ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Του Αγίου Πνεύματος: Πότε εορτάζεται – Ποιοί εργάζονται

Τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019 θα εορταστεί η γιορτή του Αγίου Πνεύματος.

Στον ιδιωτικό τομέα, πλην εξαιρέσεων η συγκεκριμένη ημέρα είναι εργάσιμη, ενώ στον δημόσιο τομέα θεωρείται επίσημη αργία.

 

Αγίου Πνεύματος 2019

Ποιοι εργάζονται

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος θεωρείται εργάσιμη ημέρα για τον ιδιωτικό τομέα, αυτό σημαίνει ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά κατά την ημέρα αυτή και οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να προσέλθουν στην εργασία τους και δικαιούνται κανονικά το ημερομίσθιο τους.

Oσοι εργαζόμενοι δεν προσέλθουν στην εργασία τους, δεν δικαιούνται το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής.

Δηλαδή από τον μηνιαίο τους μισθό θα τους αφαιρεθούν τόσο ωρομίσθια όσες ώρες θα εργάζονταν την ημέρα αυτή λόγω 5θημέρου (8 ώρες) ή 6ημέρου (6,40 ώρες)

 

Ποιοι δεν εργάζονται

Εκτός από το Δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό υπάρχουν κατηγορίες επαγγελμάτων που η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι αργία.

Σύμφωνα με όρο που έχει τεθεί σε ορισμένες συλλογικές συμβάσεις ή Διαιτητικές αποφάσεις, η μέρα αυτή έχει καθιερωθεί συμβατικά ως ημέρα αργίας και εξομοιώνεται, ως προς τις συνέπειες της εργασίας των εργαζομένων κατ’ αυτή, με Κυριακή.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που υπάγονται στις ΣΣΕ και ΔΑ αυτές δικαιούνται την ημέρα αυτή να μην προσέλθουν στην εργασία τους, δικαιούμενοι οι μεν αμειβόμενοι με ημερομίσθιο, το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής χωρίς να εργασθούν, οι δε αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, ολόκληρο, χωρίς περικοπή δηλαδή, τον μηνιαίο τους μισθό, παρότι δεν θα έχουν εργασθούν κατ΄ αυτή την ημέρα.

Αντίθετα όσοι από τους τελευταίους αυτούς εργαζομένους εργασθούν τη ημέρα του Αγίου Πνεύματος, δικαιούνται εκτός του ημερήσιου μισθού τους και προσαύξηση 75% που υπολογίζεται επί του νομίμου ημερομισθίου τους ή του 1/25ου του μισθού τους, αναλόγως με τον τρόπο που αμείβονται.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα