ΕπικαιρότηταΚόσμος

Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία / Στρατιωτικές ασκήσεις / Αρνείται σύρραξη η Μόσχα

Reuters

Παρά τις δηλώσεις των ηγετών Δύσης και Ρωσίας ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην διπλωματική εκτόνωση στην Ουκρανία, τα «τύμπανα» πολέμου δεν έχουν σταματήσει να ηχούν στην περιοχή.

Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονταν σε γυμνάσια στη στρατιωτική βάση Γιαβόριβ στην δυτική Ουκρανία, χρησιμοποιώντας αντιαρματικούς πυραύλους, εκτοξευτήρες και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, που παρέδωσαν οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων πακέτου ασφαλείας.

Στρατιώτες, εκ των οποίων ορισμένοι φορούσαν λευκές στολές παραλλαγής, εκτόξευαν πυραύλους ή παρατηρούσαν, την ώρα που στρατιωτικά οχήματα διέσχιζαν το χιονισμένο τοπίο.

Η Ουκρανία παρέλαβε φορτία αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, καθώς προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης, αφ’ ότου η Ρωσία συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα τις τελευταίες εβδομάδες. Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

«Αυτά τα όπλα θα βοηθήσουν να σταματήσουμε τα στρατιωτικά οχήματα, να τα καταστρέψουμε. Και σε αστικό περιβάλλον θα μας επιτρέψουν να καταστρέψουμε κτίρια, όπου κρύβεται ο εχθρός», δήλωσε ο ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου του Ουκρανικού Στρατού Αντρέι Μπέστγιουκ.

«Εάν θέλεις ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο», είπε ένας στρατιώτης, το πρόσωπο του οποίου ήταν καλυμμένο και δεν αποκάλυψε το όνομά του.

Ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Αλεξέι Ρέζνικοφ, δήλωσε σήμερα ότι το επόμενο αεροπλάνο με αμερικανικά όπλα αναμένεται να φτάσει σύντομα.

Στη Γερμανία οι πρώτοι Αμερικανοί κομάντος

Οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες που θα ενισχύσουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και τη Γερμανία, εν μέσω της συσσώρευσης ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, έφτασαν στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Διοίκηση του Αμερικανικού Στρατού (EUCOM).

«Στρατιώτες από το 18ο Αερομεταφερόμενο Σώμα αφίχθησαν σήμερα στο Βισμπάντεν», δήλωσε εκπρόσωπος της EUCOM σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, συμπληρώνοντας ότι θα εγκατασταθούν στην Γερμανία για να υποστηρίξουν 1.700 αλεξιπτωτιστές που πρόκειται να αναπτυχθούν στην Πολωνία.

«Πρόκειται για τους πρώτους από τους 2.000 στρατιώτες που θα έρθουν στην Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου για τη μετακίνηση επιπλέον δυνάμεων από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη για την υποστήριξη των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

 

Στρατός των ΗΠΑ σε Πολωνία και Ρουμανία

Την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε την αποστολή σχεδόν 3.000 επιπλέον στρατιωτών σε Πολωνία και Ρουμανία, για να προστατεύσουν την Ανατολική Ευρώπη από μία πιθανή «διάχυση» της ουκρανικής κρίσης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, μία ομάδα περίπου 1.000 στρατιωτικών θα μεταφερθεί από το Βίλσεκ της Γερμανίας στη Ρουμανία. Παραλλήλως, περίπου 1.700, κυρίως από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, θα σταλούν από το Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας στην Πολωνία. Επιπλέον 300 στρατιωτικοί από το Φορτ Μπραγκ πρόκειται να μετακινηθούν στην Γερμανία.

 

Ρωσία: Η Μόσχα δεν θα παραιτηθεί από τις απαιτήσεις της για μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Η Ρωσία είναι απογοητευμένη με την αντίδραση των δυτικών χωρών στις κύριες απαιτήσεις που είχε διατυπώσει η Μόσχα στον τομέα των εγγυήσεων ασφαλείας, αλλά διαπιστώνει την σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζουν οι συνομιλητές της μια ολόκληρη σειρά πτυχών του θέματος αυτού και αξιολογεί θετικά την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν τον διάλογο, μεταδίδει το ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων TASS επικαλούμενο πηγή του ρωσικού ΥΠΕΞ, η οποία αποκλείει την στρατιωτική σύρραξη με την Ουκρανία.

Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κάνει tweet με την εκπαίδευση των στρατιωτών της χώρας.

«Ναι είμαστε απογοητευμένοι, με το ότι στις κύριες απαιτήσεις της Ρωσίας δεν υπήρξε ανταπόκριση» επισημαίνει η πηγή, προσθέτοντας: «Παράλληλα όμως βλέπουμε τη σοβαρότητα με την οποία οι αντίπαλοι μας προσεγγίζουν μια ολόκληρη σειρά από πτυχές, περιλαμβανομένης της τρέχουσας ημερήσιας διάταξης στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών».

Οπως επεσήμανε η πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών «είναι δύσκολο να πούμε, ότι η Δύση ανταποκρίθηκε (στις προτάσεις μας) με ένα ρεαλιστικό βήμα», αλλά μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι «επέδειξε ενδιαφέρον για την συνέχιση του διαλόγου, πράγμα που είναι από μόνο του θετικό».

Η πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι μια «σειρά επαφών της Ρωσίας με την Δύση για τις εγγυήσεις ασφαλείας θα συνεχιστούν στο προσεχές μέλλον», υπογραμμίζοντας ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη συμφωνία για τις ημερομηνίες, τις προθεσμίες και τα επίπεδα».

Η πηγή δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν θα παραιτηθεί από τις απαιτήσεις της για τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας ντροπιαστικά τα επιχειρήματα της Δύσης όταν υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Δεν θα υποχωρήσουμε από το αίτημά μας και θα δούμε, με ποια ντροπή στο τέλος θα υποχωρήσουν από τις θέσεις τους».

Παραλλήλως, είπε ότι η Ρωσία δεν θέτει μη ρεαλιστικούς όρους. «Εμείς δεν θέτουμε ζήτημα να βγει κάποιος από το ΝΑΤΟ ή να διαλυθεί το ΝΑΤΟ».

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η Ρωσία αποκλείει το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύρραξης με την Ουκρανία. «Δεν βλέπω καμιά απειλή πολέμου, εκτός από απειλές μιας υποθετικής προβοκάτσιας, την οποία μπορεί να κάνει το “κόμμα του πολέμου” στο Κίεβο με την προτροπή των δυτικών προστατών και χειριστών τους», κατέληξε η πηγή.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα