ΕπικαιρότηταΚόσμος

Τουρκία: «Αμοιβαία κατανόηση» με το Ισραήλ ζήτησε ο Ερντογάν

Photo by Facebook @RTErdogan

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισαάκ Χέρτσογκ είχε την Πέμπτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για την -σχετικά σπάνια- επαφή αυτή, και ενώ οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες.

Σημειώνεται, δε, πως το τηλεφώνημα ανάμεσα στους δύο ηγέτες έγινε λίγες ώρες μετά την απελευθέρωση και την επιστροφή στο Ισραήλ του ζεύγους των Ισραηλινών τουριστών που κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία και κρατήθηκαν επί μία εβδομάδα στην Τουρκία.

Οι Μόρντι και Νάταλι Οκνίν συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα μετά την επίσκεψή τους στον ψηλότερο πύργο της Κωνσταντινούπολης. Κατηγορήθηκαν ότι φωτογράφισαν την κατοικία του Ερντογάν και κατηγορίες για «πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία» απαγγέλθηκαν εναντίον τους.

Μετά την απελευθέρωσή τους, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ ευχαρίστησε με ανακοίνωσή του «τον Τούρκο πρόεδρο και την κυβέρνησή του για την συνεργασία τους».

«Αν ενεργήσουμε με αμοιβαία κατανόηση στα διμερή και περιφερειακά θέματα, οι διαφωνίες μπορούν να μειωθούν στο ελάχιστο», είπε από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν στον Ισραηλινό ομόλογό του, κατά την προαναφερθείσα ανακοίνωση.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης την σημασία των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες για την «σταθερότητα και την ασφάλεια» της Μέσης Ανατολής.

Υπενθυμίζεται πως από το 2010 και την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων κατά του τουρκικού πλοίου Mavi Marmara, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας, οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ είναι τεταμένες.

Εξάλλου, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται κατά την διάρκεια της 18χρονης εξουσίας του ως υπερασπιστής της παλαιστινιακής υπόθεσης και κατηγορεί συστηματικά το Ισραήλ για «τρομοκρατία» κατά των Παλαιστινίων.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα