ΕπικαιρότηταΠολιτική

Τι θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του πακέτου της ΔΕΘ  έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ πολλά θα κριθούν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όπου θα γίνουν γνωστά τα πιο σημαντικά (κατά την εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη) στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, στην περίπτωση που η καλή πορεία των τουριστικών και των δημοσίων εσόδων συνεχιστεί, αλλά και η ανάπτυξη βρεθεί σε καλύτερα του αναμενομένου επίπεδα, τότε είναι πολύ πιθανό να ανοίξει η περίμετρος των μέτρων που τελικά θα ανακοινωθούν στις 10 Σεπτεμβρίου.

Στο οικονομικό επιτελείο, πάντως, επικρατεί αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για σημαντικές εξαγγελίες.

Να σημειωθεί ότι η πιθανή καλύτερη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών (δημόσια έσοδα, πορεία ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του έτους και τουρισμός), θα γίνει γνωστή την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα περιλαμβάνει ισχυρά διλήμματα για σταθερότητα ή ακυβερνησία, με τον κ. Μητσοτάκη να δεσμεύεται εκ νέου ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, παρά το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή εδώ και δύο εβδομάδα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Σύμφωνα με το ieidiseis.gr, τα μέτρα που έχουν κλειδώσει και θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ είναι:

* Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους

* Αύξηση των συντάξεων από το 2023

* Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού (πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί στα προ μνημονίων επίπεδα, δηλαδή 751 ευρώ έναντι 713 που είναι σήμερα)

* Νέα επιταγή ακρίβειας για τη στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και μείωση του τέλους επιτηδεύματος

* Εφ’ όσον οι τιμές των καυσίμων διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, ένα ακόμα fuel pass.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα