ΕπικαιρότηταΚόσμος

Νέα τραγωδία με 4 νεκρούς στην Πολωνία: Ανθρακωρύχοι εγκλωβίστηκαν σε στοές ορυχείου

Τέσσερις ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν έπειτα από σεισμό, ο οποίος προκάλεσε εκρήξεις μεθανίου, στο ανθρακωρυχείο ΜπορίνιαΖοφιόφκα, στην νότια Πολωνία, σε βάθος 1.000 μέτρων (3.281 πόδια).

Οι διασώστες προσπαθούν να φτάσουν σε άλλους έξι που έχουν παγιδευτεί στις στοές, ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια εταιρεία JSW, επισημαίνοντας ότι 13 ομάδες συμμετείχαν σε επιχείρηση διάσωσης, για τον εντοπισμό αρκετών εργαζομένων που εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Οι γιατροί επιβεβαίωσαν τον θάνατο άλλων τριών ανθρακωρύχων», ανακοίνωσε η εταιρεία σήμερα, αφού νωρίτερα ανέφερε ότι είχαν εντοπιστεί νεκροί δύο από τους εργαζόμενους στις στοές.

Εκείνη την ώρα στις στοές βρίσκονταν 52 εργαζόμενοι και οι 42 από αυτούς, κατάφεραν να βγουν εγκαίρως έξω.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, οι διασώστες κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο όπου είχαν παγιδευτεί τέσσερις ανθρακωρύχοι, όμως ήταν ήδη όλοι τους νεκροί.

Πρόκειται για το δεύτερο δυστύχημα μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας, σε ορυχείο που ανήκει στην JSW.

Την Τετάρτη πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά παγιδεύτηκαν στις στοές του ορυχείου Πνιόβεκ, αφού προηγουμένως σημειώθηκε έκρηξη.

Ωστόσο, οι προσπάθειες έπρεπε να σταματήσουν λόγω μιας δεύτερης έκρηξης και της πυρκαγιάς που ακολούθησε, καθώς και των δύσκολων συνθηκών υπόγεια.

Οι διασώστες προσπαθούσαν να προσεγγίσουν 10 ανθρακωρύχους που χάθηκαν το Σάββατο μετά από ένα δεύτερο ατύχημα σε ανθρακωρυχείο στην Πολωνία αυτή την εβδομάδα.

 

 

Ο Πολωνός πρωθυπουργός κάνει λόγο για «τραγωδία»

“Μια τραγωδία συνέβη εδώ σήμερα”, ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

“Τα λόγια πνίγουν τον λαιμό μας, γιατί τώρα γνωρίζουμε ότι πέντε άνθρωποι είναι νεκροί και επτά είναι ακόμα παγιδευμένοι μέσα στις στοές του ορυχείου. Δυστυχώς, υπάρχουν και περισσότερα από 20 άτομα στο νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα», πρόσθεσε, λέγοντας ακόμα ότι “μεταξύ των θυμάτων είναι και συνεργεία διάσωσης”.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο Siemianowice Slaskie, δήλωσαν ότι ορισμένα από τα θύματα υπέστησαν απειλητικά για τη ζωή τους εγκαύματα στους πνεύμονές τους, αλλά και σε πολλά μέρη του σώματός τους.

Η Πολωνία, η οποία βασίζεται στον άνθρακα για το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς της, έχει βιώσει πολλά άλλα ατυχήματα εξόρυξης τα τελευταία χρόνια.

Η Βαρσοβία ανακοίνωσε ότι μετά την εισβολή στην Ουκρανία, προσπαθεί να τερματίσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία.

 

Με πληροφορίες από DW. AFP, AP, DPA

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα