντογάν και ο Μπάιντεν αναμένεται επίσης να παραστούν στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του κόσμου κατά την έναρξη της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή ως COP26, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή 31 Οκτωβρίου, στην Γλασκώβη.

«Ασφαλώς ο Τζο Μπάιντεν θα επισημάνει πως πρέπει να βρούμε τρόπο να αποφεύγουμε κρίσεις στο μέλλον, καθώς και ότι οι σπασμωδικές ενέργειες δεν πρόκειται να ωφελήσουν την εταιρική σχέση και την συμμαχία των ΗΠΑ με την Τουρκία», είπε Αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, εν όψει της συνάντησης, η οποία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν θα γινόταν εάν ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προχωρήσει στην απέλαση του Αμερικανού πρέσβη.

Ο Τζο Μπάιντεν, που αντάλλαξε σύντομο χαιρετισμό με τον Ερντογάν χθες Σάββατο, τον Σεπτέμβριο δεν είχε υποδεχθεί τον πρόεδρο της Τουρκίας, όπως ήλπιζε ο τελευταίος,  όταν τότε είχε πάρει μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Ερντογάν συναντήθηκε τελευταία φορά με τον Μπάιντεν τον Ιούνιο, κατά την διάρκεια Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Τούρκος πρόεδρος, επιθυμούσε διακαώς νέα συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα