ΕπικαιρότηταΠολιτική

Τσίπρας από Καστοριά: Δεν μυρίζει απλά εκλογές, μυρίζει αλλαγή, έρχεται η πολιτική αλλαγή

«Η δική σας συμμετοχή εδώ στην Καστοριά εμένα μου λέει ότι δεν μυρίζει απλά εκλογές, μυρίζει αλλαγή, έρχεται η πολιτική αλλαγή», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους κατοίκους της Καστοριάς που πήγαν να τον συναντήσουν και να συνομιλήσουν μαζί του κατά την περιοδεία του στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε και στον -όπως είπε- συντηρητικό κόσμο που παραδοσιακά ψηφίζει τη Νέα Δημοκρατία και τους κάλεσε να στραφούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λέγοντας ότι και αυτοί αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες και πως «η σημερινή κυβέρνηση δεν κυβερνάει για αυτούς, αλλά για την πάρτη της».

«Ο κόσμος ο συντηρητικός, περνάει και αυτός τις ίδιες δυσκολίες. Αυτοί που μας κυβερνάνε σήμερα είναι μία οικογένεια που δεν έχει καμία σχέση και με τις αξίες του συντηρητικού κόσμου που παραδοσιακά βρίσκεται στη Νέα Δημοκρατία. Δεν κυβερνά για αυτούς, κυβερνά για την πάρτη της και ακόμα και αυτός ο κόσμος είναι στην απέξω», είπε και συνέχισε: «Θα απευθυνθούμε και στους ανθρώπους που παραδοσιακά ψηφίζουν τη Νέα Δημοκρατία. Είναι άνθρωποι με αξιοπρέπεια με αξίες και θα τους πούμε ότι αυτοί δεν εκπροσωπούν τις δικές σας αξίες και ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μπροστά αφήνοντας πίσω την αδικία, τη ρεμούλα, την κλεψιά. Δεν σας αντιπροσωπεύει».

Τόνισε ότι «η αδικία τείνει να γίνει νόμος και οι ανισότητες κανονικότητα» και αναφέρθηκε στην υπόθεση Πάτση όπως και στον πυροβολισμό του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη λέγοντας: «Εάν κλέβεις τα σπίτια των ανθρώπων, μέσω των τραπεζών, και των funds μπορεί να γίνεις και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος. Εάν, όμως, κλέψεις 20 ευρώ βενζίνη μπορείς να βρεθείς με μία σφαίρα στο κεφάλι. Αυτή είναι η Ελλάδα της αδικίας, της κοινωνικής αναλγησίας και των ανισοτήτων. Δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα».

Συνοδευόμενος από την βουλευτή Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο κ. Τσίπρας περπάτησε στο εμπορικό κέντρο συνομίλησε με καταστηματάρχες και καταναλωτές άκουσε τα προβλήματά τους που έχουν να κάνουν με την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, το υψηλό κόστος θέρμανσης και την ανεργία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είπε ότι πρέπει να υπάρξει ένα άμεσο σχέδιο για την Καστοριά και όλη τη Δυτική Μακεδονία για να προστατευτεί ο πληθυσμός «γιατί δεν μπορεί το 2022 να έχουμε ανθρώπους που θα είναι στο κρύο και στην παγωνιά αβοήθητοι». Παράλληλα είπε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην Καστοριά αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα άδικων επιλογών.

«Μας λένε ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Ναι, αλλά η αισχροκέρδεια δεν είναι εισαγόμενη. Είναι ελληνική και, δυστυχώς, στις μέρες μας τείνει να γίνει νόμος το άδικο και κανονικότητα οι ανισότητες. Οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά δεν έχουν να βγάλουν το μήνα, διότι το ρεύμα έχει πάει στα ύψη και χρειάζονται δυόμισι και τρεις μισθοί για να καλυφθεί μόνο η αύξηση της τιμής του ρεύματος. Την ίδια στιγμή, όμως, οι ενεργειακές εταιρείες θησαυρίζουν. Τα κέρδη που είχαν από την αρχή της κρίσης ήταν πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ», επισήμανε.

Ολόκληρη η σύντομη ομιλία του κ. Τσίπρα στον ανοιχτό χώρο εμπορικού κέντρου έχει ως εξής:

«Επισκέπτομαι σήμερα στην πόλη της Καστοριάς, μία από τις ομορφότερες πόλεις της χώρας μας, που δυστυχώς όμως αντιμετωπίζει τρομακτικά προβλήματα και οφείλουμε όλοι να σκύψουμε πάνω σε αυτά.

Ξέρω ότι επισκέπτομαι μία πόλη που οι κάτοικοι δεν είναι σαν όλες τις άλλες περιοχές της χώρας που έχουν ανάγκη θέρμανσης 4-5 μήνες το χρόνο, αλλά θέλει 8 ίσως και παραπάνω μήνες τον χρόνο. Έχετε από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες σε όλη την Ελλάδα και από τους πιο παρατεταμενους χειμώνες.

Η κατάσταση με την τρομακτική αύξηση της τιμής της ενέργειας σε συνδυασμό με την κρίση την πληθωριστική, την ακρίβεια, που την βλέπετε παντού, κυρίως στο σούπερ μάρκετ, καθιστά τη ζωή των ανθρώπων εδώ εξαιρετικά δύσκολη.

Στην Αθήνα συνηθίζω να λέω ότι σώνεται το εισόδημα τις τρεις πρώτες εβδομάδες. Εδώ φεύγει από τις πρώτες 15 ημέρες του μήνα. Άρα λοιπόν, εδώ πρέπει να υπάρξει άμεσα ένα σχέδιο για να προστατευτεί ο πληθυσμός. Δεν μπορεί στο 2022 να έχουμε ανθρώπους που θα είναι στο κρύο και στην παγωνιά αβοήθητοι.

Θέλω όμως να σας πω και κάτι άλλο. Αυτό που συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα αλλά εδώ σε πολύ μεγάλη ένταση είναι το αποτέλεσμα άδικων επιλογών. Μας λένε ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, αλλά η αισχροκέρδεια δεν είναι εισαγόμενη, είναι ελληνική. Και δυστυχώς στις μέρες μας τείνει να γίνει νόμος το άδικο και κανονικότητα οι ανισότητες. Το γνωρίζετε αυτό και το βλέπετε.

Οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά δεν έχουν να βγάλουν τον μήνα διότι το πετρέλαιο, διότι το ρεύμα, έχει πάει στα ύψη και χρειάζονται δυο μισθοί και τρεις μισθοί για να καλύψουν μονάχα τις αυξήσεις του ρεύματος. Την ίδια στιγμή, όμως, οι ενεργειακές εταιρείες θησαυρίζουν. Τα κέρδη που είχαν από την αρχή της κρίσης ήταν πάνω από 3 δισ. Μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο είχαν 500 εκατ. κέρδη.

Οι αγρότες μού λένε παντού ότι δεν μπορούν να βρουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους πάνω από το κόστος. Πουλούν κάτω από το κόστος. Την ίδια στιγμή όμως στα ράφια του σούπερ μάρκετ τα ίδια προϊόντα ο καταναλωτής τα βρίσκει τρεις φορές επάνω. Ο κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης να ζεσταθεί το χειμώνα και ιδίως εσείς εδώ στην Καστοριά. Την ίδια στιγμή όμως οι εταιρείες πετρελαιοειδών κάνουν ρεκόρ κερδών μέσα στο 2022. Μεγάλο θέμα είναι λοιπόν αυτή η αδικία που έχει γίνει νόμος.

Και βλέπετε τι γίνεται γύρω μας. Αν κλέβεις τα σπίτια των ανθρώπων μέσω των τραπεζών και των funds μπορεί να γίνεις και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος. Αν όμως κλέψεις 20 ευρώ βενζίνη μπορεί να βρεθείς με μια σφαίρα στο κεφάλι. Αυτή είναι η Ελλάδα της αδικίας και αυτή η Ελλάδα της αδικίας, της κοινωνικής αναλγησίας και των ανισοτήτων δεν μας αξίζει. Αυτή η Ελλάδα δεν μας αξίζει.

Ήξερα ότι θα βρεθώ σήμερα σε έναν νομό που λένε ότι παραδοσιακά είναι το κάστρο της συντηρητικής παράταξης. Θέλω να απευθυνθώ σε αυτό τον κόσμο τον συντηρητικό. Ο κόσμος ο συντηρητικός και αυτός περνάει τις ίδιες δυσκολίες.

Αυτοί που μας κυβερνούν σήμερα είναι μια οικογένεια που δεν έχει καμία σχέση και με τις αξίες αυτού του συντηρητικού κόσμου που παραδοσιακά βρίσκεται στη ΝΔ. Δεν κυβερνούν για αυτούς, κυβερνούν για την πάρτη τους. Και ακόμη και αυτός ο κόσμος μένει στην απ’ έξω.

Θα απευθυνθούμε λοιπόν και στους ανθρώπους που παραδοσιακά ψηφίζουν τη ΝΔ και είναι άνθρωποι με αξιοπρέπεια, με αξίες. Και θα τους πούμε ότι αυτοί δεν εκπροσωπούν τις δικές σας αξίες και ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μπροστά αφήνοντας πίσω την αδικία, τη ρεμούλα, την κλεψιά. Δεν σας αντιπροσωπεύουν.

Η σημερινή σας υποδοχή εδώ στην Καστοριά εμένα μου λέει ότι δεν μυρίζει απλά εκλογές, μυρίζει αλλαγή. Έρχεται η πολιτική αλλαγή».

Μετά την επίσκεψη στο εμπορικό κέντρο της πόλης, ο κ. Τσίπρας μετέβη στο Επιμελητήριο, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης. Αμέσως μετά ακολούθησε συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μπάμπη Καραταγλίδη, τους προέδρους του Εργατικού Κέντρου, του Εμπορικού Συλλόγου, της Ομοσπονδίας Γούνας, της Ενωσης Ξενοδόχων και εκπροσώπους από τον χώρο της εστίασης, των γουνεργατών, των αγροτικών συνεταρισμών και άλλων φορέων.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν το νομό της Καστοριάς.

Τσίπρας: Χρειαζόμαστε «σύγχρονες και προοδευτικές απαντήσεις» για την αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων κρίσεων

Στις μεγάλες προκλήσεις της τρέχουσας περιόδου αλλά και στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα προκειμένου να τις αντιμετωπίσει επιτυχώς, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρας σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που απηύθυνε στο ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

«Βιώνουμε μια περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων και αστάθειας, μετά την πανδημική κρίση, η ρωσική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση έχουν επιφέρει τρομακτικές συνέπειες και ανακατατάξεις, τόσο γεωπολιτικές όσο και οικονομικές. Η ανασφάλεια, η αύξηση των ανισοτήτων, η πληθωριστική κρίση επιφέρουν με τη σειρά τους κοινωνικές εντάσεις και πολιτική αστάθεια», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε αναφορά και στη νέα άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού σε Ιταλία και Σουηδία.

Όπως σημείωσε, «σε αυτό το ασταθές πλαίσιο, δεν χρειαζόμαστε εύκολα και φανταχτερά λόγια αλλά προοδευτικές και σύγχρονες λύσεις που θα διασφαλίζουν τόσο την κοινωνική συνοχή όσο όμως και το υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον ώστε να εξασφαλίσουμε βιώσιμες επενδύσεις και δίκαιη, συμπεριλητπική ανάπτυξη». Τόνισε, δε, την ανάγκη για «θεσμική υπευθυνότητα, σεβασμό στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος», προκειμένου να υπάρξει «πολιτική και οικονομική σταθερότητα».

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα όσα πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση, όσον αφορά στην έξοδο από την οικονομική κρίση, αλλά και την συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, «βάζοντας μπροστά το πατριωτικό συμφέρον» και «αψηφώντας το πολιτικό κόστος». Επιπλέον, υπογράμμισε πως με αντίστοιχο τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι σημερινές προκλήσεις, με «σύγχρονες και προοδευτικές απαντήσεις» και όχι «με βάση το παλιό παραγωγικό μοντέλο που χρεωκόπησε, ούτε με επικοινωνία», αφήνοντας αιχμές για τις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεταξύ άλλων άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την «αποτυχία» της στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων με αποτέλεσμα τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα να έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους δύναμης αλλά και για το σκάνδαλο των υποκλοπών που «κλονίζει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη». Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, «ούτε η οικονομία μπορεί να είναι σταθερή ούτε το πολιτικό σύστημα αξιόπιστο ούτε όμως και η δημοκρατία να λειτουργήσει».

«Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ κοινωνική ειρήνη και πολιτική σταθερότητα. Δυστυχώς ούτε το ένα ούτε το άλλο μπορεί να προσφέρει η σημερινή κυβέρνηση», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «ένα συνεκτικό, αναπτυξιακό σχέδιο» που να «παντρεύει τη δημοσιονομική ισορροπία με τη στρατηγική παροχής ουσιαστικών κινήτρων για την προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων σε τομείς αιχμής», κάτι που όπως τόνισε, ήταν και «η βάση της συνεργασίας με ΗΠΑ σε τομείς όπως η ενέργεια, η αμυντική βιομηχανία, τα ναυπηγεία».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέχισε, σημειώνοντας πως και τώρα αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι «η συνέχεια ενός τέτοιου προγράμματος», ενώ «για την αντιμετώπιση πληθωρισμού απαιτείται ισορροπία σε μέτρα ενίσχυσης των μισθών, διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους και αναβάθμισης των υπηρεσιών κοινωνικού κράτους, με μείωση του κόστους που επιμερίζεται στους πολίτες».

«Απαιτείται ελάφρυνση της υψηλής έμμεσης φορολογίας και εντατικοποίηση των θεσμικών και ελεγκτικών παρεμβάσεων για τη λειτουργία των αγορών. Απαιτούνται στοχευμένες ενισχύσεις των επιχειρήσεων, ουσιαστική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που θα στηρίζουν επενδύσεις σε ΑΠΕ από ΜμΕ και νοικοκυριά και αναδιανεμητικά μέτρα που θα επιστρέφουν τα όποια υπερβολικά κέρδη στην κοινωνία. Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς και στη δικαιοσύνη, ώστε να ενισχυθεί η ουσιαστική λειτουργία της δημοκρατίας, η λογοδοσία, η διαφάνεια», συμπλήρωσε και κατέληξε πως «πολίτες και επενδυτές πρέπει να αποκτήσουν εμπιστοσύνη σ’ ένα σύγχρονο κράτος, μακριά από μεγάλα και σκοτεινά συμφέροντα», κάτι που όπως τόνισε, θα δώσει νέα ώθηση στις επενδύσεις, στο πλαίσιο και της «πολύτιμης ελληνοαμερικανικής συνεργασίας».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα