Περιφέρεια ΑττικήςΠεριφέρειες

Το “Attica Film Office” παρουσίασε η Ρένα Δούρου

Το μεγάλο – οικονομικό, τουριστικό, πολιτιστικό – στοίχημα του Film Office της Αττικής για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων για οπτικοακουστικές παραγωγές, παρουσίασε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στο Νομισματικό Μουσείο.

Η ίδια περιέγραψε το Film Office ως εργαλείο συντονισμού και διευκόλυνσης για την υλοποίηση διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών στην Αττική, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα «που δεν αφορά στενά την Αττική αλλά ευρύτερα τη χώρα και την εθνική οικονομία».

Η περιφερειάρχης θύμισε ότι η δημιουργία του Film Office ήταν ένας από τους πρωταρχικούς στόχους «εδώ και πάνω από 4 χρόνια της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και σήμερα χάρη στη συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, ο στόχος μας αρχίζει να υλοποιείται».

 

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που καθιστούν την Αττική προνομιακό χώρο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων για οπτικοακουστικές παραγωγές, παρουσίασε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Τουρισμού Ελένη Δημοπούλου.

Οπως υπογράμμισε, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής για την προσέλκυση διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών μέσω του film office, μεταξύ άλλων είναι και τα εξής:

1) Μοναδικό Πολιτιστικό περιβάλλον της Αθήνας και των γύρω περιοχών, ένα ανοιχτό Μουσείο, με έτοιμα εξωτερικά σκηνικά.

2) Εξαιρετικό κοντινό φυσικό περιβάλλον με όμορφα βουνά, παραλίες, λίμνες, θαλάσσιες διαδρομές σε όλη την ακτογραμμή σχεδόν δίπλα στο αστικό περιβάλλον.

3) Σπουδαία κινηματογραφική κληρονομιά από ελληνικές και διεθνείς ταινίες με σπουδαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς που έκαναν γνωστή την Υδρα, την Αίγινα, κ.λπ., όπως για παράδειγμα, ο Μ. Κακογιάννης, η Μ. Μερκούρη, ο Θ. Αγγελόπουλος, ο Γ. Λάνθιμος.

4) Πλούσια ελληνική μυθολογία και αφηγήματα από την αρχαιότητα έως σήμερα που δίνουν έμπνευση στους σεναριογράφους.

5) Το μεγαλύτερο και το πλέον σύγχρονο αεροδρόμιο της χώρας με χιλιάδες διασυνδέσεις με όλον τον κόσμο.

6) Οι μεγαλύτερες και οι περισσότερες υπηρεσίες επικοινωνίας, διαφήμισης και κινηματογράφου της χώρας.

7) Εκατοντάδες θεατρικές και μουσικές σκηνές (ηθοποιοί, καλλιτέχνες μουσικοί κ.λπ.) και βοηθητικά επαγγέλματα (μοντέρ, ηχολήπτες, σκηνογράφοι, κ.λπ.) που μέχρι σήμερα είχαν πληγεί.

8) Τα κοντινά νησιά του Σαρωνικού, με ξεχωριστό νησιωτικό σκηνικό.

 

Στην παρουσίαση του Film Office της Αττικής μετείχαν ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας – Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. Α.Ε. Πάνος Κουάνης, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, η διευθύντρια του Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Βένια Βέργου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων (Σ.Α.Π.Ο.Ε.) Πάνος Παπαχατζής και ο διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου Δρ Γεώργιος Κακαβάς.

Την εκδήλωση συντόνισε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Αγγελική Λεβέντη, ενώ παρευρέθηκε ο ηθοποιός Ανθιμος Ανανιάδης, καθώς και άνθρωποι του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών παραγωγών.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Νομισματικού Μουσείου.

 

 

Βασικά σημεία από την παρέμβαση της Ρένας Δούρου

•  Εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια, η Περιφέρεια Αττικής έχει κάνει τη στρατηγική της επιλογή.

Η οποία μετουσιώνεται μέσα από συνέργειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να λειτουργήσει ως πόλος έλξης εκείνων των κρίσιμων ξένων επενδύσεων, που αφ’ ενός μπορούν να δημιουργήσουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και αφ’ ετέρου να στηρίξουν επαγγέλματα και οικονομικούς τομείς που έχουν πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, με τρόπο που -λόγω του ειδικού βάρους της Περιφέρειας- μπορούν να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας.

•    Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η λειτουργία του Film Office της Αττικής.

Ενός θεσμού – εργαλείου, απαραίτητου για να κερδηθεί το στοίχημα της αρωγής σε ξένες οπτικοακουστικές παραγωγές στην Περιφέρειά μας. Να γίνει η Περιφέρεια Αττικής εκείνος ο κρίσιμος παράγοντας που θα λειτουργήσει ως αρωγός και παράγοντας διευκόλυνσης και αντιμετώπισης των όποιων ζητημάτων -από την εξεύρεση χώρων ως τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις- που θέτει μια ξένη παραγωγή. Πόλος επικοινωνίας, συντονισμού και επίλυσης των όποιων θεμάτων προκύψουν, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στο πλαίσιο μίας διεθνούς παραγωγής.

•    Πλέον, η Περιφέρεια Αττικής, με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, προχωράμε.

Και αυτό, προκειμένου να γίνει η Αττική πόλος έλξης οπτικοακουστικών παραγωγών και επενδύσεων που μπορούν να αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα. Να λειτουργήσουν, μέσα από αλληλεπιδράσεις, καταλυτικά, αλλάζοντας την εικόνα μίας χώρας ουραγού, σε χώρα που ανήκει στην κατηγορία εκείνων που κερδίζουν.

•    Κινούμαστε λοιπόν στην κατεύθυνση υλοποίησης αυτού του σχεδιασμού.

Και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, με τον ΕΦΚΑ, βρισκόμαστε στη φάση της εξασφάλισης του χώρου που θα στεγάσει τις ανάγκες του Film Office της Αττικής. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού είναι επιχειρησιακά έτοιμα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις λειτουργίας του στο πλαίσιο υποδοχής μιας σύγχρονης μεγάλης κινηματογραφικής παραγωγής.

•    Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τους αρμόδιους υπουργούς.

Τον κύριο Νίκο Παππά και τον κύριο Λευτέρη Κρέτσο, όπου μία προσπάθεια που ξεκίνησε για εμάς τον Σεπτέμβριο του 2014, την αγκάλιασαν. Μας βοήθησαν με τις νομοθετικές ρυθμίσεις, αφουγκράστηκαν αυτήν την πρωτοβουλία. Και βέβαια δεν την περιόρισαν στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά λειτούργησαν επ’ ωφελεία και των 13 Περιφερειών της πατρίδας μας.

•    Να ευχαριστήσω προσωπικά την κυρία Ελένη Δημοπούλου.

Η οποία, την εντολή για την υλοποίηση αυτής της ιδέας, που ήρθε μετά και από δικά μου ταξίδια στο εξωτερικό, την έφερε εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Περιφέρεια Αττικής