ΕπικαιρότηταΠολιτική

Τσίπρας: Κάθε βδομάδα χάνουμε ένα μικρό χωριό από κορωνοϊό – Η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί από το πρόβλημα

«Εάν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις για την πανδημία, εάν δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, τότε καλύτερα να αποχωρήσει για να σώσουμε όσους περισσότερους συνανθρώπους μας μπορούμε να σώσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, από τη Θεσσαλονίκη, όπου και επισκέφθηκε το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

«Βρισκόμαστε στις πιο δύσκολες μέρες της πανδημίας και, δυστυχώς, με την κυβέρνηση να έχει ήδη παραιτηθεί», είπε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στους πολίτες τους κάλεσε να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου και γενικότερα να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε, στις δηλώσεις του από τη συμπρωτεύουσα, πως «η κυβέρνηση οφείλει να παραδεχτεί ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Να μην είναι αρνητής της πραγματικότητας ο πρωθυπουργός. Να παραδεχτεί τη δυσκολία. Οφείλει να πάρει κρίσιμες και δύσκολες αποφάσεις. Εάν δεν μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις, εάν δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, εάν δεν μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία με όρους προστασίας απέναντι στη δημόσια υγεία και στους πολίτες, τότε καλύτερα να αποχωρήσει για να σώσουμε όσους περισσότερους συνανθρώπους μας μπορούμε να σώσουμε».

Τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκε στην είσοδο του νοσοκομείου ο διοικητής του Νίκος Αντωνάκης ο οποίος τον ενημέρωσε ότι το Ιπποκράτειο πέρασε μία δύσκολη εφημερία, ότι είναι γεμάτες και οι 15 κλίνες Εντατικής Θεραπείας covid, ενώ τέσσερις ασθενείς είναι διασωληνωμένοι από χθες το βράδυ εκτός ΜΕΘ και περιμένουν να προκύψουν θέσεις σε ΜΕΘ, είτε εντός του νοσοκομείου είτε σε άλλο, για να μεταφερθούν εκεί, ενώ νοσηλεύονται με covid και μικρά παιδιά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Κάθε εβδομάδα χάνουμε ένα μικρό χωριό. Ο Οκτώβρης έφυγε με 1.200 συμπολίτες μας που χάθηκαν από την πανδημία. Άρα λοιπόν, το κρίσιμο ζήτημα για εμένα – και θέλω να κλείσω με αυτό- είναι ότι η κυβέρνηση οφείλει να παραδεχθεί ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Ο Πρωθυπουργός να μην είναι αρνητής της πραγματικότητας, να παραδεχθεί τη δυσκολία, οφείλει να πάρει κρίσιμες και δύσκολες αποφάσεις. Εάν δεν μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις, εάν δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, αν δεν μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία με όρους προστασίας απέναντι στη δημόσια Υγεία και τους πολίτες, τότε καλύτερα να αποχωρήσει για να σώσουμε όσους περισσότερους συνανθρώπους μας μπορούμε να σώσουμε.

Αυτή η τριτοκοσμική κατάσταση όμως που επικρατεί στα νοσοκομεία μας δύο χρόνια μετά και με ένα προσωπικό το οποίο έχει υποστεί τεράστια κόπωση και πια δυστυχώς ούτε καν χειροκροτείται αλλά καμιά φορά ξυλοκοπείται κιόλας όταν διαμαρτύρεται, δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί».

Έκκληση για τήρηση των μέτρων και εμβολιασμό

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά την επίσκεψή του στο «Ιπποκράτειο», ο κ. Τσίπρας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Επισκέφθηκα σήμερα το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για να δω ο ίδιος την κατάσταση την οποία βιώνουν νοσηλευτές, γιατροί, υγειονομικό προσωπικό. Η Θεσσαλονίκη, όπως όλη Βόρεια Ελλάδα, είναι για μία ακόμη φορά το επίκεντρο της πανδημίας. Δυστυχώς, όμως, πολύ νωρίτερα από ότι πέρυσι. Στην αντίστοιχη χρονική περίοδο φέτος, αρχές του Νοέμβρη, είμαστε σε μία επιβάρυνση σχεδόν διπλάσια από την αντίστοιχη επιβάρυνση που είχαμε πέρυσι τέτοιο καιρό Τα κρούσματα ανεβαίνουν. Άρα, έχουμε μπροστά μας μία πολύ δύσκολη χειμωνιάτικη περίοδο και αναρωτιέμαι πότε θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση να πάρει δύσκολες αποφάσεις.

Κυρίως, όμως, να σταματήσει μία επικίνδυνη, κατά την άποψή μου, αντίληψη την οποία διαχέει στην ελληνική κοινωνία ότι αυτό που ζούμε είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων. Αυτό πέρα από το ότι είναι, θα έλεγε κανείς, ρατσιστικό απέναντι στο 40% των συμπολιτών μας, που έχουν βεβαίως ευθύνη για το ότι δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά έχει ευθύνη και η κυβέρνηση γιατί δεν τους έχει πείσει. Είναι επικίνδυνο γιατί δημιουργεί μία αίσθηση χαλαρότητας στο υπόλοιπο 60% που έχουν εμβολιαστεί.

Ρώτησα και πήρα πληροφορίες σε σχέση με ένα 20% στις κλινικές covid που είναι εμβολιασμένοι και για ένα ποσοστό και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που είναι εμβολιασμένοι και νοσούν. Αυτό συμβαίνει γιατί η μετάλλαξη Delta έχει μειώσει κάπως την αποτελεσματικότητα και διότι έχουμε ήδη τη γνώση ότι τα αντισώματα διαρκούν περίπου έξι μήνες.

Πράγμα που σημαίνει ότι οφείλουμε όλοι να προσέχουμε περισσότερο, να φοράμε τις μάσκες μας, να μη συμπεριφερόμαστε σαν να έχει τελειώσει η πανδημία με το που εμβολιαστήκαμε, παρά το ότι η κυβέρνηση, μέσα στην επιπολαιότητα της μας είπε ότι είναι επιχείρηση “Ελευθερία” εμβολιάστηκες και τελείωσες. Και, κυρίως, να σπεύσουμε όλοι για την τρίτη δόση, για να μειώσουμε αυτή τη μεγάλη επιβάρυνση που έχει σήμερα το σύστημα υγείας και κυρίως να μειώσουμε τους θανάτους».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα