ΕπικαιρότηταΠολιτική

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχες για το Κυπριακό – Θα συνεχίσουμε τους αγώνες για δικαιοσύνη

Τη σημασία του διαρκούς αγώνα για τη δικαιοσύνη και την άμβλυνση των ανισοτήτων, υπογράμμισε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο τής συνάντησης που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι «αυτός είναι ο ρόλος των προοδευτικών δυνάμεων, αυτός είναι ο ρόλος της Αριστεράς».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «δώσαμε μάχες και από κυβερνητικές θέσεις αλλά και σήμερα ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα για να προωθήσουμε την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Τόνισε ότι «τις μάχες αυτές θα συνεχίσουμε να τις δίνουμε για το καλό του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που δικαιούνται μετά από τόσα χρόνια μια άλλη προοπτική για τη ζωή τους».

Όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε:

«Είναι χαρά μου να βρίσκομαι στην Κύπρο και ιδιαίτερα με έναν παλιό φίλο που μας συνδέουν και κοινοί αγώνες αλλά κυρίως σήμερα τον γραμματέα του ΑΚΕΛ, ενός ιστορικού κόμματος, σημείο αναφοράς για την περιοχή.

Και νομίζω ότι έρχομαι σε μία περίοδο που είναι μετά από μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, άρα το πρώτο που θέλω, να συγχαρώ, διότι παρά το γεγονός ότι ο υποψήφιος που στήριξε το ΑΚΕΛ δεν κατάφερε να κερδίσει τελικά στις δεύτερες εκλογές, εντούτοις το αποτέλεσμα ήταν μια σημαντική έκπληξη που αποδεικνύει πρωτίστως ένα πράγμα. Ότι η κάλπη είναι αυτή που αποδεικνύει τους πραγματικούς συσχετισμούς και όχι οι δημοσκοπικές μετρήσεις.

Δεύτερον, αποδεικνύει ότι το ΑΚΕΛ, ως ένα κόμμα που εδώ και πάρα πολλά χρόνια με σταθερότητα αγωνίζεται για τα συμφέροντα του κυπριακού λαού αλλά και με θέσεις που έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης, κάνει σοφές επιλογές. Τα προβλήματα όμως όντως είναι μεγάλα. Η νέα κυβέρνηση και ο νέος Πρόεδρος καλείται να αντιμετωπίσει προκλήσεις σημαντικές, όπως και όλοι μας όμως.

Είμαστε σε μία περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας. Ενδεχομένως, πολλοί μιλούν για μια νέα ψυχροπολεμική κατάσταση που έχουμε μπροστά μας με τον πόλεμο στην Ουκρανία να κοντεύει να κλείσει χρόνο. Και βεβαίως με ανοιχτές πάντοτε τις προκλήσεις που αφορούν τις ελληνοτουρκικές διαφορές αλλά και την Κύπρο.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δώσαμε μάχες και από κυβερνητικές θέσεις αλλά και σήμερα ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα για να προωθήσουμε την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Τις μάχες αυτές θα συνεχίσουμε να τις δίνουμε για το καλό του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που δικαιούνται μετά από τόσα χρόνια μια άλλη προοπτική για τη ζωή τους. Θέλω να πω επίσης ότι υπάρχει ένα μομέντουμ τούτη την ώρα που αφορά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο φονικός σεισμός και αυτή η μεγάλη καταστροφή στην Τουρκία αλλάζει το κλίμα πιστεύω ανάμεσα στους λαούς σε κάθε περίπτωση, γιατί οι λαοί δεν είναι αυτοί που έχουν να χωρίσουν. Ωστόσο, διαμορφώνεται μια προοπτική να αλλάξει και η ατζέντα της συζήτησης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στην βάση του διεθνούς δικαίου.

Με σαφείς κόκκινες γραμμές αλλά με μια προοπτική επίλυσης των διαφορών στο δικαστήριο της Χάγης στη βάση του διεθνούς δικαίου αλλά και για την επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό από εκεί που τις αφήσαμε στο Κραν Μοντανά στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και βεβαίως να προσπαθούμε κάθε μέρα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες για τη δικαιοσύνη, για την άμβλυνση των ανισοτήτων, διότι ας μην ξεχνάμε, αυτός είναι ο ρόλος των προοδευτικών δυνάμεων, αυτός είναι ο ρόλος της Αριστεράς».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα