PlusΕπικαιρότητα

USS George W. Bush: Εντυπωσιακές εικόνες από το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στο Φάληρο

Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Ναυτικού «USS George W. Bush» βρίσκεται στον Φαληρικό Όρμο εδώ και λίγες ώρες, εκεί που θα παραμείνει έως και το μεσημέρι της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά εξέδωσε απόφαση περί απαγόρευσης της θαλάσσιας κυκλοφορίας πέριξ του αεροπλανοφόρου μέχρι και την Τρίτη στις 14:00.

H ανακοίνωση του Υπουργείο Ναυτιλίας

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρει τα εξής:

«Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά ανακοινώνεται από την 03-02-2023 και ώρα 08:00 έως 07-02-2023 και ώρα 14:00, η απαγόρευση κυκλοφορίας και αγκυροβολίας σκαφών, πλοίων θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα σε απόσταση χιλίων μέτρων από το στίγμα φ: 37ο 55′ 09,3’’Β, λ: 023ο 39’ 47’’Α, και συγκεκριμένα περιμετρικά του πλοίου το οποίο θα βρίσκεται αγκυροβολημένο στο στίγμα αυτό.

Από την παρούσα απαγόρευση εξαιρούνται τα πλοία-σκάφη που είναι απαραίτητα για την υποστήριξη και τον ανεφοδιασμό του ανωτέρω πλοίου. Οι παραβάτες, ανεξάρτητα από τις συντρέχουσες αστικές και ποινικές ευθύνες κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπόκεινται και στις κυρώσεις του άρθρου 157 του Ν.Δ. 187/73 (ΦΕΚ 261 Α’/73), όπως ισχύει».

Συμμετείχε στην άσκηση «Juniper Oak»

Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS George W. Bush του αμερικανικού Ναυτικού συμμετείχε στην τεράστια στρατιωτική άσκηση με τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ με την επωνυμία «Juniper Oak».

Στην άσκηση με τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, έλαβαν μέρος 6.400 Αμερικανοί στρατιώτες, πολλοί από τους οποίους βρίσκονταν πάνω στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, περίπου δώδεκα πλοία και 142 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών τύπου B-52 με πυρηνική ικανότητα.

Πλέον το αεροπλανοφόρο βρίσκεται σε ελληνικά νερά και δεσπόζει στο Φάληρο.

USS George W. Bush: Τα χαρακτηριστικά του αεροπλανοφόρου

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS George W. Bush» κλάσης Nimitz ναυπηγήθηκε το 2009, έχει μήκος σχεδόν 333 μέτρα και εκτόπισμα 100.000 τόνων.

Το πλήρωμά του είναι 3.500 άτομα και επιπλέον 2.500 άτομα για την υποστήριξη των αεροσκαφών που μεταφέρει, καθώς έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας συνολικά 90 ιπταμένων μέσων μεταξύ των οποίων:

  • μαχητικών αεροσκαφών τύπου F/A-18C Ηοrnet, F/A-18E/F Super Hornet,
  • αεροσκαφών ηλεκτρονικού Πολέμου τύπου EA-18G Growler,
  • αεροσκάφη ΑΣΕΠΕ τύπου Ε-2C Hawkeye και
  • ελικόπτερα τύπου ΗΗ-60H.

Μπορεί και αναπτύσσει ταχύτητα έως 30 κόμβων. Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George W. Bush είχε καταπλεύσει πρόσφατα στη Σούδα, στις 6 Οκτωβρίου του 2022.

Το George HW Bush έχει τον ίδιο νέο σχεδιασμό με τη βολβοειδή πλώρη που χρησιμοποιήθηκε στο CVN 76 USS Ronald Reagan, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 2003. Η βολβοειδής πλώρη μειώνει την αντίσταση παρέχοντας βελτιωμένη πλευστότητα στο εμπρόσθιο άκρο του πλοίου και βελτιωμένη απόδοση του κύτους. Άλλα νέα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν νέες προπέλες και νέο σύστημα αποχέτευσης. Οι έλεγχοι στη γέφυρα του αεροπλανοφόρου και στις εγκαταστάσεις πρόωσης είναι αυτοματοποιημένοι.

Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας περιλαμβάνουν περιοχές από πάνελ Kevlar πάχους 6,4 εκατοστών σε τμήματα του κύτους. Άλλα μέτρα ασφάλειας και ελέγχου ζημιών περιλαμβάνουν κατασκευές προστασίας από κουτιά πάνω από τις αποθήκες και τους χώρους μηχανημάτων, ενώ επίσης πλήρη και κενά διαμερίσματα βρίσκονται στις πλευρές του πλοίου.

Το συνολικό μήκος του CVN 77 είναι 332,9 μέτρα και έχει εκτόπισμα πλήρους φορτίου 102.000 τόνων με αποθήκες, πυρομαχικά, καύσιμα και νερό. Το πλοίο μεταφέρει πλήρωμα άνω των 6.000 ατόμων. Το πλήρωμα είναι 3.200 άτομα με 160 αξιωματικούς και 2.500 άτομα ιπτάμενο προσωπικό.

Το πλοίο φιλοξενεί επίσης τον αξιωματικό σημαίας της ομάδας μάχης του αεροπλανοφόρου και περίπου 70 μέλη του πληρώματος σημαίας.

Το αεροπλανοφόρο που μπορεί να απογειώσει 1 αεροπλάνο κάθε 20 δευτερόλεπτα

Το αεροπλανοφόρο μεταφέρει συνήθως έως και 56 αεροσκάφη σταθερών πτερύγων. Το κατάστρωμα πτήσης έχει μήκος 332,9 μέτρα και πλάτος 76,8 μέτρα. Το γωνιακό κατάστρωμα πτήσης έχει μήκος 76,8μ.

Το γωνιακό κατάστρωμα πτήσης δίνει τη δυνατότητα στο αεροσκάφος προσγείωσης να επιταχύνει με ασφάλεια μακριά, αν χρειαστεί, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο σύγκρουσης με σταθερά αεροσκάφη στο κατάστρωμα.

Το αεροπλανοφόρο μπορεί να εκτοξεύει αεροσκάφη με ρυθμό ένα κάθε 20 δευτερόλεπτα, ενώ διαθέτει τέσσερις καταπέλτες ατμού C13-2 και τρία σύρματα απαγωγής τύπου mk7 mod 3.

Το αεροπλανοφόρο διαθέτει τέσσερις ανυψωτήρες άκρων καταστρώματος. Οι ανυψωτήρες των άκρων του καταστρώματος επιτρέπουν σε μεγάλα αεροσκάφη να προβάλλονται πάνω από την πλευρά του πλοίου.

Δύο ανελκυστήρες της δεξιάς πλευράς βρίσκονται μπροστά από τη νησίδα και ένας στην πρύμνη της νησίδας, ενώ ο αριστερός ανελκυστήρας βρίσκεται επίσης πίσω από τη νησίδα προς την πρύμνη.

Το κατάστρωμα του υπόστεγου, (ύψους 7,8 μέτρων) έχει χωρητικότητα για περίπου 30 αεροσκάφη, ανάλογα με τη σύνθεση της αεροπορικής πτέρυγας. Το πλοίο μεταφέρει 8.500 τόνους αεροπορικού καυσίμου.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Plus