ΕπικαιρότηταΚόσμοςΠολιτική

To NATO σήμερα αποφασίζει ανάπτυξη μονάδων του από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα

Την ενίσχυση της παρουσίας των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων σε όλο το ανατολικό μέτωπο, με την ανάπτυξη νέων τεσσάρων μονάδων μάχης στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα Πέμπτη οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, όπως προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Στην Σύνοδο Κορυφής θα λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις. Αναμένω ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν να ενισχύσουν την παρουσία του ΝΑΤΟ σε όλα τα επίπεδα. Και εννοώ κυρίως με την ενίσχυση των δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, σε στεριά, αέρα και θάλασσα», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι το πρώτο βήμα θα είναι η ανάπτυξη τεσσάρων νέων μονάδων μάχης στην Βουλγαρία, την Ρουμανία και τνη Σλοβακία, πέραν των ήδη υπαρχόντων δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής και της Πολωνίας.

Αυτό σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει συνολικά οκτώ πολυεθνικές μονάδες μάχης, κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας, από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα, εξήγησε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα ασφαλείας και πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την αποτροπή και άμυνά μας σε μακροπρόθεσμη βάση», υπογράμμισε επ’ αυτού.

Επιπλέον, οι ηγέτες των χωρώνμελών του ΝΑΤΟ, θα επαναβεβαιώσουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, βάσει του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και θα τη βοηθήσουμε να διατηρήσει αυτό το θεμελιώδες δικαίωμά της», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα