ΕπικαιρότηταΚόσμος

Τραγική πλέον η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία – Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τα απολύτως απαραίτητα τρόφιμα

Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διακόπηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε μια ώρα την Παρασκευή, καθώς ο γενικός δείκτης έφτασε να καταγράφει απώλειες της τάξης του 7%.

Την ίδια ώρα τα σενάρια για χρεοκοπία, capital controls και δέσμευση καταθέσεων είναι πιο έντονα από ποτέ. Η νομισματική κρίση στην Τουρκία, με τη διαρκή υποτίμηση της τουρκικής λίρας, που εδώ και δύο χρόνια διαγράφει διαρκώς πτωτική πορεία, δεν αποτελεί πλέον έναν «αφηρημένο» κίνδυνο, αλλά έχει μπει για τα καλά στα νοικοκυριά των πολιτών.

Το τουρκικό νόμισμα έχει απωλέσει πάνω σχεδόν από τα 2/3 της αξίας του από τα επίπεδα του 2018 και ο πληθωρισμός στη χώρα καλπάζει, στέλνοντας στα ύψη τις τιμές βασικών προϊόντων, όπως ψωμί, γάλα, αυγά, λάδι, φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Το τουρκικό νόμισμα έχει απωλέσει πάνω σχεδόν από τα 2/3 της αξίας του από τα επίπεδα του 2018 και ο πληθωρισμός στη χώρα καλπάζει, στέλνοντας στα ύψη τις τιμές βασικών προϊόντων, όπως ψωμί, γάλα, αυγά, λάδι, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Σε ορισμένα προϊόντα οι τιμές έχουν ανέβει έως και κατά 25% τους τελευταίους μήνες και ειδικά στα φρούτα και τα λαχανικά ο πληθωρισμός αγγίζει τιμές – ρεκόρ της τάξης του 33,9%!

Από τον Αύγουστο του 2014, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε την προεδρία, η τουρκική λίρα έχει καταρρεύσει κατά 74% ενώ από τις αρχές του έτους έχει χάσει το 28,5% της αξίας της.

Σύμφωνα με διεθνείς Οίκους, οι τουρκικές τράπεζες έχουν παρέμβει στα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, ξοδεύοντας πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν την κατάρρευση της λίρας. Ωστόσο, στο εγχείρημα υπήρξε πλήρης αποτυχία.

Η φτώχεια μαστίζει πλέον εκατομμύρια νοικοκυριά. Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγισε ότι το 13,9% του πληθυσμού, ήτοι κάτι λιγότερο από 12 εκατομμύρια πολίτες, ζούσαν ήδη σε συνθήκες φτώχειας κατά την τελευταία της έκθεση, τον Απρίλιο του 2020.

Ενάμιση χρόνο μετά όμως, η κατάσταση φαίνεται να είναι πολύ χειρότερη. Η φτώχεια στην Τουρκία ορίζεται επίσημα ως εισόδημα κάτω των 3,60 ευρώ την ημέρα.

Κατά τον ιδρυτή της ΜΚΟ «Deep Poverty Network», Χάσερ Φόγκο, στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, η κρίση στα ταμεία των νοικοκυριών δεν ήταν ποτέ τόσο έντονη. «Η πρόσβαση στα τρόφιμα δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλο πρόβλημα όπως είναι σήμερα. Πριν, εάν δεν είχε κάποιος φαγητό, απευθυνόταν στον γείτονά του. Τώρα ούτε ο γείτονας μπορεί να βοηθήσει, γιατί δεν έχει ούτε αυτός. Εχω δει πολλές μητέρες που ταΐζουν τα μωρά τους με έτοιμες σούπες, γιατί δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις βρεφικές κρέμες, οι οποίες έχουν πια στα ράφια των σούπερ μάρκετ το χαρακτήρα των ειδών πολυτελείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φόγκο.

Υπολογίζεται ότι στη γειτονική χώρα περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πλέον πρόσβαση ούτε στο ψωμί! Το ύψος των μισθών σε συνδυασμό με το ράλι ακρίβειας έχουν κάνει τη ζωή ανυπόφορη για ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

 

Ο βασικός μισθός στην Τουρκία δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ, ενώ ένας βοηθός καθηγητή Πανεπιστημίου, δεν λαμβάνει περισσότερα από 800 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με Ελληνίδα κάτοικο της Κωνσταντινούπολης, η οποία μίλησε πριν από λίγο καιρό στην τηλεόραση του Open, η τιμή του κόκκινου κρέατος έχει γίνει απλησίαστη για τον μέσο πολίτη. Οπως τόνισε, ένα μπούτι αρνιού κοστίζει περίπου 100 λίρες, δηλαδή 10 ευρώ!

Παραλλήλως, η αγορά οποιουδήποτε εισαγόμενου προϊόντος, είναι πλέον σχεδόν απαγορευτική. Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο που στην Ελλάδα κοστίζει 18.000 ευρώ, στην Τουρκία Ττο αντίστοιχο κόστος του είναι 40.000 ευρώ…

«Είναι η τρίτη φορά που πήγα στο σούπερ μάρκετ να αγοράσω τυρί και έφυγα με άδεια χέρια, λόγω της τιμής του», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP. η Γκουλάι Αβσάρ, 65 ετών και κάτοικος της Aγκυρας. «Το ελαιόλαδο αξίζει τώρα το βάρος του σε χρυσό. Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει πια ένας άνδρας στην αγαπημένη του για να την… εντυπωσιάσει», δηλώνουν άλλοι καταναλωτές.

 

Ο Ερίνκ Γελντάν, είναι οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης. Οπως επισημαίνει, ο πληθωρισμός είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος από το επίσημο νούμερο (30%), διότι σε σχέση με το 2018 οι τιμές των βασικών αγαθών, στα οποία οι άνθρωποι ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους, έχει αυξηθεί κατά 55% (!), αν συνυπολογιστεί η πτώση της λίρας σε σχέση με το δολάριο σε αυτό το διάστημα.

Τι κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για όλα αυτά; Ρίχνει γέφυρες στο Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, ακόμα και στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, προκειμένου να βρει σανίδα σωτηρίας σε επενδύσεις και οικονομικές συμφωνίες.

Iσως όμως να είναι πλέον πολύ αργ;a, καθώς η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη…

Πηγή: menshouse.gr

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα