ΕπικαιρότηταΠολιτική

Τσίπρας: Το μόνο βέβαιο, ότι ο κ. Μητσοτάκης σε όποιο εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα είναι πρωθυπουργός (VIDEO)

«Το δίλημμα και το διακύβευμα της κάλπης ξεπερνά πρόσωπα όταν η δημοκρατία κινδυνεύει, το δίλημμα στις επόμενες εκλογές είναι δημοκρατία η παρακράτος, αυτό είναι το δίλημμα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ.

Ο τέως πρωθυπουργός τόνισε ότι «αφού με προκαλεί ο κ. Μητσοτάκης και θέλει να προσωποποιήσει το δίλημμα, εγώ σηκώνω το “γάντι”, Τον καλώ όποτε θέλει να μονομαχήσουμε ενώπιων του ελληνικού λαού, χωρίς στημένες ομιλίες και στα πλαίσια ενός ανοικτού δημοκρατικού διαλόγου. Ο ίδιος το απέφυγε το 2019, το έβαλε στα πόδια, ελπίζω να μην το αποφύγει και τώρα, έχουμε κρίσιμα ζητήματα να κουβεντιάσουμε. Ο διάλογος σε μια δημοκρατία χρειάζεται, είμαι πάντα ανοικτός».

«Το βράδυ των εκλογών, με απλή αναλογική, θα έχουμε μία κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων επί τη βάσει προγραμματικών συγκλίσεων. Αυτή είναι η πρόβλεψή μου, και όσο ο κ. Μητοστάκης μένει γαντζωμένος στην καρέκλα και δεν παραιτείται, τόσο η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης θα είναι αναπόφευκτη».

Για τα εκλογικά και μετεκλογικά σενάρια: «Το 2015 σχηματίσαμε κυβέρνηση με ένα μπόνους που πιστεύαμε ότι δεν είναι δίκαιο. Δεν θα αφήσουμε τον τόπο σε ακυβερνησία, αν τα πράγματα έλθουν έτσι που πάμε σε δεύτερες εκλογές. Αλλά και σε αυτή την εκδοχή θα επιδιώξουμε την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και την εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου. Στο μυαλό μου δεν είναι οι δεύτερες εκλογές, είναι οι πρώτες, γιατί όποιος τις χάσει χάνει και το τραίνο των πολιτικών εξελίξεων. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος, θα έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Αν ο κ. Μητσοτάκης βγει πρώτος, θα πάμε σε δεύτερες εκλογές. Οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες».

Για την “τερατογέννεση” που ανέφερε ο πρωθυπουργός: «Λέει τερατογένεση την πιθανότητα να μην είναι ο ίδιος ξανά στην εξουσία στην επόμενη κυβέρνηση. Φαντάζομαι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί τερατογένεση να είναι στην εξουσία και θα συνεχίσει αυτές τις πολιτικές. Θα του έλεγα να πάει στην επόμενη σύνοδο και απευθυνθεί στην συντριπτική πλειοψηφία των ηγετών να τους πεις ότι είναι αποτέλεσμα τερατογένεσης.

Στην πλειοψηφία των κρατών υπάρχουν κυβερνήσεις πλειοψηφίας. Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε κατάματα αυτήν την πραγματικότητα.  Απολύτως συνειδητή επιλογή να προχωρήσουμε σε αυτή τη μεγάλη τομή της αλλαγής του εκλογικού νόμου Είναι μία μεγάλη δημοκρατική αλλαγή, δεν δημιουργεί αστάθεια, δημιουργεί σταθερότητα. Υπάρχει για πρώτη φορά στον τόπο η δυνατότητα να φτιάξουμε τη πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος».

Συνεχίζοντας υπαινίχθηκε με σαφήνεια, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική προοπτική διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όσο παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ηγεσία της ΝΔ. «Σε κάθε περίπτωση τώρα, όλα δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι απερχόμενος, εκτός αν νομίζετε ότι το θύμα και ο θύτης μπορούν να συνεργαστούν, ότι ο ωτακουστής και εκείνος που τον παρακολουθούσαν θα κυβερνήσουν μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για αντιδημοκρατική εκτροπή στο σκάνδαλο των υποκλοπών: «Σε καμία άλλη χώρα δεν θα παρέμενε στη χώρα του ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για πολιτική δειλία. Από σκάνδαλο Μητσοτάκη, γίνεται σκάνδαλο Νέας Δημοκρατίας. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαμε την παραίτηση του πρωθυπουργού. Δε θα με συνέφερε. Εχω κάθε λόγο να πάω στις εκλογές με αντίπαλο τον κ. Μητσοτάκη».

Για εντολές παρακολούθησης επί των ημερών του ως πρωθυπουργού: «Η ΕΥΠ επί των ημερών μας λειτουργούσε με βάση όσα το γράμμα του νόμου ορίζει. Ήταν προσανατολισμένη στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Ως πρωθυπουργός είχα μία απόλυτα θεσμική σχέση με τον διοικητή. Είχα μία θεσμική συμπεριφορά και σχέση με τον διοικητή της ΕΥΠ. Όπως ξέρετε δεν ανήκε στον πρωθυπουργό, αλλά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο όμως με ενημέρωνε. Δεν έδωσα καμία εντολή παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα.

Ενημερώθηκα και έπραξα όπως θα έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός που σέβεται τον όρκο του στο Σύνταγμα και στους νόμους. Δεν πρόταξα το κομματικό συμφέρον και τους φίλους μου. Ζήτησα από τον διοικητή της ΕΥΠ αν υπάρξει οποιαδήποτε επιβαρυντικό στοιχείο για τα στελέχη αυτά να με ενημερώσει. Ουδέποτε είχα κάποια ενημέρωση. Είχαμε την “κακιά συνήθεια” να μην καταστρέφουμε φακέλους, να αποστέλλουμε όλο το υλικό στην Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη είχε όλα αυτά τα στοιχεία 6 χρόνια. Στο δικαστήριο πάνε 7 πρόσωπα. Μεταξύ αυτών, δεν είναι ο κ. Πιτσιόρλας. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Ετσι λειτουργούσαμε εμείς.

Εδωσα ρητή εντολή τα στοιχεία να δοθούν στην επόμενη διοίκηση. Ο κ. Μητσοτάκης ενημερωνόταν σε τακτική βάση από τον κ. Ρουμπάτη για όλα τα κρίσιμα στοιχεία. Οι συγκρίσεις είναι μέρα με τη νύχτα σε όλα τα επίπεδα. Όσο επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες συμψηφισμού τόσο θα επιβεβαιώνουν την ενοχή τους».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι πέρα από μία εθιμοτυπική συνάντηση διάρκειας 30 λεπτών με τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, συνάντηση που έγινε στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, δεν είχε άλλη ενημέρωση.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε ως “παρωδία” την Εξεταστική Επιτροπή και μίλησε για εξευτελισμό της δημοκρατικής διαδικασίας. «Οι βουλευτές της πλειοψηφίας παίρνουν εντολή να μην καλούνται μάρτυρες, δεν αφήνουν να γίνονται ερωτήσεις, διακόπτουν τους βουλευτές που ρωτούν, δημιουργούν εντάσεις».

Για την υπόθεση παρακολούθησης του Χρήστου Σπίρτζη: «Είχαν τη δυνατότητα να ανοίγουν κάμερα και κανείς δε μιλά για αυτό. Όλα τα διεθνή ΜΜΕ έχουν καταδείξει ως κύριο ζήτημα την κατάλυση της δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα. Και εδώ λειτουργούμε σα να μη συμβαίνει τίποτα. Τελικός κριτής όλων ο ελληνικός λαός αλλά εμείς αυτήν την υπόθεση δεν πρόκειται να την αφήσουμε έτσι. Και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και στην αρμόδια επίτροπο, και όπου μπορούμε στα διεθνή φόρα, θα παλέψουμε για να μην αφήσουμε αυτή τη χώρα στο σκοτάδι. Ποινικές ευθύνες δεν θα αντιμετωπίσουν όσοι πουν την αλήθεια, δεν υπάρχει απόρρητο. Ποινικές ευθύνες θα αντιμετωπίσουν πιθανότητα όσοι γνωρίζουν την αλήθεια και την αποκρύπτουν. Η αλήθεια θα βγει στο φως, δεν θα καταφέρουν να την κρύψουν στο σκοτάδι».

Για τα εκλογικά και μετεκλογικά σενάρια: «Το 2015 σχηματίσαμε κυβέρνηση με ένα μπόνους που πιστεύαμε ότι δεν είναι δίκαιο. Δεν θα αφήσουμε τον τόπο σε ακυβερνησία, αν τα πράγματα έλθουν έτσι που πάμε σε δεύτερες εκλογές. Αλλά και σε αυτή την εκδοχή θα επιδιώξουμε την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και την εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου. Στο μυαλό μου δεν είναι οι δεύτερες εκλογές, είναι οι πρώτες, γιατί όποιος τις χάσει χάνει και το τραίνο των πολιτικών εξελίξεων. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος, θα έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Αν ο κ. Μητσοτάκης βγει πρώτος, θα πάμε σε δεύτερες εκλογές. Οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες».

Για τις αλλαγές που έχουν γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ και γιατί συνεχίζει με τα ίδια πρόσωπα: «Οι αλλαγές που έχουν γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγάλες, η διαδικασία του ανασχηματισμού και της ανασυγκρότησης ήταν σε βάθος, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια ένα άλλο κόμμα. Με αναβάθμιση της διαδικασίας της εκλογής προέδρου από την βάση, με ένα σημαντικό think tank προσώπων που είναι δίπλα μου, με αλλαγές στην ποσόστωση φύλου. Οι γυναίκες θα εκπροσωπούνται στην νέα κυβέρνηση σε σημαντικό βαθμό.

Για το ενδεχόμενο νέου «μνημονίου» που βλέπει η κυβέρνηση: «Κατηγορούν εμάς ότι θα οδηγήσουμε τη χώρα σε μνημόνια, αυτοί που την οδήγησαν σε μνημόνια. Μας κατηγορούν εμάς, που διαχειριστήκαμε τη χρεοκοπία βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια. Κινδυνεύουμε να έχουμε υποκλοπές και στο ζήτημα αυτό.

Το πρόγραμμα είναι απολύτως κοστολογημένο. Έχει κόστος 5,6 δις. ευρώ. Έχει ένα σκέλος εξόδων και ένα σκέλος εσόδων. Κοστολογημένα 1 προς 1. Δεν διαφέρει πολύ από αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός πριν μία εβδομάδα. Είναι μέρα με τη νύχτα το όραμα. Ο κ. Μητσοτάκης παίρνει χρήματα προκειμένου να επιδοτεί την αισχροκέρδεια στις τιμές του ρεύματος. Θα την σταματήσουμε και θα την φορολογήσουμε για να δώσουμε ανάσα στη μεσαία τάξη και στους μισθωτούς. 7 δις. ευρώ αυξήθηκαν οι φόροι το τελευταίο 6μηνο».

Υπενθύμισε ότι στην περυσινή ΔΕΘ κατέθεσε προτάσεις για την ενεργειακή κρίση: «Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα μειώσει το κόστος των λογαριασμών, αλλά τελικά μείωσε το εισόδημα των πολιτών. Δέκα μέρες μετά ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ με μία σκανδαλώδη διαδικασία που χρήζει διερεύνησης. Δόθηκε η δυνατότητα σε μία πολιτική που έχει μοναδικό στόχο τη στήριξη των συμφερόντων. Με υπερκέρδη, με τη ΔΕΗ να πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας και τρομακτική αύξηση στην τιμή της χοντρικής. Από τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι τον σημερινό έμμεσο τρόπο. Η ΔΕΗ μετά την ιδιωτικοποίησή της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ράλι της αισχροκέρδειας. Θα μπει ένα τέρμα σε αυτό το πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ. Θα περάσει στο δημόσιο έλεγχο με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου».

Σχετικά με εμπόδια από την Ε.Ε.: «Η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας προσδιορίζεται από την ευρωπαϊκή οδηγία, η εποπτεία όμως του Χρηματιστηρίου είναι ζήτημα εθνικής ευθύνης και δεν έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή οδηγία. Υπάρχει η δυνατότητα αποσύνδεσης της τιμής της ενέργειας από το φυσικό αέριο. Το διεκδίκησαν και το πέτυχαν οι Ισπανία και η Πορτογαλία, η Ελλάδα με ρηχή και ολιγοπωλιακή αγορά, γιατί δεν το διεκδίκησε».

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα