ΕπικαιρότηταΠολιτική

Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Η ψήφος των νέων στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιο σκληρή αντισυστημική ψήφος

«Η σημερινή σας συγκέντρωση είναι ένα ακόμη βήμα προς τη νίκη. Ένα ακόμη μήνυμα αλλαγής. Μια ακόμη παράσταση νίκης για τις κάλπες της Κυριακής. Η Θεσσαλονίκη μας δείχνει τη νίκη! Μας τη δείχνει καθαρά σήμερα. Την Κυριακή τα ψέματα τελειώνουν, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη.

Η μεγαλειώδης συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, ο παλμός, οι χοροί του κόσμου πριν από την έναρξη δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα ενθουσιασμού. «Το πλήθος δίνει τον τόνο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ξημερώνουν μέρες δικαιοσύνης, μέρες δημοκρατίας, μέρες αξιοκρατίας. Ξημερώνουν οι μέρες του λαού. Η αντίστροφη μέτρηση για το καθεστώς Μητσοτάκη έχει αρχίσει. Πέντε μέρες έμειναν για να υπογράψει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του την αλλαγή.

Την αλλαγή στη ζωή μας. Την αλλαγή με δημοκρατία και δικαιοσύνη. Και μετά τη σημερινή μας συγκέντρωση, λέω αν μας το ζητήσει, να μη φανούμε αγενείς. Να στείλουμε βοήθεια να μαζέψει τα πράγματα από το Μαξίμου. Να μαζέψει και τα καλώδια των παρακολουθήσεων. Γιατί από Δευτέρα το Μαξίμου θα ανοίξει τις πόρτες του στη δημοκρατία. Θα γίνει επιτελείο της μεγάλης προσπάθειας για αλλαγή και δικαιοσύνη.

Κρίνετε και συγκρίνετε, μας είπε πριν λίγες μέρες ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Τη ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον Μητσοτάκη με τον Τσίπρα. Ωραία τα είπε. Ας κρίνουμε, λοιπόν, και ας συγκρίνουμε. Δεν έρχεται σε μια τηλεοπτική αναμέτρηση, να γίνει πιο εύκολη η σύγκριση.

Αλλά έστω κι έτσι, ας συγκρίνουμε εμείς. Πάμε λοιπόν να συγκρίνουμε:

Εσείς, κύριε Μητσοτάκη, η παράταξή σας, χρεοκοπήσατε τη χώρα. Βυθίσατε την οικονομία στο βάλτο και την κοινωνία στην απόγνωση.

Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία. Την απελευθερώσαμε από τα μνημόνια και την επιτροπεία.

Εσείς αφήσατε τα ταμεία άδεια, να μην μπορούμε να πληρώσουμε ούτε τις συντάξεις. Εμείς τα παραδώσαμε γεμάτα. Τα βρήκατε με 37 δισεκατομμύρια. Χάρη στον σεβασμό μας για το τελευταίο ευρώ του λαού. Χάρη στα καθαρά μας χέρια.

Και κυρίως: Εσείς λεηλατήσατε την κοινωνία.

Εμείς στηρίξαμε την κοινωνία όρθια εν μέσω θυέλλης. Παρά τη δημοσιονομική ασφυξία ενισχύσαμε το ΕΣΥ. Ανοίξαμε τις πόρτες της υγείας σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους, που εσείς τους είχατε αρνηθεί την περίθαλψη.

Μοιράσαμε μερίσματα για τρία χρόνια στους συνταξιούχους και τους ευάλωτους. Θεσπίσαμε, μόλις απελευθερώσαμε τη χώρα από τα μνημόνια, τη 13η σύνταξη. Δώσαμε την πρώτη μετά από χρόνια αύξηση στο βασικό μισθό.

Αποκαταστήσαμε το εργασιακό καθεστώς. Ενισχύσαμε την Παιδεία. Εσείς τι κάνατε 4 χρόνια; Παρά ότι τα βρήκατε όλα στρωμένα. Γκρεμίσατε δικαιώματα, εισοδήματα και ζωές. Είχατε τη δυνατότητα να μοιράσετε από τα έτοιμα, αλλά τα μοιραστήκατε μεταξύ σας. Οι γαλάζιες ακρίδες και οι σπόνσορές σας. Εμείς κυβερνήσαμε με την υποχρέωση να μαζέψουμε 40 δις στο Δημόσιο Ταμείο για να βγει η χώρα από τη χρεοκοπία. Εσείς με την ευχέρεια, λόγω της πανδημίας, να δαπανήσετε 60.

Και αναρωτιέμαι:

Πώς θα ήταν η Ελλάδα σήμερα, αν εμείς αντί για υποχρέωση να μαζέψουμε 40, είχαμε ευχέρεια να δαπανήσουμε 60; Θα είχαμε αξιοπρεπή δημόσια νοσοκομεία με γιατρούς και νοσηλευτές, σχολεία και πανεπιστήμια με δασκάλους και καθηγητές και ένα αξιόπιστο κοινωνικό κράτος.

Εσείς προτιμήσατε να τα κάνετε απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς και επιδοτήσεις στην αισχροκέρδεια.

Εμείς επίσης, κύριε Μητσοτάκη, για να συνεχίσουμε τη σύγκριση, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον της Μακεδονίας, λύσαμε ένα χρόνιο πρόβλημα με τους γείτονες. Υπογράψαμε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αγνοώντας εν ονόματι της πατρίδας το κομματικό κόστος. Αποσοβήσαμε τον κίνδυνο να γίνει η γειτονική μας χώρα ορμητήριο δυνάμεων που επιβουλεύονται την Ελλάδα. Η πολεμική μας αεροπορία φυλάγει τον εναέριο χώρο της. Η ελληνική αεροπορία, όχι η τουρκική. Εσείς τι κάνατε; Βυσσοδομήσατε εναντίον μιας συμφωνίας που ξέρατε καλά ότι είναι επωφελής για τη χώρα. Συμμαχήσατε με την άκρα Δεξιά στην προσπάθεια να παραπλανήσετε τον λαό.

«Ακραίος λαϊκιστής ο Μητσοτάκης»

Πήρατε μέρος και καλύψατε όλες τις εκδηλώσεις αγριότητας, ακόμα και βίας. Βάλατε με δυο λόγια το προσωπικό και το κομματικό σας συμφέρον πάνω από το εθνικό συμφέρον. Για να έρθετε μετά ως κυβέρνηση και όχι μόνο να τηρήσετε τη συμφωνία.

Αλλά και να δηλώνετε ότι την τιμάτε. Μέχρι και γράμμα ευχαριστίας σας έστειλε προχθές ο Ζόραν Ζάεφ που αγωνίζεστε για να μπεί η Βόρεια Μακεδονία στην ΕΕ. Και καλά κάνατε και την τιμάτε τη συμφωνία.

Εσάς όμως δεν σας τιμά η στάση αυτή. Γιατί είσαστε ένας υποκριτής. Ένας ακραίος λαϊκιστής. Τι θέλετε τελικά να κρίνουμε και να συγκρίνουμε από τη διακυβέρνησή σας;

Την αδιαφορία σας; Την αλαζονεία σας; Τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις σας; Δε νοιάζεστε! Αυτή είναι η φράση που σας συνοδεύει.

 1. Δε νοιάζεστε για τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους και τα προβλήματα τους.
 2. Δε νιώθετε τις αγωνίες τους.
 3. Δε μπορείτε να τις νιώσετε.

Και με τις επιλογές σας απαξιώνετε τη ζωή των ανθρώπων αλλά και τη χώρα.

 • Δε νοιάζεστε και απαξιώνετε το κράτος.

Το κάνατε πηγή εύκολου πλουτισμού για τον κομματικό σας στρατό. Με 10 δισ. με απευθείας αναθέσεις.

Το κάνατε πηγή χορηγήσεων στην αισχροκέρδεια. Πηγή ευδαιμονίας για όσους ονομάσαμε γαλάζιες ακρίδες.

Διπλασιάσατε τους μετακλητούς. Αυξήσατε 40% τις αμοιβές τους.

Πολλαπλασιάσατε τα διευθυντικά στελέχη στη ΔΕΗ και τις ΔΕΚΟ. Να μοιράζουν και να μοιράζονται μισθούς και μπόνους.

Αλλά και πηγή κέρδους για τους ισχυρούς.

Σε μεγάλους ομίλους τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Ρεκόρ κερδών εικοσαετίας για 15 εισηγμένες το 2022.

Πάνω από 1 δισ. η κάθε μία.

Υπό την αιγίδα του κράτους.

 • Δε νοιάζεστε για το ΕΣΥ.

Απαξίωση, διάλυση και ανοιχτός διάδρομος για την είσοδο της κερδοσκοπίας.

Αποτέλεσμα;

37.000 νεκροί από την πανδημία.

Άδικα πολλοί από αυτούς.

Γιατί όταν πέθαιναν εκτός ΜΕΘ εσείς μας εγκαλούσατε στη Βουλή επειδή υποστηρίζαμε ότι εκτός ΜΕΘ η διασωλήνωση είναι θανατική καταδίκη.

Το ξέρετε; Πώς το ξέρετε;

Αυτό φωνάζατε.

Αλλά το ξέρατε κι εσείς.

Είχατε στα συρτάρια σας τις εκθέσεις των επιστημόνων.

 • Δε νοιάζεστε για τη Παιδεία.

Αναθέσατε στην κυρία Κεραμέως να βάλει φραγμούς στην είσοδο χιλιάδων παιδιών από τα λαϊκά στρώματα στα πανεπιστήμια.

Να γίνουν βορά σε κολλέγια της αρπαχτής έναντι αδρού τιμήματος.

Απαξιώσατε δεκάδες πανεπιστημιακά ιδρύματα. Κλείνετε σχολές. Δεν προσλαμβάνετε καθηγητές. Παρά μόνο αστυνομικούς στα ΑΕΙ.

 • Δε νοιάζεστε για την ασφάλεια του πολίτη.

Διαλύσατε τις υποδομές για να τις ξεπουλήσετε κοψοχρονιά.

Τραγικό παράδειγμα ο ΟΣΕ.

Τον διαλύσατε, τον μετατρέψατε σε πεδίο κομματισμού και ρουσφετιού, για να φτάσουμε τελικά στην τραγωδία των Τεμπών.

Προειδοποιούσαμε τότε εμείς στη Βουλή.

Προειδοποιούσαν οι εργαζόμενοι.

Η αθλιότητα Μητσοτάκη για τα Τέμπη

Αλλά σε μας ο υπουργός σας απαντούσε: Ντροπή, που αμφισβητούμε την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Πριν από λίγο, ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο σημείο να πει ότι οι συγγενείς των θυμάτων εργαλειοποιούν την τραγωδία στα Τέμπη.

Και στους σιδηροδρομικούς απαντούσε με εξώδικα και απαγορεύσεις της απεργίας τους.

 • Δε νοιάζεστε για τη ζωή των εργαζομένων.

Επιβάλατε εργασιακό καθεστώς ζούγκλας. Καταργήσατε ακόμα και το οχτάωρο. Θεσπίσατε απλήρωτες υπερωρίες. Διαλύσατε τον ΣΕΠΕ. Και οι αμοιβές;

Μείωση της αγοραστικής δύναμης κατά 40% για εισοδήματα έως 700 ευρώ, διαπιστώνει η Eurostat.

Η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που μειώθηκε ο μέσος ονομαστικός μισθός και μια από τις τρεις που μειώθηκε ο μέσος πραγματικός το 22, διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ.

Κι εσείς τι κάνετε;

Διαψεύδετε τους διεθνείς οργανισμούς.

 • Δε νοιάζεστε για τη μεσαία τάξη.

Που της τάξατε τον ουρανό με τ’ άστρα προεκλογικά. Και την καταδικάσατε να φυτοζωεί με pass. Με κουπόνια. Με πανάκριβες πρώτες ύλες, πανάκριβο ρεύμα, πανάκριβα καύσιμα, πανάκριβη έμμεση φορολογία, πανάκριβες υπηρεσίες, κάνατε τους μεσαίους φτωχούς.

Και το πιο επώδυνο για τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους; Στο σφυρί τα σπίτια εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών. Γιατί καταργήσατε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. Παραδώσατε στα funds με εξευτελιστικό τίμημα περιουσίες και σπίτια.

Η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου και περιουσιών στα χρόνια της μεταπολίτευσης είναι σε πλήρη εξέλιξη. Εσάς όμως, το κόμμα σας, κανένας δεν σας κάνει έξωση ενώ χρωστάτε 400 εκατομμύρια στις τράπεζες. Και στους υπουργούς σας σβήνουν χρέη εκατομμυρίων με πενήντα χιλιάρικα. Ήρθε όμως η ώρα να σας κάνει έξωση ο ελληνικός λαός. Ως εδώ!

Τη Κυριακή τελειώνουμε με την αισχροκέρδεια.

 1. Την αδιαφορία
 2. Την οικογενειοκρατία
 3. Την αδικία

Και δίνουμε ανάσα στην ίδια τη δημοκρατία. Γιατί ακόμη και την ίδια τη δημοκρατία κακοποιήσατε. Με τις λίστες Πέτσα και τις διώξεις των δημοσιογράφων, έριξε την ελευθερία του Τύπου σε θέση ντροπής στην παγκόσμια κατάταξη.

Με τους ανεψιούς και τους σεκιουριτάδες που δίχως πτυχία διορίσατε στην ΕΥΠ, να παραβιάζουν κάθε δημοκρατικό και ηθικό κανόνα. Και να στήνουν παρακρατικό μηχανισμό με κέντρο το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κύριος Μητσοτάκης ομολόγησε πριν λίγες μέρες το σκάνδαλο. Ομολόγησε επίσης ότι δεν υπήρχε εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις.

Αφού όμως οι υποκλοπές είναι σκάνδαλο. Αφού δεν υπήρχε εθνικός λόγος. Αφού ήταν παράνομες.

Γιατί επί εννιά μήνες επικαλούνται το εθνικό απόρρητο; Γιατί η εισαγγελέας που τις υπέγραφε είναι ακόμα στη θέση της;

Γιατί η δικαιοσύνη δεν έκανε κανένα βήμα; Να σας πω γιατί.

Γιατί η συγκάλυψη είναι καθεστώς στο καθεστώς Μητσοτάκη.

 1. Συγκάλυψη για τις απώλειες της πανδημίας.
 2. Συγκάλυψη για τα Τέμπη.
 3. Συγκάλυψη για τις υποκλοπές.
 4. Συγκάλυψη για τα πάντα.

Ο κύριος Μητσοτάκης στα δύσκολα χάθηκε.

 1. Στις ευθύνες κρύφτηκε.
 2. Στις ανάγκες δεν νοιάστηκε.

Και θέλω εδώ να απευθυνθώ στους συντηρητικούς πολίτες.

Εσείς, αυτό το καθεστώς το ανέχεστε; Το δικαιολογείτε; Το αντέχετε;

Ο κύριος Μητσοτάκης έκανε τη ΝΔ οικογενειακό του φέουδο. Κατέστησε μια μεγάλη παράταξη υπόλογη για βαριά εγκλήματα κατά της δημοκρατίας.

Και τώρα ελπίζει να ξεπλυθεί με την ψήφο σας.

 1. θα το δεχτείτε;
 2. Θα τον ξεπλύνετε ;
 3. Θα γίνετε συνένοχοι;

Απευθύνομαι και σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες.

Κάθαρση και φώς στο μεγαλύτερο σκάνδαλο εναντίον της δημοκρατικής λειτουργίας από τη μεταπολίτευση και μετά θα έχουμε μόνο με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας.

Με νίκη της ΝΔ θα έχουμε συγκάλυψη.

Και δε θα μάθουμε ποτέ ποιος σήμερα κρατά τα στοιχεία των παρακολουθήσεων για να εκβιάζει το μισό πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα.

«Συμπτώματα πανικού από τον κ. Μητσοτάκη»

Ο κύριος Μητσοτάκης δείχνει τις τελευταίες μέρες συμπτώματα πανικού.

Περίεργο, αφού για κάποιον που θέλει να πείσει ότι καλπάζει προς τη νίκη.

Κι έχει καταφύγει στην τελευταία γραμμή άμυνας όλων των αυταρχικών καθεστώτων.

 1. Στο φόβο.
 2. Στη διασπορά του φόβου.

Προσέξτε, λέει, η αλλαγή σημαίνει περιπέτειες.

Εδώ ξέρετε τι συμβαίνει; Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Αλλά ως φάρσα. Πάντα στην ιστορία μας δυνάστες, κατακτητές, αυταρχικά καθεστώτα, έλεγαν ακριβώς το ίδιο.

Μην αντιστέκεστε, μην ξεσηκώνεστε, μη μιλάτε, μην ονειρεύεστε καν, γιατί αυτό συνεπάγεται περιπέτειες.

Περιπέτεια είναι αυτό που ζούμε σήμερα.

Με τεράστιο κόστος και όχι μόνο οικονομικό.

Κόστος αξιοπρέπειας.

Ακόμα και κόστος ζωής.

Γιατί δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς δικαιοσύνη.

 1. Χωρίς δημοκρατία.
 2. Χωρίς κοινωνική συνοχή.
 3. Χωρίς εμπιστοσύνη.
 4. Χωρίς πολιτική αλλαγή.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Μας λένε ότι το πρόγραμμά μας είναι ανεφάρμοστο. Τους απαντάμε: Το πρόγραμμά μας είναι μετρημένο ευρώ-ευρώ. Καταρτισμένο με διάλογο χρόνων με όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Επιβεβαιωμένο από κορυφαίους ειδικούς. Ανεφάρμοστο το βρίσκουν εκείνοι που ξέρουν καλά ότι είναι εφαρμόσιμο. Και που φοβούνται την εφαρμογή του.

Τα μεγάλα συμφέροντα και η εκτεταμένη διαφθορά. Γιατί πράγματι σε αυτούς θα έχει κόστος.

Πριν από λίγες ημέρες καταθέσαμε στον ελληνικό λαό το Συμβόλαιο για την Αλλαγή.

Ζητάμε από τον ελληνικό λαό να υπογράψει με την ψήφο του το Συμβόλαιό μας.

Το Συμβόλαιό μας έχει 11 άρθρα.

Αλλά το νόημά τους συμπυκνώνεται στις εξής 4 γραμμές:

 1. Αύξηση μισθών,
 2. μείωση τιμών,
 3. ρύθμιση χρεών.
 4. Και ένα δίκαιο, αποτελεσματικό, κοινωνικό κράτος.

Ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ να ξέρετε ότι αυτά θα συμβούν. Και μαζί η αποκατάσταση των θεσμών και της δημοκρατίας. Η ενίσχυση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας. Η προστασία των αδύναμων,

Η προστασία του πολιτισμού και του περιβάλλοντος. Για προτεραιότητα των ατόμων με αναπηρία. Η στήριξη των γυναικών και των νέων. Και θέλω σήμερα να απευθυνθώ ιδιαίτερα στις νέες και στους νέους. Η δική σας συμμετοχή θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πηγαίνετε στη κάλπη. Πηγαίνετε στη κάλπη για να ρίξετε κουβά τις δημοσκοπήσεις.

Το Συμβόλαιό μας απευθύνεται και σε κάθε πολίτη αλλά και σε κάθε προοδευτική δύναμη που είναι σε θέση να συλλάβει τις ανάγκες των καιρών. Που δεν παίζει παιγνίδια κάνοντας δώρο στον κο Μητσοτάκη, με Δήμητρες και σχέδια Σόιμπλε και δεν παγιδεύεται σε διμέτωπους βολικούς για το καθεστώς.

Γιατί οι εργαζόμενοι θέλουν να ξέρουν τι τους ξημερώνει και δε βολεύονται με ξεπερασμένα κλισε ότι το ίδιο είναι όποιος και αν βγει. Τι πλαστήρας τι Παπάγος. Ούτε πείθονται από όσους θέλουν να διεκδικούν για τον εαυτό τους αποκλειστικά τη παρακαταθήκη του Ανδρέα αλλά ξεχνούν τη βασική του γραμμή. Ότι μέτωπο είχε μόνο με τη Δεξιά».

«Κανονικά θα έπρεπε να κλείσω την ομιλία, αλλά δεν θέλω να φύγω από το βήμα. Δεν έχουμε ξανακάνει τόσο μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και δεν θέλω να φύγω από το βήμα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Είμαι σίγουρος ότι η συντριπτική πλειοψηφία θέλει αλλαγή. Με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα γίνει πράξη η αλλαγή που τόσο πολύ επιθυμεί η πλειοψηφία του λαού μας. Τη Κυριακή δε θα πανηγυρίζουν τα συμφέροντα.

Θα πανηγυρίζει ο λαός.

 1. Τη νίκη της Δημοκρατίας.
 2. Τη νίκη της Δικαιοσύνης.

Σε πέντε ημέρες έρχεται η ώρα που ο Λαός γράφει ιστορία. Πάμε όλη μαζί να το κάνουμε πράξη. Ανοίξτε την πόρτα στην Αλλαγή και τη Δικαιοσύνη με την ψήφο σας».

Δείτε βίντεο με όλη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα