Στην τιμή ρεκόρ των 10,7 εκατομμυρίων δολαρίων πωλήθηκε πίνακας του μανιεριστή ζωγράφου της Αναγέννησης Ανιόλο Μπροντσίνο, σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby‘s στη Νέα Υόρκη.
Το έργο που απεικονίζει έναν νεαρό άνδρα που κρατά πένα και φύλλο χαρτιού και, σύμφωνα με μελετητές, είναι αυτοπροσωπογραφία του ζωγράφου σε νεαρή ηλικία, πωλήθηκε σε τιμή υπερδιπλάσια από την εκτιμώμενη, που ήταν από 3 έως και 5 εκατομμύρια δολάρια.
Αρχικά, οι ειδικοί του Οίκου δημοπρασιών είχαν θεωρήσει ότι το έργο ήταν του Γιακοπίνο ντελ Κόντε.
Το πορτρέτο παρέμενε ως αγνώστων στοιχείων για δεκαετίες σε ένα κτίριο γραφείων της γερμανικής κυβέρνησης και επιστράφηκε στην κληρονόμο της αρχικής ιδιοκτήτριας της Εβραίας Ιλσε Χέσελμπεργκερ, από το Μόναχο.
Η Χέσελμπεργκερ είχε αποκτήσει τον πίνακα το 1927, αλλά η συλλογή έργων τέχνης και η περιουσία της, κατασχέθηκαν από τους Ναζί.
Τουλάχιστον τέσσερις πλειοδότες διεκδίκησαν το πορτρέτο, το οποίο απέκτησε ένας άγνωστος άνδρας, που ήταν παρών στην αίθουσα διεξαγωγής της δημοπρασίας.
Ο πίνακας είναι πλέον ο ακριβότερος του Μπροντσίνο μετά τον «Πορτρέτο ενός νεαρού άνδρα με ένα βιβλίο», το οποίο πουλήθηκε από τον Οίκο Christie‘s στη Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο του 2015, με 9,1 εκατομμύρια δολάρια.
Ολα τα καθαρά έσοδα από την πώλησή του πίνακα θα διατεθούν σε οργανώσεις στήριξης επιζησάντων του Ολοκαυτώματος και παροχής βοήθειας σε άτομα με προβλήματα όρασης.
Στην ίδια δημοπρασία πίνακας του Ρούμπενς που απεικονίζει τον αποκεφαλισμό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή (1609) πωλήθηκε 23,5 εκατομμύρια δολάρια.
Πουλήθηκε τελευταία φορά σε δημοπρασία στον Οίκο Sotheby’s τον Ιανουάριο του 1998 έναντι 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων και η μεγάλης κλίμακας σύνθεση του Οράσιο Τζεντιλέσκι «Η Μαρία Μαγδαληνή μετανοούσα», πωλήθηκε τέσσερα εκατομμύρια δολάρια.