ΕπικαιρότηταΠολιτική

Το ΜέΡΑ25 κατεβαίνει στις εθνικές εκλογές

Σε μια κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και κάλεσμα σε συμπόρευση, εν όψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, αφού από το βράδυ των ευρωεκλογών αναδείχθηκε σε έναν εκ των πρωταγωνιστών της εκλογικής μάχης χάριν στο περίπου 3% του κόμματός του.

Αν και ο κ. Βαρουφάκης απέφυγε συνειδητά να μιλήσει ονομαστικά για τα κόμματα στα οποία απευθύνεται αυτό το κάλεσμα, οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης ρώτησαν επίμονα για το εάν αυτό αφορά στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ειδικότερα, εξηγώντας σε ποιους απευθύνεται το κάλεσμα για συμπόρευση με το ΜέΡΑ25 ο Γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Απευθυνόμαστε:

* Σε όσους είναι αποφασισμένοι για το μεγάλο ΟΧΙ, για τη μεγάλη ρήξη με την Χρεοδουλοποροικία του 4ου Μνημονίου και φέρνει την Ερημοποίηση, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με κυβέρνηση ΝΔ

* Στους συμπατριώτες μας που δεν ταυτίζουν την Ευρώπη με τους τροϊκανούς και που εκτιμούν το επίτευγμα του ΜέΡΑ25 να μην είμαστε πια μόνοι και να μοιραζόμαστε το ίδιο κόμμα με 120 χιλιάδες Ευρωπαίους

* Σε όσους είναι αποφασισμένοι για το μεγάλο ΝΑΙ σε υπεύθυνο, προγραμματικό λόγο που ενώνει τους Ελληνες υπό την σκέπη ενός κοινού ρεαλιστικού προγράμματος για το φορολογικό, τις επενδύσεις, τη φτώχεια, το χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό), τα εθνικά θέματα, το περιβάλλον, τη διαφάνεια, τον εκδημοκρατισμό, την κοινωνική απελευθέρωση όλων.

* Σε Ελληνες και Ελληνίδες που πιστεύουν ότι το νόμισμα πρέπει να υπηρετεί τους ανθρώπους, όχι το αντίθετο, που δεν θέλουν να βγούμε από το ευρώ, αλλά που φοβούνται την εντός του ευρώ ερημοποίηση περισσότερο από ένα επώδυνο Grexit.

* Σε εκείνους που απορρίπτουν συνθήματα τα οποία δεν βασίζονται σε στέρεες προτάσεις πολιτικής, Για παράδειγμα το ΜέΡΑ25 εξηγεί ακριβώς πώ ς θα γίνει πράξη το «κανένα σπίτι σε χέρια…» ή το πώς θα αξιοποιηθεί, χωρίς να ξεπουλιέται, η δημόσια περιουσία, ή το πως θα περάσουμε σε νέες μορφές δημοκρατικής συμμετοχής.

* Σε φιλελεύθερους που κατανοούν ότι ο κ. Μητσοτάκης, πρώτον, αποκλείει την ρήξη με τους δανειστές που είναι προαπαιτούμενο για να μειώσει σημαντικά τους φορολογικούς συντελεστές. Και δεύτερον, οραματίζεται την ανάπτυξη στην βάση του μοντέλου ερημοποίησης, εργασιακού μεσαίωνα και φοροαπαλλαγών για τα ολιγοπώλια που εφαρμόστηκε με καταστροφικά αποτελέσματα σε χώρες όπως η Λεττονία και, γενικότερα, η Ανατολιή Ευρώπη.

* Σε πολίτες που θέλουν σύστημα αξιολόγησης των δημόσιων λειτουργών που να μην βάζει στη θέση των αξιολογητών τους φαύλους. Που απαιτούν δημόσια παιδεία και υγεία χωρίς τρωκτικά και ιδιωτικοποίηση ντε φάκτο ή ντε γιούρε.

* Σε ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για τα αξιώματα και που είναι σκεπτικοί απέναντι στις απαξιωμένες διαδικασίες του κοινοβουλευτισμού.

* Σε βαθιά πολιτικοποιημένους συμπολίτες μας που δηλώνουν κομματικά ανένταχτοι, που έτσι θέλουμε να παραμείνουν: Ανένταχτοι και παράλληλα συν-διαμορφωτές και συμμετέχοντες στο πλαίσιο της ισηγορίας, της ισότιμης συμμετοχής και του σεβασμού στη διαφορετική άποψη που χαρακτηρίζει το ΜέΡΑ25.

* Σε όσους νοιώθουν εγκλωβισμένοι σε κομματικούς σχηματισμούς που αναπαράγουν ιεραρχίες.

* Σε πολίτες που απαιτούν θετικό όραμα, αντανακλώντας την ανάγκη όλης της κοινωνίας για απόδραση από την ασχήμια των αλληλοκατηγοριών».

 

Βαρουφάκης: «Σέβομαι τις θέσεις της ΛΑΕ, αλλά διαφωνώ»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τον αν το κάλεσμα αφορά συγκεκριμένα στην Πλεύση Ελευθερίας και στη Λαϊκή Ενότητα, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων:

«Το κάλεσμά μας δεν αφορά σε συμπράξεις κορυφής ούτε σε συμφωνίες διανομής θέσεων. Σέβομαι τις θέσεις τις ΛΑΕ αλλά διαφωνώ. Διαφωνώ με τη ΛΑΕ γιατί διαφωνώ με την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ευρώ. Υπάρχει διαφορά προσέγγισης. Η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων είναι ιερός στόχος… Δεν είμαι υπέρ του Grexit, όπως δεν ήμουν υπέρ του Brexit. Εμείς είμαστε Ευρωπαίοι διεθνιστές. Θα έπρεπε να μην έχουμε μπει στο ευρώ με τον τρόπο που μπήκαμε. Η έξοδος από το ευρώ θα έχει κόστος…. Θα θέλαμε να μείνουνε στο ευρώ, αλλά με τους όρους που θέτουμε σύμφωνα με το πρόγραμμά μας».

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα