ΕπικαιρότηταΠολιτισμός

ΒΙΒΛΙΟ – ΠΡΟΤΑΣΗ: «Κρασί με στρυχνίνη»

Αστυνομική Λογοτεχνία

Αύγουστος 2004, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Η δολοφονία δύο αστεριών του ελληνικού στίβου, συνταράζει το πανελλήνιο και προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Είναι πράγματι ο Αγης Λεβέντης ο φονιάς της γυναίκας του και του συναθλητή της; Κι αν όχι, ποιος ο ένοχος, ποια τα κίνητρά του;

Την απάντηση αναζητούν µε κίνδυνο της ζωής τους, στις φυλακές της Λάρισας, στα µπαρ της Μασσαλίας, στο φλεγόμενο Παρίσι, στα στάδια της Αθήνας και στους δρόμους της Ατλάντα, µία δημοσιογράφος, πρώην ερωμένη του Αγη, ο αδερφός του, ένας ανακριτής και δύο δικηγόροι.

Τα σκοτεινά σημεία ξεκαθαρίζουν σελίδα µε τη σελίδα του βιβλίου που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον από την αρχή έως το τέλος.

Στο μυθιστόρημα αποτυπώνεται η ατμόσφαιρα μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων µε χιλιάδες φιλάθλους να ξεφαντώνουν για την απόκτηση κυπέλλων και μεταλλίων.

Η αστυνομική πλοκή τέμνεται µε γενικότερους προβληματισμούς ελληνικού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, μετανάστευση, φυλετικές διακρίσεις, κακοποιήσεις γυναικών, συμφέροντα σχετιζόμενα µε τον αθλητισμό υψηλού επιπέδου.

Εκδόσεις «Εντός»

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΕΡΟΖΗΣΗ

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1946.

Μετά το γυμνάσιο, το 1964, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και το 1968 πήρε το πτυχίο του Χημικού.

Κατά τη διάρκεια της χούντας εργάστηκε σε βιομηχανίες τροφίμων, ποτών και φαρμάκων.

Για μικρά χρονικά διαστήματα συμμετείχε σε επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, συνεχίζοντας ταυτόχρονα σπουδές στο Φυσιογνωστικό τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής.

Το 1973 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, εργάστηκε ερευνητικά στο Ινστιτούτο Παστέρ, στο College de France, στο έβδομο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, απόκτησε μεταπτυχιακά διπλώματα στη Βιοχημεία από το έβδομο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Δίπλωμα Προχωρημένων σπουδών – DEA 1974, Διδακτορικό τρίτου κύκλου – Doctorat de 3eme cycle, 1977) και το κρατικό διδακτορικό δίπλωμα στις θετικές επιστήμες (Doctorat d’etat et Sciences 1981).

Από το 1981 είχε μόνιμη ερευνητική θέση στο Κρατικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Ερευνας (INSERM) της Γαλλίας.

Μεταδιδακτορικά, για ερευνητικούς σκοπούς εργάστηκε στις ΗΠΑ περίπου ενάμισι χρόνο (Bethesda-Maryland, Lansing-Michigan) και στην Ελλάδα, περίπου τρία χρόνια (Ηράκλειο Κρήτης, Αθήνα).

Δίδαξε περιστασιακά Βιοχημεία, από το 1996 ως το 2000, στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Λάρισας.

Συνεργάστηκε με τα Πανεπιστήμια της Αθήνας και των Ιωαννίνων στην έρευνα και την εκπαίδευση.

Ηταν εμπειρογνώμονας στην επιτροπή Ευρωπαϊκής Ενωσης για την έγκριση επιστημονικών προγραμμάτων.

Το 2011 συνταξιοδοτήθηκε και επέστρεψε στην Ελλάδα.

Εχει παρουσιάσει πολυάριθμες ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία.

Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 2005-2006 με τα βιβλία «Αναδρομή στον χώρο και τον χρόνο» και «Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βαγδάτη» (Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή).

Διηγήματά της δημοσιεύονται στον ελληνικό και κυπριακό τύπο.

 

Close