ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ξανά ανάμεσα στα 500 κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως

Ακόμα μία διάκριση για τα ελληνικά πανεπιστήμιά έρχεται, αυτή τη φορά από το εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κρήτης.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται για άλλη μια χρονιά ανάμεσα στα 500 κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως, σύμφωνα με την κατάταξη 2023 Times Higher Education (THE) World University Rankings. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν στις 12 Οκτωβρίου 2022, το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων.

Καταλαμβάνει τις θέσεις 401-500 διεθνώς, παρά τον αυξημένο αριθμό των πανεπιστημίων στην αξιολόγηση για το έτος 2023 (1.799 φέτος σε σχέση με τα 1.662 πέρυσι), μαζί με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ακολουθούν τα υπόλοιπα 14 ελληνικά πανεπιστήμια.

Η The World University Rankings, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της πρυτανικής αρχής, για 19η χρονιά, εστιάζει σε ένα επιλεγμένο σύνολο πανεπιστημίων που είναι προσανατολισμένα στην έρευνα και όχι στο σύνολο των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που ξεπερνούν τα 20.000 παγκοσμίως.

Δεκατρείς δείκτες χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της απόδοσης κάθε πανεπιστημίου στην διδασκαλία, την έρευνα και την απήχησή της, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τον διεθνή προσανατολισμό. Για τον αντίκτυπο και την επιρροή της έρευνας και με δείκτη τον αριθμό των αναφορών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης συνεχίζει να υπερέχει κατά πολύ της γενικής κατάταξης και βρίσκεται στην 279η θέση παγκοσμίως, ενώ καταλαμβάνει την 388η θέση διεθνώς για εισοδήματα από την βιομηχανία, ενδεικτικός δείκτης για την μεταφορά τεχνογνωσίας.

Η σημαντική θέση του Πανεπιστημίου Κρήτης μεταξύ των 500 κορυφαίων πανεπιστημίων παγκοσμίως, αποτελεί όπως τονίζει η πρυτανεία, «ένα σημαντικό επίτευγμα για την πανεπιστημιακή κοινότητα και καταδεικνύει τις συνεχείς προσπάθειες των ακαδημαϊκών, των ερευνητών και των φοιτητών του πανεπιστημίου μας για βελτίωση και εξέλιξη».

Με αφορμή την ανάδειξη στην πρώτη θέση, μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων, στην οποία κατατάσσεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης ‘Αρης Παπαδογιάννης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Με χαρά πληροφορηθήκαμε τη νέα σημαντική διάκριση του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το επίπεδο των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε όλο το νησί, διαρκώς αναβαθμίζεται και πλέον η επιστημονική γνώση που παράγεται σε αυτά, κατακτά ολοένα και σημαντικότερες θέσεις αναγνώρισης, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η πρώτη θέση πανελλαδικά που κατέκτησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, έρχεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω και να εκπέμψει ένα πολύ δυνατό μήνυμα, από την επιστημονική κοινότητα του νησιού μας, στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας. Ως Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, νιώθουμε υπερήφανοι, τόσο για την σπουδαία αυτή διάκριση, όσο και για τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως συμβαίνει και με όλα τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού, τα οποία αποτελούν πολύτιμους συνεργάτες του ΟΑΚ».

Επίσης, σε δήλωση του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρει: «Μια νέα διεθνής διάκριση προστίθεται στη διαδρομή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μας κάνει όλους υπερήφανους. Ως Περιφέρεια Κρήτης, συγχαίρουμε ιδιαίτερα την πρυτανική Αρχή, το σύνολο των ακαδημαϊκών του Ιδρύματος, τους φοιτητές και ερευνητές και τα μέλη του διοικητικού προσωπικού, για τη συμβολή τους στην εδραίωση της φήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Με τη βεβαιότητα ότι η Κρήτη καθιερώνεται διαρκώς στον παγκόσμιο χάρτη της έρευνας και της καινοτομίας, θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με όλα τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού, χτίζοντας ένα περιφερειακό πρότυπο οικοσύστημα γνώσης και έρευνας, ικανό να απαντά στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα