ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Τραγωδία στα Τέμπη: Κρίσιμη η κατάσταση του μοναδικού επιζώντα από το πρώτο βαγόνι

Ο διευθυντής ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Απόστολος Κομνός επιβεβαίωσε στην ΕΡΤ ότι είναι στο νοσοκομείο ο μοναδικός επιζών από το πρώτο βαγόνι του φονικού τρένου στα Τέμπη και βρίσκεται στη ΜΕΘ.

Πρόκειται για έναν 20χρονο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και έχει υποβληθεί σε δύο χειρουργεία. «Η κατάσταση του είναι σταθερά κρίσιμη», είπε. «Προσπαθούμε για το καλύτερο».

«Έχουμε και κάποιους τραυματίες που έχουν χειρουργηθεί. Στο νοσοκομείο μας έγιναν 20 εισαγωγές, οι 15 έχουν μείνει, και είναι σε καλή κατάσταση, 5 πήραν εξιτήριο. Κάποιοι έχουν χειρουργηθεί και κάποιοι θα χειρουργηθούν με την κατάστασή τους να μην εμπνέει ανησυχία» ανέφερε ο κ. Κομνός.

Στη συνέχεια περιέγραψε τις απίστευτες σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο νοσοκομείο τις πρώτες ώρες της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. «Όταν μας ειδοποίησαν αμέσως μετά το ατύχημα, αν και το νοσοκομείο δεν εφημέρευε, καθώς εφημέρευε το πανεπιστημιακό Λάρισας, σε μισή ώρα ήμασταν έτοιμοι να αποδεχθούμε ασθενή». Στον τόπο του ατυχήματος ήταν 40 ασθενοφόρα, ανέφερε.

«Κάτι τέτοιο είχα ζήσει 20 χρόνια πριν, όταν είχαμε το τροχαίο των Τεμπών με τα παιδιά. Οι ίδιες διαδικασίες, δυστυχία» θυμάται ο κ. Κομνός. Τέλος, ο διευθυντής ΜΕΘ στη Λάρισα είπε ότι οι συγγενείς υποστηρίχθηκαν ψυχολογικά από τις πρώτες ώρες ενώ ήδη έχει γίνει ταυτοποίηση σε 7 άτομα.

 

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Επιχείρηση ανύψωσης του τρίτου βαγονιού

Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα, οι προσπάθειες των συνεργείων της Πυροσβεστικής με βαριά μηχανήματα, για τον διαχωρισμό των βαγονιών του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Παράλληλα, τα σωστικά συνεργεία αναζητούν, στα σημεία που μπορούν να έχουν πρόσβαση, τις σορούς πιθανών επιπλέον θυμάτων.

Σήμερα οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην ανύψωση του τρίτου βαγονιού, ώστε να δοθεί χώρος στους διασώστες να ερευνήσουν σε όλη του την έκταση, το τρίτο βαγόνι του επιβατικού συρμού.

Το βράδυ της Πέμπτης 2 Μαρτίου, τα συνεργεία διάσωσης υπό βροχή, ερεύνησαν σημεία του βαγονιού που ήταν προσπελάσιμα μετά την διάνοιξη πρόσβασης από τα ειδικά μηχανικά «ψαλίδια» που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σκαπτικά μηχανήματα δουλεύουν για να σταθεροποιήσουν το έδαφος, ώστε να μπορέσουν να πατήσουν τα βαριά γερανοφόρα οχήματα που θα πραγματοποιήσουν την ανύψωση του τρίτου βαγονιού.

Τραγωδία στα Τέμπη: 57 οι νεκροί

Πενήντα επτά είναι, έως τώρα, οι νεκροί της σιδηροδρομικής τραγωδίας. Ο αριθμός των αγνοούμενων, που έχει δηλωθεί στην αστυνομία, ανέρχεται στους 56. Για νοσηλεία παραμένουν 48 άτομα, 6 εκ των οποίων σε Μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η διαφορά αυτή στον αριθμό (με τον εντοπισμό δηλαδή ακόμα ενός νεκρού) υπάρχει γιατί δεν αποκλείεται κάποιος να επέβαινε στο τρένο και να μην δηλώθηκε από συγγενή του. Την ίδια στιγμή σήμερα, τρίτη μέρα του εθνικού πένθους, αρχίζει και η παραλαβή τον σορών, μέχρι στιγμής 24 έχουν ταυτοποιηθεί.

Το Σάββατο (4/3) θα πραγματοποιηθεί η απολογία του 59χρονου σταθμάρχη του ΟΣΕ. «Ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογεί», είπε ο δικηγόρος του Στέφανος Παντζαρίδης, κάτι που δεν είχε γίνει -σύμφωνα με πληροφορίες- τις πρώτες ώρες που βρέθηκε ενώπιον των αστυνομικών.

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζει, είναι:

  • διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών (κακούργημα)
  • ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες κατά συρροή εξ αμελείας

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα