ΕπικαιρότηταΚόσμος

Τουρκία: Δεν πάει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Ακάρ

Η Τουρκία παραμένει σε κατάσταση σοκ μετά τους φονικούς σεισμούς που χτύπησαν τη χώρα, ωστόσο η σκληρή της στάση στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν έχει σταματήσει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ακύρωση της παρουσίας του Χουλουσί Ακάρ στη Σύνοδο του NATO.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ακύρωσε την παρουσία του στη σύνοδο αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στις δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία κάλεσε Τουρκία και Ουγγαρία να ανοίξουν τον δρόμο για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, αναμενόταν και συνάντηση του Ακάρ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, η οποία και ακυρώνεται επίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε επικοινωνήσει με τον Χουλουσί Ακάρ μόλις λίγα λεπτά μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, εκφράζοντας τη συμπαράσταση της χώρας μας και φυσικά την ετοιμότητά μας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο κ. Ακάρ είχε ευχαριστήσει τον Έλληνα ομόλογό του, με τους δύο να δίνουν ραντεβού για τη Σύνοδο των Βρυξελλών για κατ’ ιδία συνάντηση. Οι εξελίξεις όμως με τις δηλώσεις της κυρίας Μπέρμποκ οδηγούν σε αναπόφευκτη ακύρωση τησυνάντησης.

Το «κανάλι» επικοινωνίας των δύο υπουργών «ενεργοποιήθηκε» ξανά μετά τον σεισμό, καθώς ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους υπουργούς που δήλωσαν την ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας στην Τουρκία.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα